HomeНаше життяПро те, що хвилюєКому ж належать природні водойми Володимиреччини?

Кому ж належать природні водойми Володимиреччини?

( 0 Votes )

На території нашого району, окрім 100,6 тисяч га лісів, є голубі плеса природних водойм. Воно складається із 11 ставків площею понад 240 га, 12 озер, площею понад 700 га, а також водного простору – 38 км. вод ріки Горинь, 135 км – ріки Стир.

До сьогоднішнього дня, відповідно до законодавства, водоймища ще ніхто не приватизував. Їх можуть брати тільки в оренду окремі громади, товариства, підприємці. Відповідно до діючого законодавства по використанню природних та рукотворних (меліоративних) водних об’єктів, передбачено спеціальне місце на березі водойми для рибалки вудочками.

Ми, жителі Володимирця, звертаємося до районної влади, РДА та райради із запитанням: кому сьогодні належать ставки і озерця на території району, зокрема, довкола райцентру?

Справа в тім, що природні водойми, зокрема, на території Берестівської, Довговільської сільських та Володимирецької селищних рад, захоплені окремими групами людей, які забороняють іншим жителям ловити вудочками рибу. Вони посилаються на те, що ці водойми зарибнили. Виходить, іншим жителям району вже немає де закинути вудочки, щоб відпочити. Вищеназвані водойми не взяті в оренду, і за них не сплачуються податки.

Просимо роз’яснити право використання природних водойм і наше право, право рибалок по букві сьогоднішнього законодавства.

Жителі смт Володимирець

Фаст Петро,

Смазнов Степан,

Отрода Петро,

Гарбаринін Олександр,

Зашко Михайло,

Дуляницький Сергій,

Шама Віктор,

Шама Сергій,

Одиноцький Павло,

Мудрієвський Павло.

 

За роз’ясненнями редакція звернулася до Управління земельних ресурсів у Володимирецькому районі. Ось як трактують ситуацію спеціалісти.

Користування водними об’єктами на умовах оренди

З 1.07.2013 набрав чинності Закон України «Про аквакультуру». Зазначений закон та зміни до статті 51 Водного кодексу України змінюють існуючий підхід до процедури надання водних об’єктів в користування на умовах оренди.

Водосховища (крім водосховищ комплексного призначення), ставки, озера та замкнені природні водойми надаються в користування на умовах оренди відповідно та у порядку, передбаченому статтею 51 Водного кодексу України, для рибогосподарських потреб, культурно-оздоровчих, лікувальних, рекреаційних, спортивних і туристичних цілей, проведення науково-дослідних робіт.

Водні об’єкти надаються у користування на земельних торгах  у комплексі із земельною ділянкою (статті 135-139 Земельного кодексу України, стаття 51 Водного кодексу України) органами, що здійснюють розпорядження земельними ділянками під водою (водним простором) згідно з повноваженнями, визначеними Земельним кодексом України, відповідно до договору оренди, погодженого з територіальними органами Державного агентства водних ресурсів України.

Відповідно до статті 122 Земельного кодексу України, повноваження щодо надання земельних ділянок під водними об’єктами у користування на умовах оренди у межах населених пунктів належать сільським, селищним та міським радам, а за межами населених пунктів обласним  державним  адміністраціям.

Передача орендарем права на оренду водного об'єкта (його частини) іншим суб'єктам господарювання забороняється.

Орендарі, яким водний об'єкт надано в користування на умовах оренди, можуть дозволити іншим водокористувачам здійснювати спеціальне водокористування в порядку, встановленому Водним Кодексом. 

У договорі оренди водного об'єкта визначаються зобов'язання щодо здійснення заходів з охорони та поліпшення екологічного стану водного об'єкта, експлуатації водосховищ та ставків відповідно до встановлених для них територіальними органами Державного агентства водних ресурсів України, режимів роботи, а також необхідність оформлення права користування гідротехнічними спорудами. Крім того, типовим договором оренди передбачено відповідальність орендаря за шкоду, що може бути нанесена третім особам, внаслідок неналежного виконання умов договору.

