HomeНаше життяПро те, що хвилюєРаллі в центрі Володимирця (+фото)

Раллі в центрі Володимирця (+фото)

( 0 Votes )

Як виявилось після публікації статті про великодній відпочинок в центрі Володимирця, місцеві і немісцеві шукачі пригод на мотоциклах засіли глибоко в печінках багатьом.

І хоча трохи вони таки затихли після опублікованої в газеті заяви-скарги на них, а тим не менш, досі знаходяться такі шибайголови, що доводять до сліз навіть працівників житлово-комунального господарства.

Одна з таких – щодня вранці прямо таки «вилизує» центральну площу селища. Облагороджує її вже девятий рік поспіль, то кому як не їй знати, від чого та площа потерпає, особливо останнім часом.

- Вже сил немає терпіти це хамство та безкультур’я! Треба з такою молоддю щось робити! Ось подивіться: якесь безсовісне проїхалось квадроциклом по клумбі на площі!

Жінка веде мене до чийогось місця злочину і (без перебільшення та манерності) втирає сльози, а голос дрижить:

- Я ці квіточки і грядочки так старанно сіяла, доглядала, саджала, а воно проїхалось собі по моїй роботі. То куди ж це годиться! Що ж то буде вже від тієї клумби?!.

Справді. Головна клумба площі переполосана двома рядами шин. Не мотоциклу, не автівки (хоча в минулому році був і такий випадок). А саме квадроциклом.

І хоча клумба ще геть весняна, проте вже видніються рядки майбутнього її дизайну. На її узбіччі виросли величенькі квіткові кущики. Однак, і скопана земля, і рядки маленьких паростків, і кущики квітів понівечені колесами.

 
Раллі в центрі Володимирця

- В минулому році якась дівчина, скоріш за все будучи п’яною, познущалась над кількома клумбами площі – повиривала квітки, потоптала землю. Про це писали в газеті. Якби було бажання влади та правоохоронних органів, зловмисницю можна було б встановити… Проте далі пристиження в газеті діло не зайшло.

Жінка знову ковтає сльози:

- Мені боляче дивитись на це. Це моя робота, я душу в неї вкладаю, квітки – вони ж живі, а підлітки ведуть себе як вандали! Та що там підлітки! Я щено прибрала площу! Зібрала все сміття. Самі ж бачите – ніде ні сірника, ні недопалка! Вертаюсь назад, до прибраної частини площі, а біля смітників вже стоять пакети зі сміттям. Жителі ближніх будинків занадились сюди сміття підставляти. При тому, що по цій вулиці сьогодні має їхати сміттєвоз. Скинуть своє сміття – хай хтось прибере, а не вони. Де ж ваша совість, люди! Чому я маю прибирати ВАШЕ ДОМАШНЄ сміття! А якби я його сьогодні не побачила? Воно б лежало тут до завтра, а за добу його б по площі розтаскали собаки. Це ж побутові домашні відходи! Ви потім виходите відпочивати на площу, на яку ви ж винесли своє сміття, а по ній валяються ваші використані гігієнічні засоби та лушпиння від картоплі! Де ж ваша совість?!

В голосі жінки повний відчай: до якого ганебного рівня культури і людяності опустилось суспільство.

- Молоді мами приходять сюди відпочивати з дітьми. Собі купують пиво, а дитині зайнятись нічим. Стала свідком такої історії: мати п’є пиво, а дитина підходить і каже: «Мамо, я пити хочу, дай мені», а та їй у відповідь криком: «Тобі такого не можна». То нащо купуєш те, що дитині не можна? Купи те, що пили б обидва. Та й що це за відпочинок, коли у громадському місці перед дитиною п’єш пиво! Ото з таких батьків і починається те, що сьогодні зроблено на клумбі. Тій дитині зайнятись нічим, бо молоді мами ніяких іграшок часто не беруть для дітей на прогулянку площею. А це ж дитина, вона не всидить на місці. Вона починає себе якось розважати, обривати квітки на клумбі, які потім рве, сидячи біля мами, тим самим смітить площу. Неодноразово сама була свідком такої картини. У містах за це штрафують. А тут – і слова не скажи. Тут на таке одна реакція – поблажка, бо «то ж дитина, що ви з неї візьмете». А виховувати культуру поведінки, виховувати акуратність і дбайливе ставлення до громадських місць, по-вашому, не треба? Якщо дитина в юному віці буде на таку поведінку отримувати поблажку, то якої культури ми вимагаємо тоді від цих дітей, коли вони виростають і по клумбам на квадроциклах їздять! Наш начальник пропонував закупити нові гарні квіти на площу. Та кому їх тут саджати? Для кого? Щоб наступного дня саджанці повиривали або понівечили їх транспортом?..

