HomeНаше життяПро те, що хвилюєУвага: кір наступає!

Увага: кір наступає!

( 0 Votes )

Однією з найпоширеніших дитячих хвороб є кір. Кожні 15 секунд на земній кулі від кору помирає дитина. Щорічно він забирає 2 млн. людських життів.

У 2012 році в нашому районі захворіло 42 особи. За минулий тиждень поточного року зареєстровано 6 випадків на кір. Проводячи епідрозслідування встановлено, що у сім’ї з Володимирця проживає четверо дітей, із них троє захворіли (не щеплені), одна дитина (щеплена) не захворіла. Це свідчить про ефективність вакцинації.

Розпочався спалах на кір нещодавно у с.Малі Цепцевичі Сарненського району, який межує з нашим районом. Відтак є велика ймовірність розповсюдження захворюваності і на території нашого району.

Хворіють на кір лише люди, а тому інфікуватися можна тільки від хворої особи. До захворювання сприйнятливі усі люди в будь-якому віці. Воно супроводжується тяжкою лихоманкою, висипанням та симптомами, подібними до грипу. Кір може призвести до втрати слуху, запалення легенів, ушкоджень мозку або навіть смерті.

Збудник поширюється дуже швидко та легко, при цьому діти, які не були вакциновані, хворіють в першу чергу. Доведено, що вірус може перебувати в повітрі (зберігаючи здатність інфікувати) впродовж 2 годин після того, як особа залишила приміщення.

 

 Кір інфекційне захворювання, яке передається повітряно-крапельним шляхом. Хвора людина виділяє в навколишнє середовище вірус кору з останніх двох днів інкубаційного періоду до 4-го дня висипання. Не хворі на кір і не щеплені залишаються сприйнятливими до кору усе життя, і можуть захворіти в будь-якому віці. До масової вакцинації проти кору хворіли практично всі діти до 16 років. Вакцинація істотно знижує захворюваність, але не виключає можливості захворювання нею в старших вікових групах (підлітки, студенти, новобранці). Це пов'язано зі зниженням специфічного імунітету через 10-15 років після вакцинації. Для більш ефективної профілактики кору (можливо, й повного захисту від неї) необхідна імунізація 94-97% дітей до 15-місячного віку.

 

 На жаль, зустрічаються випадки коли дітей не щеплюють у зв’язку з протипоказаннями або відмовами батьків. Батьки вважають: щеплення може нашкодити здоровю дитини. Ця думка – хибна. Безпечніше отримати планові щеплення, ніж перехворіти на кір і чекати тяжких наслідків.

Здоровя ваших дітей у ваших руках.

Любов Вашко,

помічник лікаря-епідеміолога Кузнецовського міськрайонного Управління ГУ ДСЕС у Рівненській області.

 

У вас недостатньо прав для коментування.