HomeНаше життяПро те, що хвилюєДитяче харчування під загрозою? Володимиреччина не виняток

Дитяче харчування під загрозою? Володимиреччина не виняток

( 0 Votes )

Питання харчування дітей, що проживають у Чорнобильській зоні, знову піднято на усіх рівнях. На вимогу народного депутата Верховної Ради України Андрія Пишного (фракція партії «Батьківщина») Державною фінансовою інспекцією розпочато перевірку зловживань посадовими особами Міністерства соціальної політики України щодо завищення цін при закупівлі продуктів харчування для шкільних їдалень та пільгової категорії учнів.

Документи про завищення цін, сумнівну якість продукції (завезення продукції із радянського ще резерву армійських складів) тощо лягли 13 листопада 2013 року в основу розслідувань Печерського управління МУВС. Інформацію внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань, а ТзОВ «Синтезпродсервіс» інкримінується, що діти «чорнобильських» регіонів недоодержали харчування на 762418 тисяч гривень. Фірма «Синтезпродсервіс» звинувачується в тому, що залучила до виконання договору (тобто харчування дітей) «третіх осіб», що є порушенням тендерних умов і договору, акцентує Цензор.нет.

Відповідні документи зачитувалися і по Рівненській області, де дітей, постраждалих від катастрофи на ЧАЕС, харчують фірми Донецької, Дніпропетровської та Київської областей.

У нашому районі теж зростає напруга. З окремих шкіл негативна інформація досягла столичних структур ще на початку нового року. Брат пресвітера одного з сіл змушений був звернутися на урядову «гарячу» лінію. Постало не-однозначне питання щодо вмісту порцій в раціоні школярів та значну кількість відходів. Кухар готує страви із наявних продуктів, доставлених в шкільну їдальню організатором харчування. Щось докупити чи замінити – ніхто, окрім тендером встановленого учасника харчування, не має права.

У Володимирецькому районі харчуванням пільгової категорії дітей займається організатор з м. Василькова Київської області (вул. Володимирська, 57-а), Товариство з обмеженою відповідальністю «ПЕРША КОМПАНІЯ МАКСИМУМ». А справжні «господарі тендера» отримують «чорнобильські» гроші за послуги харчування пільгової категорії дітей через «Банк Востока» у м. Дніпропетровську. Це, як бачимо, не «Синтезпродсервіс»...

Відповідно, і названа фірма, що годує наших дітей, є далеко не першою ланкою в ланцюгу. Цією фінансовою пірамідою у сфері харчування «чорнобильських» дітей і зацікавилися перевіряючі структури.

Володимирецьке управління освіти, молоді і спорту до «чорнобильських коштів» і харчування дітей не має прямого відношення. Управління освіти не є розпорядником коштів.

За словами куратора шкіл Валерія Галочкіна, в школах району по чорнобильській програмі харчуються 10752 учні. На учнів з 1-го по 4-й – клас на обід виділено по 11 грн. 9 копійок на кожного. На учнів  5-8 класів – по 12 грн. 86 копійок і для учнів 8-11 класів – по 16 грн. 54 коп. на кожного.

За даними куратора дошкільної освіти Віри Ковальчук, дітей від одного року до шести є в районі 6245. Із них 5285 проживають у селі, у місті – 960 діток. По чорнобильській програмі вдень на харчування дітей, враховуючи зону, йде від 17 до 20 грн., у дитячих садочках, у НВК – до 22 грн. на одну дитину. На сьогодні у дитсадочках перебуває 1753 дитини.

Всього у нас дошкільних одиниць, окремих дитячих садків, НВК нараховується 39, включаючи такі дошкільні класи при школах, куди приводять дошкільнят на дві-три години для підготовки до школи. Ці діти не харчуються, бо їх батьки виявили бажання і одержують щомісяця на чисті продукти для дитини 296 гривень. Батьки тих дітей, які відвідують дитячий садок, одержують в місяць до 29 грн. Як не дивно, але число батьків, що бажають віддати своє маля у дитсадок, чисельно тільки зростає. У заявах батьків, які просять відкрити дитсадки в селах, йдеться: «В дитсадку дитина доглянута, нагодована і розвивається та навчається в колективі…»

Продовжимо тему. Чорнобильські кошти ідуть через  Мінсоцполітики напряму підряднику, або іншим організаторам харчування. Хоча мало би бути через управління соцзахисту населення. Саме ця районна структура має контролювати кожну копійку. Так було до 2006 року, коли всі «чорнобильці», згідно з Законом «Про соціальний захист громадян, що постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» мали право одержати персонально кошти на чисті продукти харчування у зараженій зоні. Тоді своє право відстоювали у судах. Через що на рівні уряду була створена громадська організація, яку назвали «Тендерна палата України». Вона мала наглядати за рухом бюджетних коштів, боротися з корупцією (№17 газети «Моя хвиля», матеріал «Якого кольору українська тендерна мафія?»).

Діяльність Тендерної палати розвернулася на 180 градусів, і наші «чорнобильські» гроші відкрито були вирвані із регіонів, бо організатори харчування чорнобильських дітей сиділи тепер в Києві. Відтак «паперові» фірми схопили «чорнобильські кошти», а як організувати процес харчування – не мали елементарного поняття. Так з’явилися треті і п’яті посередники (субпідрядники) в процесі харчування. Нині цим питанням опікується Міністерство соціальної політики України.

