HomeПоліські перлиниПоліські перлиниЗагадкове Біле озеро… як Мальдіви

Загадкове Біле озеро… як Мальдіви

( 0 Votes )

Якщо у вас є бажання відпочити, але немає грошей... А так хочеться на Мальдіви! Заспокойтеся. До ваших послуг -- «Оксамитовий» сезон, що оцінюється у тисячі доларів, які ви можете зекономити. Скажу де.  На загадковому і унікальному Білому озері, що у Володимирецькому районі.

Зауважу, що відпочинок проходитиме на території реліктової долини Дніпровського льодовика і пра-пра-пра- ріки Березина, у Білоозерському заповідному масиві. Кого цікавить  історія та далеке минуле, буде приємно вражений—в 21 столітті сткпити на первісну зелень по якій ходили  доісторичні тварини.  Із далеких тисячоліть вас зустріне прохолода двох сердець ( таку  форму має  саме озеро), та  реліктові рослини   -- на березі папоротник – орляк, чоловічий, росички, рослини, які досі  поїдають  комах. А у воді стрінете молодильник озерний, рослину, ровесницю динозаврів. В 1900- х роках цю місцевість вивчав відомий вчений, один із керівників Товариства дослідників Волині Павло Аполлонович Тутковський.Цікаві його спостереження, дослідження і праці.

Сьогодні на заповідному масиві розташувалися науково-дослідні станції орнітологів, іхтіологів та фенологів. Одним словом, науковців, які вивчають птахів, риб і довкілля. На північній стороні озера  вже півстоліття  функціонує база відпочинку. Сьогодні це -- спортивно-оздоровчий комплекс ВП «Рівненської АЕС». Створений він  на колишній базі у 70-х роках минулого століття. До 4 квітня 1990 року база належала Рафалівському лісгоспзагу. Тоді ж на березі Білого озера функціонував піонерський табір, в якому оздоровлювалися діти місцевих шкіл, а згодом дорогими гостями стали партійні працівники Союзу і республіки. Високопосадовців сюди доставляли з Києва та Рівно літаками на місцевий аеродром.

Вперше я привіз у піонерський табір на Біле озеро учнів із Ромейок у 1967 році, розповідає колишній директор школи Петро Асауленко. Везли ми дітей вантажівкою. Дорога була дуже погана. Із водієм у двох перепихали автомашину через болото і піски. Але тільки там ми всі оцінили той факт, що пани при Польщі мали рацію, коли бочками возили воду із Білого озера для вищої шляхти до Варшави і Парижу. Така хороша і чиста була вода! Біле озеро, дійсно, було вранці молочно-білим. А по піску у досвітку ще виповзали на берег, наче вужі, унікальні риби – жирні вугрі. Вони … паслися. Ви не повірите! Вони, оці риби паслися на узбережжі Білого озера...

В 1971 році мене направили вихователем в оздоровчий табір на Біле озеро. Тоді директором був Петро Гнатович Тарасюк, нинішній керівник однієї із кращих шкіл Кузнецовська. Відмінний педагог.

Згодом піонерський табір перенесли до райцентру, на болото, на так званий «БАМ», де комарі заїдали учнів-відпочивальників. «Бахнув» Чорнобиль, почали ми возити  учнів на південь… А як нас там приймали?

…«Запрошуємо Вас у Радянський Союз!!!» Так, жартома, а, можливо, й всерйоз, конкуренти спорткомплексу роблять йому ж рекламу. Така «увага» працює краще, ніж всі рекламні сили станції.

А що ж там?

А там… На території комплексу, справді, своєрідні старі часи і сучасні Мальдіви. Там справді природи Рай. Переважно соснові, юпітеріанські, ліси дають силу і впевненість людині. Повітря Білого озера очищає дихальні шляхи, заспокоює нервову систему. А гліцеринова вода зцілює, швидко заживляє рани. Змушує кожного, хто торкнеться її голубого ока, мислити позитивно. Від позитивного мислення людини тікають всі негаразди і хвороби…


 

 А які цінності і коштовності недоторканих принад несе ще це Загадкове Біле озеро, обрамлене заповідником. За право пройтися відведеними доріжками, у себе, європейці беруть серйозну платню. У нас в заповідник і до води – вільний доступ.

