HomeНаше життяПро те, що хвилюєСміттєві реалії Володимирця

Сміттєві реалії Володимирця

( 0 Votes )

Два рази в тиждень десятки і сотні володимирчан наприкінці робочого дня поспішають додому зі словами «Сьогодні ж сміття збирають!». А ті, що в цей час знаходяться дома, напружено вслухаються у проїжджаючий мимо транспорт: чи не під’їхав трактор, що збирає сміття? Адже якщо не встиг позбутися побутових відходів, вони лежатимуть до наступного тижня. Хтось для цього використовує сарайчик чи двір (у кого він є), а хтось чухає потилицю і додумується до величезного «відкриття» – залишити своє сміття прямо на вулиці.

Такі реалії Володимирця з 2008 року. Саме тоді, за словами заступника начальника КП «Аква» Сергія Савчука, селищна рада організувала підприємство «Обрій», яке мало слідкувати за благоустроєм на території райцентру. Воно й започаткувало такий місцевий «тракторний» метод збору побутових відходів два рази на тиждень на кожній вулиці (пізніше функції благоустрою перебрало на себе КП «Аква»). До цього часу у Володимирці сміття жило окремим життям: кожен прибирав сам. Або не прибирав. Або прибирав як-небудь.

Так запрацювала система вивозу сміття з райцентру. Хоча й вона недосконала, адже трактор можна проґавити. Що тоді зробить більшість господарів? Правильно, спробує десь ті відходи «прилаштувати». І добре, якщо совісний господар знайде місце у сараї, а не лишить на вулиці. Але ж не всі такі, на жаль… До того ж, жителі селища часто скаржаться, що сміттєвоз їздить у різний час, тому проґавити його не складно, бо не завжди розплануєш свою роботу в той день, коли трактор має збирати сміття…

Раніше по селищу стояло кілька контейнерів. Їх не вистачало, вивільнялись від сміття вони рідко, тому були незмінним місцем зустрічі всіх собак з околиці. Через це трактором у певні дні збирати відходи – найоптимальніший варіант для невеличкого Володимирця. Так стверджує Сергій Іванович:

– Ми – не настільки крупний населений пункт, для якого треба закуповувати безліч сміттєвих контейнерів. Це не доцільно ні економічно, ні побутово.

Утім, зараз кілька контейнерів стоять у селищі, ними також піклується КП «Аква».

Сміття з усього Володимирця вивозиться на селищне сміттєзвалище, де в міру необхідності проводиться його захоронення ґрунтовим способом (загортають бульдозером). Раніше відходи сортувались (тим займались окремі підприємці), однак з початку 2014 року з певних причин сортування припинилось.

Сьогодні з побутовими сміттєвими проблемами райцентру бореться 10 працівників комунального підприємства (не враховуючи водіїв транспорту) та три одиниці техніки. Навесні, а особливо напередодні Великодня, кількість працівників з питань благоустрою території збільшується – треба ж населений пункт причепурити перед найголовнішим християнським святом. Та й післязимовий період того потребує.

Більшої уваги до себе вимагає центр селища. Він щоранку прибирається працівниками ЖКГ.

Добровільно допомагають їм в цьому мешканці центральної частини. Кожен біля свого будинку чи місця роботи шкребе, гребе, мете, копає, залишаючи після роботи акуратні купи сміття. І якщо це відбувається не в той день, коли центром їде сміттєвоз, сміття потроху розноситься вулицею…

За добровільний внесок в очищення вулиць селища КП «Аква», звичайно, дякує всім. Але й звертається до володимирчан: робіть це в день проїзду трактора вашою вулицею! В іншому випадку шукайте, яким чином утилізувати результати прибирання.

– Взірцевою вулицею сміливо можна назвати частину Соборної – від «Білого озера» до автовокзалу: там люди завжди прибирають свої прибудинкові території саме в той день, коли по графіку їде сміттєвоз. Таке, на жаль, не можна сказати про вулиці Вишнева, 1 Травня, Шевченка, Повстанців. Тутешні жителі прибирають коли час мають, тому сміття може лежати біля дороги кілька днів, – зауважує Сергій Іванович.