І тепер батьки з числа багатодітних родин піднімають питання не тільки про кошти, але й про якість харчування. Сьогодні всі учні мають стільникові телефони. Так, учні передали інформацію про буйволяче м’ясо з армійських резервів, що довго не могло розморозитися, згущене молоко в целофановій упаковці, що порозтікалося по ящиках, цвілі овочі та гнилі фрукти.

На ці та інші факти оперативно зреагувало Кузнецовське міськрайонне управління Головного управління держсаепідслужби в Рівненській області. головний санітарний лікар Василь Степанчук підтвердив, що факти мали місце. Кузнецовська СЕС оперативно відреагувала і реагує на всі повідомлення зі шкіл району. Відповідальний за доставку продукції замінив сумнівної якості продукт.

Про раціони. Вони затверджені у документах, постановах КМУ «Про норми харчування та часткову компенсацію вартості продуктів для осіб, що постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» від 21.05.1992 № 258, «Про затвердження норм харчування у навчальних та оздоровчих закладах» від 22.11.2004 р.№ 591.

При школах за це відповідає директор школи (або безпосередньо завуч по виховній роботі). Є в такій справі і бракеражна комісія, до складу якої входять батьки. Тільки не всі батьки контролюють процес харчування у школах. Батьки, зачувши, що дитина і того не їла, і іншу страву не скуштувала, звинувачують шкільних кухарів, мовляв, погано готують. Кухарі ладні перемовчати, бо працюють від організатора харчування, який їм платить заробітну плату, і змушені «з кухні сміття не виносити».

Усіх, хто звертався із скаргами, ми запитували: «Коли востаннє ви були на батьківських зборах?». Якщо батьки не ходять на батьківські збори, то хто із них був на бракеражній комісії, щоб побачити, яку яловичину замість свіжого м’яса подають дітям? Факти – річ уперта. Претензії, «що директор на таке заплющує очі…» (далі ідуть подробиці), не красять тих, хто просто скаржиться, не маючи конкретики.

31 грудня 2013 року закінчився строк тендерної угоди на харчування дітей-чорнобильців. До проведення нового тендеру харчуванням продовжує займатися попередній підрядник. Але де здоровий глузд, щоб  до нового року дітей харчувала одна фірма, а  після – інша? Так тендерна палата вирішила…

То, можливо, і в тендерний процес сьогодні треба внести зміни? Бо один з організаторів харчування заявив: «Який мені резон везти до вас своє обладнання і посуд, коли я не знаю, виграю тендер чи ні, буду з нового року годувати дітей чи іншій фірмі передадуть? Це – по перше. По друге, розберіться і поясніть читачам, що ми не харчуємо дітей, а надаємо послуги по харчуванню дітей. За послуги ви нам платите. Ми привозимо, наприклад, моркву, але вона буде по більшій ціні, аніж ринкова: в її вартість вже закладено доставку, електроенергію та зарплату поварам».

Загалом шкільні їдальні нашого району, за словами освітян, потребують оновлення. Майже 80% кухонного начиння, посуду, електроплит належить на правах власності управлінню освіти та комбінату громадського харчування. Через це нинішні підрядники не поспішають забезпечувати шкільні їдальні новим посудом, м’ясорубками, столовими меблями, сучасним кухонним начинням і навіть нормальною подачею електроенергії. Або ж беруть підприємства споживчої кооперації на субпідряд. Уявляєте, наскільки зростає вартість харчування школярів?..

17 лютого 2014 року було відкрито тендерні пропозиції на організацію шкільного харчування в нашому районі до кінця 2014 року. Участь у тендері брала і райспоживспілка. Та результат вивчення пропозицій і ви-

значення переможця буде відомий впродовж 20 днів.

А поки що, за словами директора Володимирецької райспоживспілки Володимира Романова (субпідрядника харчування у деяких навчальних закладах району), ситуація із харчуванням школярів в області досить критична; борги перед підрядниками давно сягнули мільйонних чисел (лише по Сарненському району 10 мільйонів гривень). Володимирецькій райспоживспілці, яка є субпідрядником, фірма-підрядник заборгувала майже 1,5 мільйона гривень за частину січня і за весь лютий. Це гроші, які вже потрачені з власних оборотних коштів, які лягають на плечі пайовиків боргами по зарплаті, податках, труднощами виробництва. Тим часом з підрядником не вдається зв’язатися…

Хто стане переможцем тендеру цього разу – невідомо, хоча в нашої райспоживспілки традиційно чи не найнижча ціна і найкращі можливості для організації шкільного харчування.

27 лютого на Володимиречичну з області приїжджає перевірка по шкільному харчуванню. Якою буде оцінка комісії, незабаром дізнаємося. А тим часом вже 28 лютого харчування у школах може опинитися на грані зриву. Якщо нинішня фірма-підрядник тендер не виграє, скоріш за все, райспоживспілці борг так ніхто й не оплатить. Адже фірма та існує тільки на папері…

Цього не має допустити нинішня нова влада. Та й взагалі тендери на харчування учнів мають проводитися тільки на місцевому рівні, відкрито й прозоро, коли громада може впливати і на організацію харчування, і на закупівлю продуктів у місцевих виробників, і на якість приготування страв…

Надалі будемо інформувати відвідувачів про подальші перипетії із шкільним харчуванням .

Галина ТЄТЄНЄВА.

 

У вас недостатньо прав для коментування.