HomeНаше життяПро те, що хвилюєНе сподівайтесь на «авось»: проблема туберкульозу

Не сподівайтесь на «авось»: проблема туберкульозу

( 0 Votes )

Наприкінці 2012р. змінено систему надання протитуберкульозного лікування. При цьому Президент України Віктор Янукович наголошує на передбаченні видатків на фінансування заходів з профілактики і протидії захворюванню на туберкульоз, недопущенні переривання процесу лікування таких хворих, підвищенні ефективності профілактики та протидії цій хворобі. Заступник головного лікаря з медичного обслуговування населення Олег Романов розповів про результати роботи діючого в районі тубкабінету:

- Протягом останніх років у нашому районі ситуація по туберкульозу залишається неблагополучною і складною. За І півріччя 2013р. виявлено 27 хворих проти 21 за такий період 2012 року, що говорить про поширення хвороби. В 2013 році зафіксовано 1 випадок захворюваності серед дітей віком до 14 років. Смертність від туберкульозу збільшилась до 7 випадків в І півріччі 2013р. проти 3 випадків того ж періоду 2012 року.

- Не надто хороша статистика. Як держава дбає про хворих на туберкульоз?

- Лікування туберкульозу фінансується належним чином. У нас виконуються державні, регіональні, районні програми, які виділяють кошти, медичні препарати для хворих на туберкульоз. Використовуються фінансові резерви з минулого року.. Цього року виділено 100 тис.грн на закупівлю туберкуліну для діагностичної проби манту. Лікування туберкульозу безкоштовне. До речі, з 5 лютого по 16 червня в районі обстежено 9754 людини за допомогою пересувної флюороустановки. В ході цього 347 чоловік направлено на дообстеження, у 9 людей діагноз підтвердився.

- Туберкульоз існує стільки, скільки себе пам’ятає людство, однак, до сьогодні немає точних методів його діагностики. Для чого необхідна проба Манту, питання якого зараз досить проблематичне…

- Туберкульоз нині діагностується двома шляхами – пробою Манту і за допомогою флюорографії. Проба Манту – це лише діагностика хвороби. І позитивна реакція на Манту ще не означає захворюваності організму. А перевіритись і заспокоїтись, що у дитини все в порядку хіба буде зайвим? Дехто вважає, що це якось перечить їхнім релігійним почуттям, або з певних причин не довіряють такій діагностиці. Треба зрозуміти, що проба Манту – єдиний спосіб діагностики туберкульозу в дітей, саме вона відображає напруженість протитуберкульозного імунітету - природного (виник після інфікування, захворювання) або післявакцинального. Особливо важливо, що з її допомогою виявляється момент інфікування дитини, коли захворювання ще немає. Тому така діагностика туберкульозу дієва і від неї не треба відмовлятись, бо ніхто не застрахований в цьому житті від хвороби, яка в Україні вже давно має епідеміологічний характер.

- А чи проводите ви серед населення якісь заходи щодо висвітлення проблеми туберкульозу?

- Так, медичні працівники населених пунктів та шкіл постійно проводять бесіди зі школярами, іншим населенням на цю тематику. Нещодавно за допомогою благодійного фонду Р.Ахметова «Зупинимо туберкульоз разом» по району були розміщено рекламні плакати щодо проблеми туберкульозу. Інколи друкуємо матеріали і у вашій газеті. До речі, саме після останньої статті про туберкульоз звернулося кілька громадян, захотіли перевіритись на цю хворобу. Тому, звичайно, з населенням треба працювати. Хто як дбає, так і має. Це я про людей кажу. Бо, звичайно, здоровя людини – в її руках. Як вона захоче лікуватись – вона все для цього зробить. А як не захоче – то їй і лікарі не допоможуть. Туберкульоз не обирає людей за соціальним становищем. Та все одно треба погодитись, що ним хворіють загалом люди, які не надто переймаються про себе – зловживають, смалять, не мають належних умов для життя. І часто саме такі навідріз відмовляються від лікування, через що ставлять під загрозу життя оточуючих. Неодноразово фіксуються такі випадки. Ми залучаємо органи місцевого самоврядування, правоохоронні органи для роботи з цими людьми. Адже вони стають небезпечними для інших людей.

- У районі немає тубдиспансера. Куди ж ви госпіталізуєте хворих?

- В с.Страшів Сарненьского району, в обласний тубдиспансер. При чому, ми забезпечуємо перевезення цих хворих. Було б лише з їхнього боку бажання лікуватись.

- Чи надаєте ви санітарно-лікувальні путівки своїм хворим пацієнтам?

- Цього літа ми на місяць направили сім дітей, що перебувають в контакті з туберкульозно хворим, чи зі збільшеною пробою Манту, в обласний дитячий протитуберкульозний санаторій «Новостав». Також Рівненський обласний тубдиспансер надає безкоштовні путівки в протитуберкульозні санаторії України. Батьки можуть звертатись до наших працівників тубкабінету за детальнішою інформацією.

-Що ви можете побажати нашим читачам?

- Не нехтуйте медоглядами. Ви перевіряєтесь не для когось, а для себе. Туберкульоз виліковний, коли виявлений на ранній стадії захворюваності. Лікування цієї епідемії профінансовано і тому безкоштовне. Не запускайте хворобу і не сподівайтесь на «авось». Ще раз повторюсь: здоров’я людини – в її руках!

Спілкувалася Олена ВАСИЛЬЄВА

 

 

У вас недостатньо прав для коментування.