HomeНевидумані історіїЖитіє наше...Чи летіли журавлі над Володимирцем у грудні?

Чи летіли журавлі над Володимирцем у грудні?

( 0 Votes )

…У п’ятницю, 14 грудня 2012 року, в обідню пору зимове небо розбудили … крики журавлів. Всі люди на базарі: і покупці, і продавці, підняли голови до неба. У променях зимового сонця літало близько двох сотень птиць.

Кричали птахи в піднебессі як журавлі. Декілька об’єднаних ключів летіли з півночі на південь, наче кардіограмою, потім їх наче хтось розвертав і весь ключ знову вертав на захід, а тоді на північ. Над Володимирцем птахи зробили декілька кіл. Складалося враження, що якась сила «збиває» їх із наміченого курсу. До 14 години дня птахи покинули простір над нашим містечком, але стали в багатьох сім’ях темою для обговорення.

 Найперше. Що за птаство летіло в таку пору? Дикі гуси? Ця версія відпадає одразу, бо гуси летять переважно ланцюжком із притаманним гелготом. А цьогоріч гуси відлетіли 3 листопада.

Дехто стверджував, що це лебеді, але вони не кричать як журавлі. Єдиним правдоподібним варіантом може бути, що знялася колонія білих чапель. Крик чаплі схожий на журавлиний. Вони можуть затримуватися на багатих поживою водоймах до перших морозів. Але звідки зібралося стільки птахів і що змусило їх в таку холоднечу терміново мігрувати?

                Ці птахи не одного лісівника та природолюба примусили звернутися до енциклопедії. Хто краще працівників лісу має знати рідну природу? Вони першими зустрічають птахів навесні і першими їх проводжають. Ведуть фенологічні та орнітологічні відомості і занотовують їх вже по першому снігу.

                Досвідчені натуралісти висунули припущення, що у перелітних птахів пропав вожак. Старші люди категорично забороняють дітям рахувати перелітну птицю, бо є повір’я, що вона до призначеного місця не долетить. Побачивши восени відлітаючих птахів, треба їм побажати щасливої дороги.

Припущення, що одному ключу без вожака допомагали інші, не відкидається. Не раз птахи власними силами по кілька ключів разом долали шлях у вирій. На них могла негативно вплинути зміна магнітного поля землі, що й збило птахів з курсу.

Або ж погода. Вони перебували у своїх володіннях до тих пір, поки не відчули переміну погоди. Вже 14 грудня вечором засніжило, а субота 15 грудня принесла сильні хуртовини і великі снігові замети. На кілька днів припинився транспортний рух не тільки по нашому району. Удень працювала снігоприбиральна техніка, але перевал від райцентру до Довговолі перемітало на очах, за лічені хвилини.

                Очевидці свідчать, що один із птахів якраз за містом, в бік Довговолі каменем упав на поле. Це чи не єдиний доказ, що 14 грудня птахи дійсно летіли. Які – можна було б встановити по пір’ю. Але після такої завірюхи хіба навесні його знайдуть.

                Люди, тварини, птахи, комахи – це ланки одного ланцюжка Природи. Коли він рветься і якийсь вид зникає, так чи інакше наступає катастрофа для інших.

                Ось чому по селах люди перейнялися долею «журавлів»: скільки кілометрів вони можуть за добу пролетіти? Чи встигли втекти від нашої негоди?

– Такого бути не може, щоб перед Новим роком летіли у вирій птахи, твердили інші. – Як чоловік у «Торжку» погрівся, то в небі й ластівок побачить. Знайшли кому вірити: лісникам…

Ми уклінно просимо всіх, хто бачив цих птахів, повідомити в редакцію: орнітологам треба достовірні дані, підтверджені багатьма свідками. Завчасу щиро вам дякуємо.

Коментувала Галина Тєтєнєва.

 

У вас недостатньо прав для коментування.