HomeНаше життяПро те, що хвилюєПаніка на Володимиреччині. Видумка чи реальність?

Паніка на Володимиреччині. Видумка чи реальність?

( 0 Votes )

Поки в Криму чубляться, а у Верховній Раді ділять портфелі, населення періодично впадає в паніку. Особливо в крупних містах люди спустошували магазинні прилавки з продуктами, а працівники банків брались за голову через стихійний наплив людей: вкладники якомога швидше намагались забрати свої кошти.

Володимирець не опинився в стороні: тижні два тому черги по 50-100 чоловік вишукувались перед банкоматами. І хай на рахунку 50 гривень, 500 чи 5 000, всім кортіло на всяк випадок перевести в готівку всі свої гроші. Можливо, це й стало причиною того, що банкомати не встигали поповнювати готівкою (при такому напливі людей це очевидно, і останні події в Києві там ні при чому, але хто про це думав?).

Заяви про пусту казну в державі, що лунають останніми днями з трибуни Верховної Ради, також не радують. І, звичайно, виникає питання: а що далі? Чи отримаю завтра зарплату? Пенсію? Соціальні допомоги?

Невже дійсно ситуація така критична? Про це «Володимирецький вісник» вирішив запитати у компетентних людей.

Начальник управління фінансового управління Олена Шикало розповідає, що станом на 28 лютого установам, які фінансуються з районного бюджету, заробітну платню виплачено у повному обсязі. Значного спаду по надходженню доходів немає. Бюджет збалансований, в ньому передбачено виплати зарплат на весь рік. В лютому, як і всі попередні 8 років (на відміну від інших районів), наш район кредиту для таких потреб не брав, і в березні (кризовому, за словами експертів, місяці для казни країни) не братиме. Нарахування зарплат (разом із преміями та іншими додатковими виплатами) проходить стабільно і вчасно.

Начальник управління Пенсійного фонду у Володимирецькому районі Ірина Бова каже, що сума місячної потреби в коштах на пенсії становить 22,6 млн. грн.; пенсії та грошові допомоги за лютий виплачено в повному обсязі, заборгованості відсутні. Вже розпочато фінансування виплати пенсій і допомог за березень.

Управління соцзахисту населення РДА повідомляє, що станом на 27 лютого субвенція з держбюджету місцевим бюджетам на виплату допомоги на дітей, які перебувають під опікою чи піклуванням, допомоги при усиновлені дитини, допомоги інвалідам з дитинства та дітям-інвалідам, тимчасової допомоги на дітей, батьки яких ухиляються від сплати аліментів, одноразової допомоги при народженні дитини, допомоги по догляду за дитиною до досягнення нею 3-річного віку, державної соцдопомоги малозабезпеченим сім’ям профінансована в повному обсязі за лютий в сумі 14474918,46 грн. Також здійснено проплату субвенції з держбюджету місцевим бюджетам на виплату державної соціальної допомоги на дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування за січень-лютий 2014 року в сумі 93578,74 грн. Одночасно здійснено проплату видатків за бюджетною програмою «Соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» за січень 2014 року.

Багато змін відбулося і в Міністерстві доходів і зборів. Окрім того, що воно вже розформовано, президія Рівненської облради видала рішення №2, згідно з яким запроваджується мораторій на заходи держнагляду й контролю суб’єктів підприємницької діяльності (крім випадків, коли сам підприємець подає письмову заяву на проведення такого заходу або факту нещасного випадку на підприємстві). Начальник Володимирецького відділення Кузнецовського ОДПІ Наталія Десятник підтверджує, що перевірки, які й так були нечастими, тепер не виконуються взагалі. Це спричинить проблему з наповненням бюджету, від чого постраждає весь район. Оскільки підприємці неохоче добровільно самі сплачуватимуть податки, контролюючий орган потрібен. Час покаже, що буде далі.

Управління економіки та економічного розвитку Володимирецької РДА щодня моніторить цінову політику на основні продукти харчування. Начальник управління Валентина Волосячник відмітила: упродовж лютого на продовольчих ринках району значного зростання цін не спостерігалося. Так, ціна на хліб ПАТ «Кузнецовський хлібзавод» (частка якого найбільша в торговій мережі) не змінювалася. Не відмічено й подорожчання цін на крупи, макаронні вироби, олію, м’ясні продукти.

