HomeНаше життяПро те, що хвилюєДНЗ чи НВК: куди вести дитину?

ДНЗ чи НВК: куди вести дитину?

( 0 Votes )

29 листопада вирішувалсь доля не лише всієї України (саміт у Вільнюсі), а й, зокрема, доля дошкільнят у Собіщицях. Туди завітали представники Володимирецької РДА задля зустрічі з депутатами сільської ради, сільським головою і батьками дітей. Бо ніяк не могли дійти консенсусу по реорганізації дитсадка в навчально-виховний комплекс «дошкільний навчальний заклад загальноосвітній навчальний заклад».

Слово перед собіщицькою громадою тримали сільський голова Станіслав Ткач, завідувач дитсадка Оксана Мацюк, директор школи Анатолій Гречуха, заступник голови Володимирецької РДА Ярослав Березюк, начальник управління освіти, молоді та спорту РДА Анатолій Рижий, методист районного методкабінету з питань дошкільної освіти Віра Ковальчук. Звичайно, думки розходилися. Хтось відстоював дитсадок, а хтось був «згоден на все». Тож Я. Березюк взявся пояснити доречність реорганізації дитсадка в НВК.

Загальноосвітні навчальні заклади кадрово та фінансово відносяться до управління освіти, молоді та спорту, дошкільні ж навчальні заклади знаходяться у власності сільських і селищних рад. Це створює нерівномірність надходжень в обидві підрозділи галузі освіти.

Так, на дошкільну освіту в місцеві бюджети в 2013 р. направлено більше 16 мільйонів грн. Однак через проблеми з фінансуванням з даної статті видатків часто знімаються гроші на інші потреби сільських рад – цього року з такої причини дошкільна освіта району «втратила» більше мільйона гривень. Собіщицький дитячий садок цьогоріч на папері мав 613 тис. грн., але 92 700 грн. з них було знято рішенням сесії Собіщицької сільської ради. От і виходить, що дошкільна освіта, будучи у власності сільських рад, недоотримує свої кошти, а в результаті в мінусі залишаються діти.

Тому, за словами Я.Березюка, пропонована реорганізація дитсадка в НВК має на меті принцип централізації всіх фінансових, кадрових, виховних ресурсів в одній установі – управлінні освіти, молоді та спорту, щоб перерозподіляти правильно кошти і щоб вони йшли туди, куди й призначалися, а не перекривали фінансові «дірки» інших галузей.

Та батьків мало цікавить, в заклад з якою вивіскою ходитиме їхня дитина. Більше вони стривожені різницею харчування в дитсадку і школі – мовляв, при об’єднанні цих установ в одну харчування погіршиться, бо, на думку деяких, у школі воно «нікудишнє». Щодо цього представники РДА зазначили: на харчуванні та виховному процесі юридичні зміни дитсадка ніяк не позначаться. Простіше кажучи, все, що було в дитсадку раніше з усіма його плюсами, збережеться і при переведенні його у НВК, різниця лише в покращенні фінансування і подовженому графіку роботи (12 місяців – НВК проти 8 місяців дитсадка).

Сільський голова нагадав усім, що остаточне рішення прийматиметься на наступній сесії Собіщицької сільської ради. А вона не ламатиме рішення батьків, адже саме їхня думка є важливішою в такому питанні; батьки залучаються до модернізації системи місцевого самоврядування, на чому давно наголошує Президент України.

Загалом же люди незадоволено віднеслись до пропозиції реорганізувати дитсадок і зазначили, що при потребі щось міняти самі звернуться до адміністрації. Зараз їх й так все влаштовує.

Цікаво, яку думку мають інші батьки, що мають досвід і з дитсадком, і з НВК. Наприклад, жителька Володимирця Тетяна Муравинець розповідає, що обоє її діток відвідували Володимирецький НВК «ЗОШ І-ІІІ ст. - ДНЗ». Загалом, установою дуже задоволена, адже діти, йдучи до НВК, вже призвичаюються до території, адаптуються до місцевості. Для старших груп дошкільнят проводяться ознайомчі екскурсії у школу, тому діти не переживають певні страхи незнайомих коридорів і кабінетів, коли стають першокласниками.

Перевагою НВК, на думку жінки, є ще й те, що він працює довше, ніж звичайний садок: «Уявіть, як важко працюючим батькам десь влаштувати дитину, коли садок закритий, а батьки не мають змоги відлучитись на цей час з роботи. НВК виручає. Харчування однаково хороше, діти мої звідти ніколи не приходили додому голодними. А стосовно реорганізації дитсадків у НВК, впевнена, що батьки такими змінами не розчаруються».

Завідувачка ДНЗ «Казка» Наталя Гузей також коментує ситуацію:

– На дітях та методиці виховання реорганізація закладу ніяк не відобразиться. І тут є лише переваги. Покращиться фінансування, завдяки чому садок можна буде оснастити більш сучасною методичною літературою, обладнанням. Ймовірні проблеми кадрові, та логічно було б усе вирішувати по ходу дій. Правда, чула, що попри краще фінансування харчування (22 грн в НВК проти 15 грн в ДНЗ), воно в дитсадках якісніше. У будь-якому випадку вирішувати батькам, куди віддавати свою дитину. Знаю точно – методика виховання однакова, різниця лише в оснащенні закладів…
 
Олена СТЕЛЬМАЩУК
 

У вас недостатньо прав для коментування.