HomeНаше життяПро те, що хвилюєСпецлісгосп: оптимізація чи ліквідація?

Спецлісгосп: оптимізація чи ліквідація?

( 0 Votes )

Район облетіла чутка — в Рівненській області розпочато реорганізацію селянських лісів, таких, як ДП СЛАП «Володимирецький держспецлісгосп». Така структура, як ДП СЛАП, розпорядженням Кабміну України від 3.07.2013 р. за №584-р «Про приймання цілісних майнових комплексів державних лісогосподарських підприємств до сфери управління Державного агентства лісових ресурсів України» має перейти з Міністерства агрополітики (сільського господарства) в агентство лісових ресурсів (Міністерства по лісовій промисловості як такого вже давно немає).

Колись знаменитий і багатющий Мінліспром гримів славою і своїми статками на весь Союз. Без війни, різними реорганізаціями і реформами республіканське міністерство знищили і довели до … рівня агентства. Залишилися лічені ліси в північних і західних областях України. Карпати подекуди голі. Вікові ліси вирізано і продано. Як наслідок – катастрофічні зсуви землі із гір, ерозії ґрунтів…

Селянські ліси – це  анексовані, насильно забрані радянською владою приватні ліси одноосібників-селян. Спочатку їх передали колгоспам разом із земельними наділами. Майже кожне господарство мало свій ліс. 10 березня 1978 року, після реорганізації колгоспів, ліси об’єднали у Володимирецький міжгосподарський лісгосп. Метою було впорядкування і ведення лісового господарства у колгоспних і радгоспних лісах, охорона їх від пожеж, захист від шкідників і хвороб, переробка деревини та раціональне використання лісосировинних ресурсів. Цей лісгосп вніс свою вагому частку в розбудову інфраструктури району.

У березні 2000 року рішенням Володимирецької РДА на його базі створюється ССВК «Селянський ліс». Далі, під маркою внесення змін до Земельного та Лісового кодексу (право постійного користування землями лісового фонду), наказом Мінагрополітики 21 жовтня 2004 року на базі «Селянського лісу» створюють державне підприємство «Спеціалізоване лісогосподарське агропромислове підприємство «Володимирецький держспецлісгосп». Кожен раз ці пертурбації вели до скорочення штату та звільнення людей з роботи.

І ось нова «оптимізація». Мова вже йде не про скорочення штату, а ліквідацію названого спецлісгоспу шляхом приєднання його до держлісгоспу. Та дозволу на нову реорганізацію і приєднання ДПСЛАПу до лісів агентства лісових ресурсів від Мінагрополітики не має. Кабмін «умудрився» під політичний шумок в одного Міністерства взяти, а агентству віддати. Можливо, задум і непоганий — всі ліси України в одних руках, як в одних руках податкова і митниця…

Якщо брати за юридичною логікою, то зразу можна помітити, що передача «цілісних комплексів» аж ніяк юридично не в’яжеться із лісовими масивами. Це – різні категорії.

А тепер повернемося до колективу ДП СЛАП. Сьогодні в ньому працює 48 чоловік, 12 з яких мають багатодітні сім’ї. Колектив доглядає 16,5 тисяч га лісів. Багато з них уже виросли і можуть претендувати на хорошу деревину. Так, ліс виріс, це вже не тонкі дрова. Підприємство працює стабільно, на повному госпрозрахунку. Упродовж минулого року воно сплатило одних лише податків 571 тисячу гривень. Середньомісячна заробітна плата на одного працюючого склала 2,7 тисячі гривень. Лісгоспом реалізовано товару 8,4 тисячі кубометрів деревини на суму 2,09 млн. грн. Весь об’єм заготовленої деревини реалізований у своєму районі, основна його маса – дрова для населення та бюджетних установ. Це створює здорову цінову конкуренцію на лісо продукцію, збільшується надання послуг населенню.

За задумом, приєднані мають бути тільки майнові цілісні комплекси. Звісно, без лісів на площі 16,5 тисяч гектарів вони нікому не потрібні. В одному із районів Рівненщини ДЛГ «приєднав» до себе вибірково кращі лісові масиви, а ліси, що прилягають близько до населених пунктів і доріг, залишив напризволяще; лісову охорону розрахували. Як кинулися, а того лісу, що був вже немає. Заново почали створювати спецлісгосп у колишніх межах старого ССВК.

Працюючих у ДП СЛАП найбільше лякає безробіття. Воно в нашому районі, як не прикро, набирає масштабних розмірів. ДЛГ із приєднанням селянських лісів від сили реально зможе надати роботу тільки 6 спеціалістам. (ДЛГ, серйозна виробнича структура, спеціалістами укомплектований повністю). А 42 фахівці з ДП СЛАПу через таку реорганізацію можуть поповнити ряди безробітних.

Двічі проходили загальні збори трудового колективу. Спецлісгоспівці шукають вихід з цієї штучно створеної критичної ситуації. Проте віриться, що вони вийдуть на світло із темного тунелю.

 Як зазначалося у виступах та зверненні до голів райради і РДА, до нардепа Миколи Кучерука, – збереження трудового колективу спец лісгоспу послужить добру службу району, області і державі. У нинішній непевний час дана реформація є хибною і антинародною помилкою.

В усьому світі, зокрема, в Європі, функціонують три форми власності на ліси: державна, муніципально-колективна та приватна. Україна стає єдиною державою в Європі, де функції ведення лісового господарства не розподілені. Держлісагенство перетворюється на монополіста.

Враховуючи складну енергетичну ситуацію, в останні роки установи та населення почали встановлювати котли газогенераторного типу, а в домівки повертати печі та грубки, які працюють на біопаливі. Цими ресурсами має розпоряджатися територіальна громада. Тож на зборах вирішили просити РДА і райраду про створення на базі ДП СЛАП комунального лісогосподарського підприємства.

Наостанок зазначу, що в нашій області виступили проти приєднання спецлісгоспів до лісового агенства ряд ДП СЛАПів. Зокрема, Здолбунівські спецлісгоспівці поставили питання «руба»: «Що принесе ця реформа?» І заголовок у здолбунівській районній газеті запитує: «Кому потрібні реформи, що шкодять людям і державі?» Костопіль, Сарни, с.Вовковиї Демидівського району, Острог, Гоща, Рокитне, Березне, с. Привітівка Зарічненського району… На 15 спецлісгоспів замахнулися під політичний шумок у Києві, але вищеназвані колективи вже відстоюють себе. І юридично, і політично.

Галина Тєтєнєва
 

У вас недостатньо прав для коментування.