– У нас хороший прийом відпочиваючих, – стверджує директор оздоровчого комплексу Володимир Ткачук. – Є люди, які роками сюди їздять… Ось нещодавно відпочивала група із Івано-Франківська. Пізнали Біле озеро й діти з Волновахи. А оце  спортсмени пішли. Ось дивіться,  київські діти, грають у футбол. 8 серпня вони мають проводити міжнародні змагання по плаванню. Сьогодні прохолодо. Тому  тренуються  на суші, щоб зберегти «форму». Я вас підведу до їх керівника, олімпійського чемпіона…

Знайомлюся. Сергій Фесенко. Майстер спорту по плаванню. Родом із Кривого Рогу. За його словами, з 2008 року, «прив’язаний» до Білоозерських красот, де щорічно проходить реабілітацію. В 1980 році, за його словами, в Москві «виборов Чемпіонат по плаванню». На 8.08.2015 року на Біле озеро запрошені спортсмени по плаванню з Іспанії, Росії, персонально з Хабаровська та інших міст.

Сьогодні мудрі люди не обминають поліські Мальдіви. Серпень-вересень- жовтень – злачний сезон для відпочивальників — ціни впали. Вода нагріта природнім способом – Сонцем. Якщо потрібно організувати харчування, до послуг гостей їдальня на 400 місць. Тут працює прекрасна сучасна кухня, де зав. виробництвом Оксана Рудник. У дві зміни трудяться кухарі: Марія Гужева, Галина Васильчук, Світлана Натина. У другій зміні – Людмила Ляхіна, Галина Бігун, Марія Бовт. Теж у дві зміни працюють й офіціанти. У «китайській формі» «цигун» – в кадрі Людмила Скібчик, Надія Шиліна та Людмила Карпюк (на фото).

 

 Місцеві кондитери Марія Долганова та Олена Мирончук випікають булочки і піцу для їдальні та буфет-бару, де обслугу веде (на фото) бармен Максим Кривко.


 

В комплексі сповна кожен відробляє свою зарплату, від адміністратора до двірника. В порівнянні із минулими роками, на базі побілений і прибраний господарський двір. Аж дивно… Яка тут і скрізь чистота! А квіти? Працівниці комплексу примудрилися їх висадити навіть … у дупла пеньків. А скільки тут птахів, занесених у Червону книгу природи? Допоки ми йшли доріжкою між ялинником , помітила пару голубоголових синиць, одну хвостату , і , навіть, білу. Ці птахи нікого не бояться.

адміністратори комплексу

За словами керівників комплексу Володимира Ткачука та його заступника Ярослава Устимчика, база має у своєму розпорядженні 87 дерев’яних сезонних будиночків. Всі – електрифіковані. До послуг відпочиваючих – санітарні вузли із сучасним душем, завжди з холодною і гарячою водою. Медпункт. Цими послугами можуть користуватися і сторонні, які харчуються в їдальні комплексу. Бібліотека. Критий спортзал. Спортивні майданчики, відкритий кінозал.


 

Біле озеро вже оцінили мами із маленькими дітьми та жінки старшого віку. В середньому 115 гривень в день за харчування. І за 70 гривень за ночівлю... Кожен може замовити у РАЕСівському комплексі відпочинок по приїзді. Місця вистачає всім. І по домівках у старих поліських хатах, як «зелений туризм».

 Та пріоритетна фабула сьогоднішньої розмови – економічна. Навіщо наших дітей з Рівненщини відправляти на чужі і забруднені води, не завжди в комфортні умови проживання і платити великі кошти, коли якісний відпочинок можна організувати на своїй території , під своїм контролем та контролем батьків : у Степані, Корці, Гощі, на Білому озері та Воронках у Володимирці.

Галина Тєтєнєва

фото автора

 

У вас недостатньо прав для коментування.