HomeНаше життяПро те, що хвилюєЧутки про кінець СВК «Озерський» перебільшені? От і слава Богу!

Чутки про кінець СВК «Озерський» перебільшені? От і слава Богу!

( 0 Votes )

У номері «Володимирецького вісника» за 10 липня з’явилася замітка під невтішною назвою «Сумний кінець колишнього мільйонера». У ній повідомлялося, що СВК «Озерський», який свій господарський родовід веде від колишніх КСП «Озерське» та колгоспу «Жовтень», «припиняє своє існування» і «буде зніматися з обліку». Обидва формулювання хоча й обтічні і в них годі шукати конкретики, все ж, повідомлення схвилювало озерчан, особливо з числа тих, з якими СВК не розрахувався по майнових паях.

(Зауважмо, кожного хвилює вже не доля господарства, яке свого часу славилося на всю Рівненщину, а, даруйте на слові, купа цегли, яку, маючи майновий пай, дехто по цей день не видобув зі спорожнілих корівників і свинарників).

Оскільки, у додачу до злощасної замітки, на стіл голови райдержадміністрації лягло й кілька скарг від невдоволених озерчан, в райдержадміністрації відбулася нарада, учасники якої (співзасновники сільгоспкооперативу, озерський сільський голова Віктор Стішиш і представники компетентних районних служб) у присутності голови РДА Володимира Савоніка та в.о. прокурора району Володимира Горського  визначалися, що ж діється в СВК «Озерський».

Виходячи з того, що заява про банкрутство від керівництва СВК не надходила і процедура банкрутства не починалася, газетне повідомлення визнано таким, що не відповідає дійсності. Згадану інформацію автор хоч і не висмоктав з пальця, задля справедливості, все ж, згоджуємося, що наразі СВК «Озерський» не перебуває у стадії банкрутства. Комусь цього цілком достатньо, щоб радуватися. Але ця радість схожа на вогник, що ось-ось може згаснути. Бо і на цій нараді зазначалося, що тваринництво у господарстві згортається і заготівля кормів на зиму не проводиться. Чи вкладається це у поняття «припиняє своє існування» і яка тенденція, виживання чи відмирання, на сьогодні в СВК переважає, хай вирішує читач. Ми ж передаємо ініціативу учасникам наради.

Як зазначалося, підприємство «нормально працює і буде працювати надалі». Але звідки з’являються критичні звернення на урядову лінію і до голови РДА про те, що йде розпродаж СВК і пайовикам не видається належне їм майно? На це питання, поставлене головою райдержадміністрації Володимиром Савоніком, і мали відповісти учасники наради.

За словами голови СВК Михайла Стельмаха, у господарства п’ять співзасновників. Створений при ньому СВК «Мрія» свого часу ліквідувався без правонаступників. А ось тепер і для «Озерського» склалися умови, за яких ведення сільгоспвиробництва без державної підтримки стало невигідним. Відчувши, що ситуація критична, люди зажадали виконання майнових зобов’язань. Тож, створивши, крім комісії по врегулюванню майнових питань, резервний фонд, на сьогодні зерном, грошима, основними засобами в СВК видали майна майже на 2 млн. грн. із 3,2 млн.

Певний час на озерських землях господарював ВВ «Агро», і йому рішенням майнової комісії в оренду здали частину майна. Нині, за словами М.Стельмаха, частково воно є, а от де решта – невідомо. До того ж, жодний договір оренди, як зазначалося, не укладений належним чином, і ніхто не зміг сказати, на яких підставах «Агро» використовувало 800 гектарів землі. Нинішні скаржники теж здали йому своє майно. Але як СВК задовольнить їхні майнові вимоги, не маючи жодного стосунку до орендованого не ним, а пайовиками, добра? Зрештою, чому сільський голова, дивувався М.Стельмах, не цікавиться, де це майно знаходиться і чому не видається людям?

Нинішнє невдоволення пайовиків Михайло Стельмах пояснив тим, що публікація в газеті наклалася на історію з зерносушильними баштами. А сталося ось що. Не маючи чого сушити, в СВК з радістю зустріли фірмачів, які, нагледівши башти, збиралися їх викупити і використати на Вінниччині. На такий крок озерчан штовхнули ще й борги, яких назбиралося до 32 тис. грн. і через які податківці заблокували розрахунки з пайовиками. Майно під арештом, от в СВК і шукають вихід у резервному фонді. Збувши оті зернові «бочки», що стали зайвими, в СВК сподівалися розблокувати рахунки. Але порожня бочка, як відомо, гучно гримить. Сільська громада, зачувши про розпродаж, обурилася. Відбувся сільський сход. І дійшло до того, що обурені пайовики заходилися збивати зі складського приміщення замок і чіпляти свій.

У дещо іншій тональності висловився сільський голова Віктор Стібиш. Якщо СВК «Озерський» тривалий час був успішним господарством, то протягом трьох останніх років його діяльність, по суті, на нулю. Останню худобу, яку ще утримували, збули. А майнова комісія другий рік не збирається. На думку В.Стібиша, якби майно, що зберігається по гаражах, роздали, для людського невдоволення не було б підстав. А ще конфуз із зерновими баштами свідчить, що у всіх важливих питаннях треба зустрічатися з людьми і заручатися їхньою згодою. На жаль, в СВК на це не зважили.

У розпал полеміки сільський голова навіть запропонував закрити господарство, а все, що від нього залишилося, роздати. Однак голова СВК заперечив: це ви так хочете, а нам, засновникам, треба робота.

Урешті-решт голови зійшлися на тому, що майнову комісію доведеться збирати і майнові питання вирішувати. Ми ж, виконуючи побажання учасників наради, повідомляємо, що СВК «Озерський», як сільгосппідприємство, продовжуватиме роботу. Яку саме, не говорилося. Час усе розставить по місцях.

За даними різних служб, ВВ «Агро», перекотиполем прокотившись районом, ніде надовго не затрималося. Сконтактуватися з цією напівтаємничою структурою навіть керівництву районного агропрому непросто. Усе ж, за запевненням голови РДА, такий контакт відбудеться, й орендоване в СВК «Озерський» майно має повернутися законному власнику. Загалом же, наголошував Володимир Савонік, основна позиція адміністрації – не ліквідація кооперативів, що залишились, а їх збереження і пошук нормального інвестора для тих, хто власноруч не задіє свій виробничий комплекс.

Голова РДА висловив готовність виїхати безпосередньо у село, щоб на місці, зустрівшись із людьми, шукати виходу зі скрути. Але й сільський голова зі свого боку подав пропозицію, яка багатьох зацікавить: зберегти рештки майна і на його основі створити обслуговуючий кооператив – сільську службу, яка даватиме роботу сельчанам, робитиме їм добро і щось зароблятиме для села. Позиції щодо цього розійшлися. На думку одних, такий кооператив не витримає податків. Інші ж стверджували: виживе, бо за своєю суттю буде неприбутковою, звільненою від оподаткування організацією. Думки однаково поважні. Але головне, все ж, в особистих і ділових стосунках керівників сільради й СВК. Добре, якщо, зустрівшись, вони подаватимуть один одному руку. Погано, якщо, побачивши один одного, переходитимуть на інший бік вулиці. Поки що, як видно з наради, ці стосунки не безхмарні.

Олексій ГОРОДНИЙ.

(фото з інтернету)

 

У вас недостатньо прав для коментування.