HomeНаше життяПро те, що хвилюєВолодимиреччина на Великдень. Святкуємо з розмахом (+фото)

Володимиреччина на Великдень. Святкуємо з розмахом (+фото)

( 0 Votes )

Україна – країна казусів. Треба проводити всеукраїнський день довкілля, піарити цей захід з місяць, щоб до нього залучити населення. Треба друкувати заклики про охорону довкілля, про культуру поведінки в громадських місцях, проводити лекції в садочках, школах, вишах. Треба прибрати хату, мести і шкребти біля неї кілька днів, причепурювати рідне обійстя перед Великоднем, аби за два дні святкування великого церковного свята всі старання зійшли нанівець: більшість наших людей швидко занехає той порядок, який так старанно спільними зусиллями наводили.

Проїжджаєш Володимирцем у другий день Великодня – і диву даєшся. Якщо не під кущем, то під забором можна побачити червоне як світлофор обличчя. Люди теплі та підігріті скрізь – на зупинках, на тротуарах, на самій дорозі – за кермом мотоцикла та автівки. Це не порожня балаканина: наприклад, у Любахах на Паску водій врізався вантажівкою у той стовп, де лелече гніздо. У вантажівки геть «стесана» морда, водій з місця пригоди втікі, авто під плотом,  гніздо, звичайно, на землі, а на стовпі одиноко стоїть засмучений бузько (і той полетів)…

Утім, за словами головного лікаря КЗ «Володимирецька ЦРЛ» Івана Караїмчука, цьогоріч випадків алкогольної інтоксикації було набагато менше. Зате значно зросла кількість постраждалих у бійках (відзначилися жителі села Зелене, які влаштували розбірки з воронківцями) та кількість «хрустиків» (мотоциклістів, які отримали травми у ДТП) – лише за вихідні сталося 4 таких випадки.

Звичайно, оправдання відоме: «Так свято ж! Можна!».

Люди, годі себе виправдовувати! Годі собі дозволяти зайве. Випити за свято й напитись – речі різні.

А тепер їдемо в центр Володимирця. Він колоритно покаже картину святкування жителями району світлого свята Воскресіння Сина Божого.

Біля арки збирається цвіт нації. На автівках всіх кольорів, марок та років випуску. І не важливо, що у них може не бути палива. Вони його купують рівно стільки, аби вистачило доїхати до центру, похизуватись гучними динаміками в магнітолі, ну може ще пару разів вижати до максимуму педаль газу (особливо мажорні наріжуть коло-два по центру) та поїхати додому.

Площа Володимирця на Великдень
 

До речі, по манері водіння місцеві жителі вже можуть визначити, з якого села водій виїхав, а молоді мами своїх діток лякають чомусь воронківцями. Хоча, справедливості ради, там з усіх сіл вистачає, що підтверджують коментарі на сайті polissya.net, де користувачі часто вказують не тільки марку та держномер автомашин гонщиків, а й називають конкретні прізвища. Тільки от державтоінспекторам, схоже, точні дані навіть для проведення профілактики не потрібні; буде ДТП – буде й справа…

Площа Володимирця на Великдень

Тут само збираються мотоциклісти (більшість – без шоломів) і ледве не за гроші катають бажаючих. Бажаючі – здебільшого дівчата – можуть і так здобути прихильність водія, згодившись покататися. В результаті на площі лунає вульгарний голосний сміх і розмови «на понтах». Хлопці теж бахваляться: «Ця баба кричала, що буде жалітись на нас, типу, ми їй спати заважаємо… Та пішла вона!».

Ця баба – жителька центру селища. І вже не вперше страждає від нахабства «золотої молодьожі». На святкових вихідних мотоциклісти влаштували жителям центру справжнє «свято»: вночі організували мотоперегони, сигналячи та газуючи так, що вуха закладало і не можна було спати.

Молодь…

Місцеві жителі постійно на них скаржаться і в міліцію (навіть колишньому начальнику обласної міліції В. Лазутку скаржилися), і в селищну раду та в РДА, але далі скарг і обіцянок врегулювати ситуацію діло не заходить.

Є багато пропозицій; наприклад, обмежити рух у центрі Володимирця, де водять діток до двох садків і просто відпочивають сімями. Або ж там, де постійно ходять люди, встановити знак заборони подачі звукових сигналів та «лежачого поліцейського» (а для наших водіїв там треба, напевно, штук 5 таких встановлювати). Врешті-решт взагалі заборонити рух транспорту на площі та центральній вулиці. Та ніщо з усього цього не введено в дію досі. Чому? Тут уже напрошується стаття про бездіяльність органів влади та посадових осіб. Невже не бояться люстрації?..

Йдемо далі. Ходімо, тут зовсім недалеко треба пройти, аби побачити обпльовану арку. Так-так! Вона обпльована, облита невідомою речовиною (сподіваюсь, що це лише сліди пролитих напоїв), там же засипано лушпинням від горішків та соняшника. Ну і звичайно, куди без пакетиків, цілих і битих пляшок та бляшанок, іншого сміття.

На площі, де стоять лавки, – та сама картина. Біля кожної з них попрацювали спеціалісти з лузання. Отак просто купами на лавках та біля них лежить лушпиння. І майже всі урни сиротливо стоять порожніми – їхніми послугами так ніхто і не скористався…

Площа Володимирця на Великдень
 
Площа Володимирця на Великдень
 

Напевно, немає сенсу вкотре призивати людей до акуратності. Просто дивуєшся – чому наші люди такі акуратні вдома і такі неохайні на відпочинку? Чи вдома ви також собі дозволяєте свинарник?

Просто дивуєшся – невже важко віднести обгортку від піци до урни, яка стоїть за кілька метрів від лавки?

Просто дивуєшся - дівчата, що прискіпливо готували себе для виходу в світ, сідають на лавку, біля якої - велика купа лушпиння від фісташок. Каблук гарненької туфельки занурений в ту купу. Картина маслом...

Фотографую оті всі наслідки свята, а молоді дівчата обурено косяться: знайшла що фотографувати. Подумаєш, сміття!..

Якщо подумаєш, то вже не насмітиш!...

Та кому ми такі треба в Європі чи деінде…

 С.КРИВИЦЬКА

Як стало відомо, питання некультурних водіїв – давно наболіле всім, хто живе в центрі селища. І ось, почувши про те, що готується стаття в тому числі і про водіїв-порушників правопорядку, одна жінка зініціювала збір підписів володимирчан, небайдужих до цієї проблеми.

Лише за кілька вечірніх годин вона зібрала 42 підписи (і це ще не кінець), почула не одне обурення і не один прокльон в сторону молодих хлопців. Виявляється, їхнє безкультур’я дійшло до того, що при повороті з однієї вулиці на іншу, вони виїжджають на клумби біля приватних будинків, колесами топчуть всі квітки на них, хизуються проїздом по самій площі – між лавками. А є й такі, що взагалі не мають номерних знаків.

Обурені жителі вулиць Чкалова, Поштова, Єврейська (та потерпають від авто- та мото-водіїв й жителі вулиць Вишнева, Соборна, Грушевського) справді зацікавились тим збором підписів і вже написали спільну заяву начальнику ВДАІ, селищному голові та прокурору району – терпіти безконтрольних водіїв вже всім набридло. Також запевняють: якщо і така спільна заява не дасть результатів, вже цю проблему не залишать невирішеною, будуть скаржитись у вищі органи…

  

 

 

У вас недостатньо прав для коментування.