HomeНаше життяПро те, що хвилюєМедогляди школярів. Не будь байдужим до здоров’я своєї дитини!

Медогляди школярів. Не будь байдужим до здоров’я своєї дитини!

( 0 Votes )

У лікарнях зараз гаряча пора, адже роботи медикам, як і завжди, вистачає. Призовна комісія, медогляди абітурієнтів та дітей у школах, прийом хворих…Але час від часу виникають проблеми, з якими ці мужні люди у білих халатах впоратися не можуть. Це – проблеми банальної халатності найдорожчих людей, батьків.

Усі ми знаємо: для того, щоб пройти медогляд у школі, багато не потрібно – всього лиш прийти на нього. Але краще прийти з батьками, особливо це стосується малечі. Бо хто ж, як не мама з татом можуть розповісти про здоров’я власної дитини, таким чином виявивши можливі проблеми та отримавши рекомендації від компетентного спеціаліста?

Про скринінгові обстеження дітей розповідає Валерій Васильович Лобач, завідуючий Володимирецькою ЦРЛ:

– Щороку ми проводимо виїзди по усіх куточках Володимиреччини з метою профілактики та виявлення хвороб у діток. Спеціальна комісія складається з ендокринолога, хірурга, травматолога та невропатолога, які упродовж двох місяців встигають обстежити більшість маленьких пацієнтів. Адже патології, виявлені на ранніх стадіях, набагато легше піддаються лікуванню і корекції. Ми робимо відповідні записи у медичні картки дитини, але на подальше лікування потрібна згода батьків. Та якщо батьки не були з дитиною на прийомі у лікаря і не почули діагноз, то зазвичай він і в картку не заглядає. Відтак проблема, яку при помочі лікарів можна було виправити ще в другому класі, у старших класах вже стає патологією і потребує довгочасного лікування. У деяких учнів вже виявляємо давні і запущені проблеми зі здоров’ям… А будь-яку запущену хворобу довше і тяжче лікувати. У цьому плані контроль над здоров’ям своєї дитини є дуже важливим.

Тому лікарям й доводиться апелювати до свідомості батьків. Іноді навіть звертаються до усіх членів сім’ї.

Розповідає районний лікар-педіатр Сергій Юрійович Затірка:

– Коли ми тільки розпочинали ці виїзди, думали, що проблема виявиться непідйомною. Але наразі бачимо, що все більше діток приходять на огляд з рідними, адже таке обстеження є більш якісним і дає кращий результат. На превеликий жаль, доводиться пояснювати батькам доцільність такого рішення на прикладах з життя, коли ми вже іноді не можемо допомогти…

Тоді чому ж у наш прогресивний час, коли медична допомога так близько, люди не знаходять часу стежити за здоров’ям своїх діток? Дізнатися про стан здоров’я малечі легко, адже лікар є поблизу, дбаючи про ваш добробут. Тому, шановні батьки, не будьте байдужими до здоров’я і життя ваших дітей, адже надто багато стоїть на кону. Здорова нація починається зі здорової людини.

Анна Логвиненко

 

У вас недостатньо прав для коментування.