HomeНаше життяПро те, що хвилюєУ лісі має бути чисто!

У лісі має бути чисто!

( 1 Vote )

 

Уявіть собі ліс. Гарне чисте повітря, співають пташки, приємно шелестить листя на деревах. Затишно і спокійно. Краєвиди милують око. Проте не завжди наші уявлення співпадають з реальною картиною.

Про те, що в лісі не можна залишати сміття, недопалки і вогнища, які тліють, знають усі. Дана тема обговорювалася всюди, але проблем від того не поменшало. Навіщо вивозити сміття на спеціальне звалище і платити за це гроші, якщо можна просто викинути його в ліс абсолютно задарма? Напевно, цим керуються люди, які своїми діями перетворюють ліси у стихійні сміттєві звалища. Легені планети всерйоз страждають від людського недбальства, а мешканці зелених насаджень – від нашої байдужості до всього живого.

У лісових масивах у межах ДП «Володимирецький лісгосп» обладнано зони відпочинку, біля них є ями для сміття. Звичайно, їх недостатньо, щоб відпочили всі бажаючі, тож вогнище розводять всюди, де заманеться, хоча це може призвести до лісової пожежі. Чимало відпочивальників, приїжджаючи в ліс на автомобілях, знищують трав’яний покрив і забруднюють місцевість викидами автотранспорту, ще й сміття після себе не вивозять.

Зайшовши в ліс з боку населених пунктів, спостерігаємо неприємну картину – свого роду сміттєву алею. Розкидані папірці, поліетиленові пакети, порожні бляшанки і мішки зі сміттям. В Європі за такі речі штрафують. Відповідальні європейці взагалі ніколи не кинуть під ноги папірця. А ми?

Йдемо глибше у ліс – і потроху стає видно, що тут відпочивають українці. Розкиданий одноразовий посуд, порожні скляні та пластикові пляшки – все це атрибути проведеного «відпочинку». Працівники лісгоспу намагаються очищати лісові масиви, проте сміттєві гори знову виростають, і не лише в лісі, а й біля водних об’єктів, де купаються люди. Щоб не було таких «краєвидів», лісівники встановлюють таблички «Не смітити», складають протоколи про адміністративні правопорушення. Проте сміття не стає менше.

А коли вдуматися, побутового сміття, що завдає нам стільки клопоту, можна легко позбутися: закопати або вивезти на сміттєзвалище. А от що робити з так званим промисловим сміттям, зокрема з будівельними відходами, які викидають жителі? Цей мотлох вивозять машинами, швиденько скидають і тікають. І що прикро, лісівникам важко відстежувати такі випадки.

Поки люди не усвідомлять, що навколишнє середовище – це їхнє спільне житло, купи сміття продовжуватимуть рости. І, мабуть, логічно, що Верховна Рада внесла зміни до Кодексу про адміністративні правопорушення щодо посилення відповідальності за забруднення лісів. Ухваленим законом передбачено у десять разів збільшити штрафи за забруднення лісів. Зокрема за забруднення їх відходами на громадян накладається штраф від 85 до 170 грн., а для посадових осіб – від 170 до 340 грн.

Та хіба тільки штрафами має утверджуватися шанобливе ставлення до природи? Просто кожному треба привчитися не залишати сміття в лісі, адже це так по-людськи – прибрати після себе. А ще слід пам’ятати, що ліс – це житло тварин, а для нас – джерело свіжого повітря, статку і доброго настрою. У лісі, як і в хаті, має бути чисто!

С. САЛІВОНЧИК,

інженер охорони та захисту лісу ДП «Володимирецьке лісове господарство».

 
 

У вас недостатньо прав для коментування.