Кукулька запрошує

( 0 Votes )

Ви чули, щоб потяг ласкаво називали «кукушкою-кукулькою»? А «поліським трамваєм»? А «поїздком»?

Це три імені знаменитої вузькоколійки «Антонівка-Зарічне», яка є найдовшою в Європі. За більш ніж 100 років свого існування вона стала унікальним явищем.

Незвично маленький потяг «кукушка» долає відстань у 104 кілометри. До того ж залізниця пролягає дуже гарною місцевістю – через ліси та піщані дюни, порослі соснами. Тож якщо любите красу та екзотику, то раритетна вузькоколійка – для Вас. До речі, об’єкт приймає участь у грі-квесті «На власні очі».

Незвичайна колія завширшки 750 мм (стандартна залізнична колія має ширину 1520 мм) починається з пристанційного містечка Антонівка на Поліссі й простягається на 106 км аж до станції Зарічне. Це найдовша вузькоколійна залізниця Європи. На її шляху – первозданна краса соснових лісів, блакить озер і маловідомі туристичні атракції. Ця колія – свідок та безпосередній учасник історії розвитку транспорту 19–20 ст. вона досі щодня перевозить чимало пасажирів (на момент фотозйомки тиждень тому усі вагони були повні, пасажири стояли і в проходах).

Здійсніть подорож єдиною найдовшою діючою вузькоколійною залізницею в Європі, що розташована в Північних районах Рівненської області (Володимирецький та Зарічненський). Адже тут усе, починаючи від потягу трьох вагонів та унікального тепловоза, що є раритетним свідченням минулих років, до охайного шляху, на якому лежать крупповські рейки 1895 року випуску, та рідкісної техніки, що і досі використовується в обслуговуванні вузькоколійної залізниці, створює відчуття нереальності та відкидає подорожуючих на років п’ятдесят у минуле, у ті часи, коли вузькоколійка й набула свого сучасного вигляду.

Потяг іде повільно – 30-40 км/год. Це чудова можливість насолодитися усією красою чудового пейзажу, незіпсованого цивілізацією: пісок, сосни, мішаний ліс, заболочені луки, відсутність людей та відчути свіжий подих ранкового вітру.

Потяг перетинає унікальний залізничний дерев’яний міст через річку Стир, поблизу с. Млинок Зарічненського району.

Неподалік звідси розташовані славнозвісні озера Українського Полісся. Тож, у подорожуючих буде чудова нагода не лише проїхатися зазначеним маршрутом, а й зупинитися у мальовничих куточках, покататися на возі, запряженому кіньми покуштувати „юшки” або посмажити шашлик.

І це все – лише часточка того, що можна побачити у дивокраї, оспіваному в повісті О. Купріна „Олеся”.

Тож вирішуйте. 106 кілометрів Українського Полісся готові полонити і ваше серце...

Сергій Скібчик,

за матеріалами сайтів rivne.travel та ukrainer.net.

 

ДОВІДКА. Приміський поїзд №№ 6391 6392 курсує за маршрутом с. Антонівка - м. Володимирець - с. Біла - смт Зарічне в середу, п’ятницю та неділю.

З Антонівки поїзд вирушає о 6-45 і прибуває до Зарічного о 10-45. Назад із Зарічного “кукулька” відходить о 12-25 і прибуває в Антонівку о 16-30.

 

У вас недостатньо прав для коментування.