Кущі вздовж площі теж страждають від підлітків. Їх постійно виривають, ламають, гнуть. Діти йдуть – стають на лавку і з криком до своїх однолітків «Спробуй, як класно» падають на кущ. Звичайно той кущ витримає не будь-яку вагу. В результаті, експерементатори таких витівок залишають після себе поламані кущі.

- Я вже зверталась до директора першої школи. Світлана Євгенівна запевняє, що постійно з дітьми ведуться бесіди стосовно такої поведінки. Однак результату нема…

Обуренню жінки немає меж.

- Треба спіймати цього порушника, що поїздив по клумбі. Квадроцикл один на весь Володимирець. І всі ми знаємо його власника. У мене у самої діти-підлітки, я ходжу до церкви і нікому не бажаю зла. Але те, що робить така безкультурна молодь, виводить з рівноваги навіть мене, щиру християнку. Треба його наказати. Якщо це не зроблять відповідні органи, це зроблю я: або сама з ним розберусь та до розуму доведу, або ж з кимось домовлюсь, щоб з ним бесіду провели…

Раллі в центрі Володимирця
 

Отож, на здивування коментаторів статей на сайті нашої газети, проблема виховання нашого суспільства є. І дійсно, годі її замовчувати.

Питання врегулювання дорожнього руху в центрі селища вже вирішується відповідними органами – опубліковане звернення громадян Володимирця дало поштовх вирішенню цієї проблеми.

Вже травневими святами мотоциклістів на площі значно поменшало. Їхнім моторозвагам завадили чи то погода, чи то бурштин (про походи на нього навіть вже не бояться говорити вголос), чи, на що сподіваються тутешні жителі, таки заява-скарга.

А що ж робити з нашими безкультурними дорослими?

Якось начальство КП «Аква» запевняло, що штрафи за захаращення території передбачено, але в практиці того не було. Можливо, треба-таки починати їх впроваджувати?

Можливо треба створювати робочі групи з працівників правоохоронних органів та працівників ЖКГ, аби таки притягати винуватих до адмінвідповідальності за порушення чистоті в селищі, та мам, що п’ють пиво в громадських місцях, та тих, хто нахабно вигулює свій транспорт по пішохідній зоні площі. І бажано було б, якби такі заходи відбувались не лише на папері…

Не мають залишатись осторонь і члени Громадського формування "Варта Володимиреччини", які, згідно ЗУ "Про участь громадян в охороні громадського порядку і державного кордону" (ст. 9,10,11,13), мають право і зобов'язані надавати допомогу органам внутрішніх справ у забезпеченні громадського порядку і громадської безпеки, брати участь у забезпеченні безпеки дорожнього руху, вимагати від громадян дотримання правопорядку, припинення адміністративних правопорушень, складати протоколи про такі порушення, здійснювати перевірку документів у водіїв на право користування та керування ТЗ, а також не допускати осіб, які не мають документів або перебувають у стані алкогольного сп'яніння, до подальшого керування ТЗ...

Разом з цим, можна стверджувати нову тенденцію в нашому населеному пункті: мотоцикли тепер не в моді. Задумайтесь ті, хто хизується своїм двоколісним «конем» в центрі селища. Адже вже давно у вашу адресу лунають не лише прокльони, а й відкриті погрози. І хто знає, чим може закінчитись той народний самосуд…

С.КРИВИЦЬКА

 

Матеріали по темі:


 

 

У вас недостатньо прав для коментування.