Підвищення цін на певну категорію продуктів у кризовий період – це нормально. Наприклад, подорожчання цибулі (вже до 8 грн. за кілограм) є логічним, бо в минулому році на неї був неврожай. Молочні продукти в таку пору завжди дорогі, але скоро має початись їх здешевлення – навесні корови традиційно прибавляють у молоці (тим не менш, молоко на базарі подорожчало на 1 гривню – авт.).

Зросла також ціна на цукор в середньому на 16% та на борошно – на 5%. Як результат – дорожчає хліб, однак таке підвищення ціни на нього – неаргументоване: запаси зернових для продовольчих нужд є, їх вистачить до нового врожаю. Причину коливання цін на яйця, між іншим, зрозуміти неможливо: упродовж тижня ціна на них «скаче» від 8 до 10 грн. за десяток. Ріст цін на овочі і фрукти пов’язані як із сезонністю, так і з неврожаєм у 2013 році.

Тому, окрім здешевлення гривні і сезонних звичних подорожчань, торговці просто спекулюють, «накручуючи копійку» на останніх подіях в країні. Наприклад, ті самі рибні консерви, які кругом завжди є в запасі, зросли в ціні на 1 гривню. Мимоволі згадується старий анекдот «Чому петрушка так подорожчала? – Так бензин який дорогий!..». Інколи саме цим і пояснюють підняття цін на продукти, навіть якщо між ними і курсом долара немає взаємозв’язку.

До речі, найбільше здорожчання торкнулося, мабуть, саме пального: дизпаливо ще тиждень тому коштувало 9,60 грн., сьогодні його ціна – 10,60 грн.; бензин А-95 теж подорожчав на цілу гривню, 1 його літр вартує 11,60.

У свою чергу в.о. начальника управління будівництва, надзвичайних ситуацій та житлово-комунального господарства Олександр Марковець зазначає: поки що позапланового підняття тарифів на житлово-комунальні послуги не буде. В будь-якому разі населення про це буде оповіщено як мінімум за місяць до введення таких нових тарифів.

Начальник відділу агропромислового розвитку РДА Світлана Ситник розповідає, що виплата селянам дотацій за утримання та збереження молодняку ВРХ, часткове відшкодування витрат на закупівлю установок індивідуального доїння, дотації за проданий на забій високоваговий молодняк ВРХ лише плануються. Станом на 1 січня 2014 заборгованість по таких виплатах становить 467 541 грн. Однак вона не спричинена економічною кризою в державі, а залежить від того, як скоро до відділу АПР надійде Паспорт державних программ. Саме на його основі виплачують вищезгадані дотації селянам (зазвичай він приходить наприкінці лютого, але бувало, що і в травні). При отриманні дозволу на виплату коштів по дотаціях, інформація буде доведена до сільських, селищних рад та висвітлена в газеті «Володимирецький вісник».

Цікавою складається ситуація з виконанням рішення № 10 президії Рівненської облради (про вжиття заходів щодо організації громадського порядку на місцях (спільні патрулювання, чергування тощо органами місцевого самоврядування спільно з органами внутрішніх справ та громадськістю).

Старший інспектор по роботі з населенням та громадськими формуваннями Кузнецовського міськвідділу міліції Ірина Ляшук зазначає, що в нашому районі не було масових заворушень, пов’язаних з останніми подіями в Україні (якщо не рахувати фактів масового порушення земель внаслідок нелегального видобутку бурштину).

Однак нещодавно офіційно почало працювати громадське формування з охорони громадського порядку «Варта Володимиреччини». Його очільник Михайло Герасимчук розповідає неприємний випадок: населення ще не знає всіх представників громадського формування, а тому страждає від самозванців. Трапилось неподалік Володимирця, що невідомі, назвавшись членами «Варти Володимиреччини», намагались залякати селян. Тому в будь-якому разі, коли особа представлятиметься членом ГФ із ОГП «Варта Володимиреччини», вимагайте посвідчення.

Ось так Володимиреччина пережила лютий. Переживання бюджетників через неотримання різних щомісячних грошових надходжень залишились позаду. Як покаже себе березень – буде видно…

Ціни на ПММ у Володимирці зростають щодня...
Ціни на ПММ у Володимирці зростають щодня...  

 

Олена СТЕЛЬМАЩУК

 

У вас недостатньо прав для коментування.