Надання водних об’єктів у користування на умовах оренди здійснюється за наявності паспорта водного об’єкта. Порядок розроблення паспорта водного об’єкта затверджено наказом Міністерства екології та природних ресурсів від 18.03.2013 № 99 та зареєстровано в Міністерстві юстиції України 18.05.2013 за               № 775/23307.

Для виготовлення паспорту водного об’єкту орендар звертається до обласного управління водних ресурсів або до інституту «Діпрогіпроводгосп». Виготовлений паспорт погоджується з Державним агентством водних ресурсів України у строк, що не перевищує 15 робочих днів з дня його надходження.

Замовником робіт із розроблення паспорта водного об’єкта є його орендодавець.

Паспорт водного об’єкта погоджується з Державним агентством водних ресурсів України у строк, що не перевищує 15 робочих днів з дня його надходження.

Після закінчення строку оренди орендар повертає свій примірник паспорта водного об’єкта орендодавцю.

Якщо інше не передбачено договором оренди водного об’єкта, паспорт водного об’єкта підлягає перегляду кожні 5 років, а також у разі змін технічних параметрів водного об’єкта і гідротехнічних споруд, зміни гідрологічного режиму річки (водотоку) та відповідному коригуванню.

Сплата орендної плати за водний об'єкт не звільняє від сплати орендної плати за земельну ділянку під цим об’єктом.

Відповідно до статті 51 Водного кодексу України водні об'єкти надаються в користування на умовах оренди без обмеження права загального водокористування, крім випадків, визначених законом. 

Водокористувач (орендар), який узяв водний об'єкт у користування на умовах оренди, зобов'язаний доводити до відома населення умови водокористування, а також про заборону загального водокористування на водному об'єкті, наданому в оренду. 

Орендарі водного об'єкта зобов'язані передбачити місця для безоплатного забезпечення права громадян на загальне водокористування (купання, плавання на човнах, любительське і спортивне рибальство тощо). 

Якщо водокористувачем (орендарем) не встановлено таких умов, загальне водокористування визнається дозволеним без обмежень, а заборона загального водокористування водними об'єктами, наданими в користування на умовах оренди, є підставою для розірвання договору оренди.

Не підлягають передачі у користування на умовах оренди для рибогосподарських потреб водні об'єкти, що: використовуються для питних потреб; розташовані в межах територій та об'єктів, які перебувають під охороною відповідно до Закону України «Про природно-заповідний фонд України».

Орендар набуває права користування водним об'єктом після державної реєстрації погодженого договору оренди водного об’єкта, який підписується сторонами після проведення торгів.

Орендарі водного об’єкта для рибогосподарських потреб зобов’язані оформити дозвіл на спеціальне водокористування в департаменті екології та природних ресурсів Рівненської  облдержадміністрації та вказати вид рибогосподарської діяльності (для цілей аквакультури та включення до переліку суб’єктів аквакультури або в режимі спеціального товарного рибного господарства, у тому числі любительського рибальства в режимі культурного товарного рибного господарства.

У разі припинення або розірвання договору оренди водного обєкта користувач зобовязаний повернути його орендодавцю на умовах, визначених договором, у стані, придатному для його подальшого використання. Якщо недбале ставлення користувача до водойми або інші дії чи бездіяльність призвели до її деградації (виснаження, забруднення, засмічення, погіршення технічного стану гідротехнічних, рибозахисних та інших споруд, зменшення біологічної продуктивності тощо), користувач зобов’язаний відшкодувати орендодавцю заподіяну шкоду.

Щодо діючих договорів укладених до 01.07.2013, то відповідно до статті 651 Цивільного кодексу України, зміна або розірвання договору допускається лише за згодою сторін, якщо інше не встановлено договором або законом. 

Спори, повязані з користуванням водоймою, вирішуються за згодою сторін та/або у судовому порядку.

Марія КРАВЕЦЬ,

заступник начальника управління держземагенства у Володимирецькому районі.
 

У вас недостатньо прав для коментування.