Селищна рада вже не перший місяць через газету звертається до володимирчан з проханням навести належний санітарний стан на закріплених територіях та підтримувати його впродовж року. Однак, напевно, не всі усвідомлюють, що прибрати свою ділянку означає не просто сміття згребти в купу, а й нести відповідальність за подальшу долю цієї купи. Інші ж рахують, що прибрати власну ділянку – це перенести своє сміття або побутові відходи на територію загальну, а отже, – нічию. Саме тому на одній з вулиць у центрі селища якось тижнів два при дорозі лежали використані дитячі підгузники. Нещодавно, ймовірно, ті самі «газди» винесли до дороги на загальний огляд велику купу картонних коробок, тому весь центр міг милуватись неприкаяними картонками кілька днів, навіть у неділю.

Таке безалаберство, звичайно, є великою проблемою нашого менталітету. С.Савчук розповідає, що за недбайливе ставлення до навколишнього середовища, за недотримання правил благоустрою передбачені штрафи – 340 гривень для фізичних осіб та від 850 – для юридичних. Однак за весь час роботи в КП «Аква» Сергій Іванович не пам’ятає випадку штрафування володимирчан. Каже, що завжди обмежувались лише попередженнями та бесідами.

– Був у мене випадок, коли одна жіночка ніяк не могла запам’ятати, коли по її вулиці трактор сміття збирає, тому й виносила його, як в неї вийде. А це – захаращення території. Я вже з нею і спілкувався і вмовляв, і сварився. Ніяк не могла погодитись, що треба дотримуватись порядку. Але одного разу бесіда мала дуже жорсткий характер, пригрозив штрафом. Вона, звісно, образилась, та з того часу почала виносити своє сміття згідно графіку проїзду трактора вулицею.

Але є у Володимирці ще одна болюча проблема, пов’язана з побутовими відходами.

С. Савчук жаліється, що з 2000 дворів, зареєстрованих в селищній раді, лише 850 заключили договори з КП «Аква» для прибирання прибудинкових територій. Ті, хто не мають такої домовленості, у день проїзду вулицею комунальників нахабно приставляють своє сміття до сусіда, який уклав договір з житлово-комунальним господарством. Є й такі, що вивозять сміття самостійно на сміттєзвалище, а є й такі, що викидають його де-небудь у лісі.

Варто відмітити, що останній варіант дуже поширений серед жителів району. На узбіччі будь-якої дороги обов’язково побачиш таку ось картину, як на фото: при дорозі самотньо валяються побутові відходи… Картина неприємна і плачевна.

Такі смітники на Володимиреччині, на жаль, не рідкість
 

У березні-квітні по всій країні традиційно проводиться акція «За чисте довкілля», мета якої – залучення населення всіх вікових категорій до прибирання територій населених пунктів.

На питання, чи буде КП «Аква» з такої нагоди проводити якісь заходи, С.Савчук відповідає, що постійно підтримувати чистоту і порядок – їх щоденний обов’язок. Якщо для когось це – подія, то для працівників ЖКГ – щоденна робота. А в рамках акції проводитиметься озеленення селища: висаджуватимуться туя та ялівець у парку, на площі та по вулиці Соборній. Читачів же він просить не захаращувати вулиці і парки райцентру, долучатись до підтримування чистоти в ньому не раз на рік під час акції, а постійно. А ще – укласти договори на вивіз сміття – це дешевше, ніж самим його утилізувати.

З проханням до всіх жителів району, керівників підприємств, сільських та селищних головам взяти участь в акції звертається й начальник Кузнецовського міськрайонного Управління Держсанпідемслужби Василь Степанчук. Він зауважує, що сьогодні врізується в око скинуте будівельне сміття біля райагробуду, сміття у лісовій посадці за новим кладовищем, на старому польському кладовищі. Санепідемстанція неодноразово звертала увагу власників на несвоєчасне прибирання територій та проведення благоустрою навколо торгових точок «Чара», «Стимул», «Колиба». СЕС нагадує, що підприємства торгівлі зобов’язані прибирати прилеглі території в радіусі не менше 5 м.

Треба потроху змінювати своє ставлення до сміття і його утилізації. Це необхідно робити хоча б для того, аби з часом не почути від своїх дітей: «Чому я маю прислуховуватись до думки покоління, яке засмітило довкілля?»…

 Олена СТЕЛЬМАЩУК
 

У вас недостатньо прав для коментування.