HomeНаше життяПро те, що хвилюєВбиральня обвалилася. "Запах" на весь район…(+фото)

Вбиральня обвалилася. "Запах" на весь район…(+фото)

( 0 Votes )

Вбиральня на автостанції «Володимирець» довгий час слугувала численим пасажирам. Тут було завжди побілено, чисто, полито дезінфікуючими розчинами. Але проблема в тім, що вона стоїть … на польському кладовищі.

Неподалік туалету – надмогильний пам’ятник Георгу-Базилю Якубовському, рідному брату міністра сільського господарства уряду Пілсудського, який перебував на Волині в якості інспектора, і помер у Володимирці.

Це було перед Другою світовою війною. Його похоронили на католицькому кладовищі, де зараз автостанція.

                У радянські часи, в розгул войовничого атеїзму комусь так захотілося «насолити» віруючим, що взяли і перенесли громадський туалет від автостанції… аж на самісіньке кладовище.

                Це стало приводом неодноразового обговорення на сесіях Володимирецької селищної радив часи незалежності. Пропонувалося ліквідувати ту вбиральню і збудувати новий сучасний туалет якщо не всередині приміщення самої автостанції, то поблизу її. А туалет на цвинтарі – знести.

Сьогодні громадська вбиральня на автостанції стала великим конкурентом для платного туалету, відкритого на ринку. Ментальність наших людей така, що вони побіжать в Печонки, а гривню за послуги туалету не заплатять. І старий туалет такого «напливу» відвідувачів не переніс, почав руйнуватися, чомусь провалилася бетонна підлога над септиком..

Але основне те, що вбиральня на могилах померлих не має стояти. Слід якнайшвидше будувати новий туалет на автостанції.

– Ми неодноразово зверталися у селищну раду, відповідні інстанції, аби вирішити питання спорудження нового туалету, – констатує начальник автостанції «Володимирець» Надія Нагорна. – Декілька років тому приїжджала делегація польської громади колишніх мешканців Володимирця, і нам було соромно в ситуації із туалетом на цвинтарі. Але територія, де стоїть вбиральня, не належить автостанції, це земля селищної ради. Все, що від нас залежить по благоустрою, ми робили і робимо…

Тільки ця інформація аж ніяк не «гріє» тих пасажирів, які приїжджають здалека, розраховуючи у станційному туалеті справити фізіологічну потребу. Він уже напівзруйнований і занедбаний; санстанція робила неодноразові приписи на заборону його експлуатації. Відтак у базарний день, у п’ятницю, всі люди з автобусів бігли … на кладовище.

Питання вирішується вже на рівні району та області. Є санітарні вимоги, які не можна порушувати. Але відведення земельної ділянки – теж не одного дня робота. Виготовлення та погодження технічного проекту і кошторисної документації, отримання дозволу на будівництво, тендери…

Усе ж віриться, що автостанція без туалету не залишиться. Проблема громадських туалетів актуальна і для центру Володимирця. От тільки в якому правовому статусі, на чиїй землі і на чиєму обслуговуванні вони мають бути – нікому не зрозуміло.

А поки різні структури в’яло відфутболюють питання їх будівництва, киваючи одна на одну, гостям райцентру, як не прикро, доводиться ховатися по глухих кутках, і потім згадувати наш Володимирець в асоціації з певними запахами…

 

Автостанція у Володимирці
Автостанція у Володимирці
 
Туалет біля автостанції у Володимирці
Громадський туалет біля автостанції
 
Туалет біля автостанції у Володимирці
 
Туалет біля автостанції у Володимирці
 
Неподалік туалету – надмогильний пам’ятник Георгу-Базилю Якубовському
Неподалік туалету – надмогильний пам’ятник Георгу-Базилю Якубовському
 
Громадська вбиральня біля автовокзалу у Володимирці починає руйнуватися
Вбиральня починає руйнуватися
 

Г. Штерн

Фото автора

 

У вас недостатньо прав для коментування.