HomeНаше життяПро те, що хвилюєХто замінить… бугая?

Хто замінить… бугая?

( 0 Votes )

На всіх рівнях іде мова про нарощування поголів’я великої рогатої худоби. Держава активно заохочує селян до утримання свої власної корівки-годувальниці. Розроблені і діють дотаційні програми на підтримку галузі тваринництва на селі. Індивідуальним власникам корів доплачують за вирощування телят за кожен рік утримання. Заохочується й вирощування високовагової худоби.

Проте з кожним роком кількість поголів’я ВРХ зменшується. Якщо на 1 січня 2013 року в районі нараховувалося 10182 корови, то станом на 1 січня 2014 року всього маємо 9769 корівок.

Одна із причин зменшення поголів’я ВРХ – відсутність технологічної селекційної бази. Не треба переконувати селян, що штучне осіменіння тварин – перспективна справа. Всі знають, що в цій справі і породу можете вибрати, і корову через усе село не потрібно вести. Треба зазначити, що корів тримають переважно люди старшого віку. І якщо дома на той момент немає молодших хазяїв, що мають силу на повідку повести корову до бугая, це вже не жарт, а проблема.

Увесь світ запроваджує нові технології, в сільському господарстві – у першу чергу. У Володимирці у 2012 році теж був пункт штучного осіменіння. Що він результативно працював, свідчить той факт, що у власників корів Миколи Бабчаніка та Віри Коваль корівки привели по двоє телят. Лаборант по штучному осіменінню у райцентрі приїжджала і осіменяла корів. А потім помінялися власники, і в райцентрі пункту штучного осіменіння вже нема.

У 2013 році всі містечкові корови водили до бугаїв Сергія Купрія, Миколи Ващенка і Григорія Кібиша. Дякуємо їм. Але…

У Рівному у декількох місцях красується велике панно, на якому повідомляється, що така-то фірма має можливість осіменяти корів, свинок. А як у селі?

Чому б не організувати мобільний (пересувний) пункт штучного осіменіння в районі? Замовник подзвонив, лаборанти приїхали і робота зроблена. Торік вартість запліднення коштувала від 100 гривень у «Колосі» і до 80 гривень – у приватників. Власники корів згідні заплатити і більшу суму, аби не прогаяти вдалий момент і покращити породу від хорошого плідника для корови…

 

Галина Тєтєнєва,

голова районної організації фермерів та приватних землевласників.

 

 

 

У вас недостатньо прав для коментування.