HomeНаше життяПро те, що хвилюєМолочні ріки, цінові береги

Молочні ріки, цінові береги

( 0 Votes )

Обговорення довкола ціни за молоко від домашніх господарств, яке здається на подальшу промислову переробку, не втрачають своєї актуальності. Ба більше, набувають особливої важливості в непрості часи, які зараз переживає наша країна. Воно й зрозуміло: для багатьох рідна корівка – справжня годувальниця. Тож ми зацікавилися, наскільки повними є нині молочні ріки. Чи не тісно їм у цінових берегах? І що ж насправді робиться, аби всі – господарі, переробники, покупці – були у виграші?

Конкретні кроки

Сьогодні в Україні, напевно, не знайти переробника молочної продукції, який би не відчув на собі наслідки подій у державі. Загострення ситуації з поставками до Росії, перебої з транспортуванням вантажів до Криму та східних областей, різке підвищення цін на бензин та імпортні матеріали, необхідні для виробництва... І це ще далеко не повний перелік «головних болів», від яких потерпають молочники. До цього додається «високий сезон» заготівлі сирого молока, коли його через край. А от скільки та яких продуктів з нього робити, куди і кому їх продавати  – питання, з яким переробники стикаються кожного дня...

З іншого боку, маємо простих людей, які тримають корову та заробляють вірну копійчину, здаючи молоко на переробку. З їх боку часто лунають нарікання в бік великих заготівельників. Одні затримують розрахунки, інші пропонують недостатньо... На щастя, ситуація не безвихідна.

15 травня 2014 року відбулося підписання Меморандуму між Міністерством аграрної політики та продовольства України і провідними підприємствами-переробниками. Одним із ініціаторів підписання Меморандуму стала компанія «ТЕРРА ФУД» великий український виробник, який має 18 молокопереробних заводів у 10 областях України. Зокрема Володимирецький та Острожський молокозаводи на Рівненщині. Покупці по всій країні добре знають та люблять кефір, ряжанку, сметану і багато іншої молочної смакоти під торговельними марками «Біла лінія», Premialle, «ФЕРМА», натуральні сири «ФЕРМА» та «Вапнярка», рослинно-вершкові суміші та сирні продукти «Тульчинка» та інші продукти виробництва «ТЕРРА ФУД».

В чому ж суть меморандуму? Гарантувати населенню мінімальні ціни на молоко I сорту на рівні 2,5 грн. і ІІ сорту – 2,2 грн. за літр, призупинивши таким чином сезонне падіння цін на молочну сировину.

Ціна питання

Тож чи виправдані жваві обговорення, які не вщухають довкола ціна на молоко останніми роками? Ми звернулися за відповідями до одного з безпосередніх учасників ринку, Ігоря Каракуца, директора із закупівлі молочної сировини компанії «ТЕРРА ФУД».

-          Яку пропонуєте ціну за молоко від населення?

-          Незважаючи на тривожну ситуацію, в якій нині живе і працює країна, на сьогодні наша закупівельна ціна є вищою, ніж навесні-влітку торік. Підписавши меморандум, ми чітко дотримуємося визначених у ньому цін.

 


 

-          Як ваша компанія працює зі здавальниками?

-          Наші заводи переробляють 1,5 тисячі тонн молока на добу. Це суттєва для українського ринку цифра. Та й наші заводи – одні з найпотужніших у країні: Тульчинський, Крижопільський, Рожищенський, Решетилівський, Молочна компанія «Дружба», Білоцерківський молочний комбінат. Аби щодня забезпечувати свої потреби в сировині, співпрацюємо з понад 30 тисячами сімей по всій Україні. Приділяємо багато часу та сил підтримці та розвитку добрих партнерських відносин із господарями. Кожного дня разом з ними працюємо над тим, щоби сировина була якісною та відповідала найвищим стандартам безпеки. Так, минулого року встановили у домашніх господарствах понад 600 спеціальних холодильників. Тепер здавальники можуть своєчасно охолодити молоко та зберегти його ґатунок. А, як добре відомо, що вище ґатунок – то більше ціна. Наша компанія і надалі планує встановлювати холодильні ларі на подвір’ях населення.

Не залишає переробник без уваги й громади тих сіл, де працює, розповів нам пан Ігор. Бо добре розуміє, що вкладає гроші в розвиток спільної молочної справи. 2013 року «ТЕРРА ФУД» надав допомоги сільрадам на 43 тис грн. на ремонт доріг, встановлення освітлення, облаштування дитячих садочків, новорічні подарунки дітлахам. А вже цього року виділив сільрадам 67 тис. грн. на збереження та розвиток молочного тваринництва.

От би й інші молочники розуміли, що за таким підходом до роботи майбутнє. Бо вже не за горами той час, коли на наш ринок буде вільно надходити європейська молочна продукція, для якої ми відкрили свої кордони. І вітчизняні виробники, як молока, так і готових продуктів з нього, вже сьогодні мають виступити єдиною силою, щоби втримати покупця на своєму боці. Високою якістю. Кращим смаком. Привабливою ціною. Заслуженою гордістю за позначку «Вироблено в Україні». А відтак забезпечать себе роботою, державний бюджет – надходженнями,  а всіх нас – улюбленими свіжими сиром, маслом, кефіром з українського молока.

 

У вас недостатньо прав для коментування.