HomeНаше життяПро те, що хвилюєКілька слів про особливості лейкозу ВРХ

Кілька слів про особливості лейкозу ВРХ

( 0 Votes )

У власників тварин накопичилося чимало невдоволення і навіть обурення з приводу помилкових, на думку людей, результатів досліджень, згідно з якими їхнім корівкам виноситься несправедливий вирок – лейкоз. Люди бояться лейкозу, але не всі власники тварин це розуміють на прикладі с.Жовкині, де власники лейкозних тварин просто нехтуючи або не розуміючи інструкції, закони, елементарні вимоги ветеринарної безпеки та проводять – випас лейкозних тварин разом із здоровими та реалізуючи лейкозне молоко людині, яка чомусь не усвідомлює про те, що дана тварина може бути хвора на лейкоз.

Мова йде за тих людей, яким молоко доставляється до дому, де власник тварини не представляє довідку про те, що її тварина здорова (це стосується жителів смт.Володимирець).  Треба сказати, що багато селян ігнорують приписи ветслужби щодо утримання серологічно позитивних тварин і цим наражають на небезпеку худобу своїх односельчан та здоров’я людей. Що тут скажеш? Біля кожного двору інспектора не приставиш. Таких безвідповідальних господарів має призвати до порядку сільська громада.

Згідно Інструкцію по боротьбі та оздоровленню ВРХ від лейкозу, згідно з якою серологічно позитивну тварину дозволено тримати в господарстві не більше двох років. Але при цьому вона має бути відділена від здорового поголів’я. Якщо виявляється серологічно-позитивна корова, вона ставиться на облік, господар одержує припис, який зобов’язує його утримувати інфіковану тварину на своєму подвір’ї, окремо від сільської череди не більше двох років, після чого здати її на забій. Ізоляція необхідна для того, аби не заразити все стадо, адже збудник хвороби живе в кров'яних тільцях - лімфоцитах. Отже, перезараження може статись через слину, інші виділення, укуси комах. Якщо в навколишньому середовищі і снує джерело інфекції, зараження тварини – лише питання часу і сприятливих умов для зараження. Як говорить ветеринарна мудрість – лейкозу нема, де його не шукають.

Зафіксовано чимало випадків, коли власники інфікованих лейкозом тварин реалізують продукцію від них на базарах та інших місцях торгівлі, здають її на молокозаводи, наражаючи на серйозну небезпеку своїх співгромадян. На жаль, покарання за цей злочин сміхотворне – 119 гривень штрафу. В Німеччині за подібне порушення належить сплатити від 8 до 15 тисяч євро.

Лейкоз ВРХ не входить до переліку інфекційних захворювань тварин, за які належить державна компенсація. І проектів поки що таких немає. Тож селянам, аби убезпечити себе від збитків слід своєчасно застрахувати свою худобу.

Зараз значна частина дійного стада індивідуального сектору в окремих населених пунктах (с.Половлі, с.В.Телкович, с.Біле та с.Жовкині) в межах 5-15 % уражена лейкозом. Так з початку 2013  року із наявних  по індивідуальному секторі 10881 гол. ВРХ досліджено 7176 гол., виділено лейкозної худоби 95 гол., здано на забій з початку року 105 гол., залишилось серопозитивних на лейкоз ВРХ в кількості 61 гол. /71 гол., які перехідний залишок з минулого року

Начальник управління ветеринарної медицини

в Володимирецькому районі      О.М. Петрук

 

 

У вас недостатньо прав для коментування.