HomeНаше життяПро те, що хвилюєТрагедія в Красносіллі. Таке «показують тільки в кіно»

Трагедія в Красносіллі. Таке «показують тільки в кіно»

( 0 Votes )

Поки на Сході нашої країни все ще триває війна, поки політики не можуть дійти згоди, а глава нашої держави вдягається в камуфляж для запису чергового звернення, поки над нашими головами збивають літаки, в сучасному селі вистачає своїх, місцевих проблем.

Про те, що в селі Зелене, що входить до Красносільської сільради, неспокійно, свого часу розповідала «Критична точка». Там у 2012 році відбулося масова бійка. Траплялися жорстокі молодіжні сутички з молодиками із села Воронки і у Красносіллі, але про ці конфлікти говорили менше. Це село колись носило назву Печонки. Мабуть, колишня назва асоціювалася з поганими і розбитими дорогами, які «сиділи у печінках», а сьогодні радше з неспокійними ночами і виламаними огорожами.

Здавалось, з минулими «ворогами» розібрались, воронківці більше з такими набігами не з’являлися, та з’явилися інші хулігани, невмотивовану агресію яких нічим не поясниш. У селі від молодиків із Степангорода вже «отримали на горіхи» не тільки представники сильної статі.

Продавчиня сільського магазину пані Оксана згадує історію, коли нетверезі хлопці мали намір зайти до магазину з палицями, а вона ледь встигла закрити двері перед ними. «Мене ж тоді могли просто прирізати» – з жахом згадує минулі події жінка. А все через що? Через проданий дитячий пістолет, який коштував 6 гривень, а коли відпрацював своїх «законних» три пачки кульок, зламався. Це і стало причиною такої агресивної поведінки молодиків, які чомусь вважають, що саме так необхідно вирішувати подібні ситуації.

Працівниця місцевого бару пані Іванна говорить, що тепер боїться виходити на роботу. Слід сказати, що цей бар – єдиний в окрузі заклад, куди сходиться молодь із ближніх сіл. Працює він до опівночі, тут проводяться і всі головні гуляння села. А оскільки село розташоване відразу за Володимирцем, це ніби остання «точка», де можна «зарядитись» перед довгою дорогою. На очах цієї дівчини була не одна бійка, в яких добре відзначились ті ж таки степангородці. Дійшло до того, що її телефоном попереджають: їдуть машини степангородських забіяк. Тоді вона зачиняє бар і вимикає світло, бо страшно за себе і за хлопців. Після останнього такого «набігу» дівчина махнула рукою і пішла у відпустку, лікувати нерви.

А знову вийшла на роботу незадовго до чергової трагічної ситуації. 20 липня цього року у барі «Хуторок» святкували весілля. В селі такі святкування збирають якщо не все село, то більшість населення: від старого до малого. І там збираються не тільки офіційно запрошені гості, а й просто охочі подивитись на молодь, порадіти за наречених і погомоніти про своє.

Закінчилося це весілля незвично: троє госпіталізованих та ще пара поранених людей. А почалося все просто. Молодики на мікроавтобусі Ford Transit їхали із Володимирця, мабуть, додому, у Степангород.

 Побачивши бенкетування, водій зупинився. За словами пані Іванни, вони з товаришем зайшли у приміщення і хотіли купити пива. На що дівчина відмовила: по-перше, бар замовлений і не працює для звичайних відвідувачів, по-друге, вже було о пів на першу ночі, тож продаж алкогольних напоїв заборонено, і, врешті, по-третє: холодильник з пивом був порожнім! «Я б уже й продала їм те пиво, аби вони зразу поїхали додому і того всього не сталось» – говорить пані Іванна.

Але двоє молодиків обурилися, почалася бійка. Гості весілля таки випхали нахаб на вулицю і попрохали залишити територію. Ті начеб погодилися, всілися у бус.

І тут очевидці в один голос оповідають про жахіття, що довелося їм побачити і пережити. «Я думала, що таке тільки в кіно показують» – говорить жителька села Красносілля, пані Альона.

Спочатку обурені покупці почали намотувати круги біля бару, а потім, в якийсь момент, поїхали прямо у натовп. Обійшовся цей перший наліт дрібними подряпинами і синцями, для дівчат – шаленим переляком. Люди кинулися тікати хто куди: хто встигнув перескочити через паркан, хто побіг геть.

Пані Валентина, 46-ти річна жителька села, теж була серед гостей. Вона і ще декілька гостей кинулася тікати до школи, бо там металева огорожа і машиною туди не заїдеш. Молодші зуміли перескочити через паркан, а пані Валентина добігти до паркану не встигла. Машина наїхала на неї і затисла жінку між парканом й бампером. Жінка втратила свідомість і геть нічого після того не пам’ятає. Наїзд було скоєно прямо на очах її середнього сина і чоловіка. Горе-водій не став зупинятися і перевіряти, чи жива жінка, а хутчій залишив місце пригоди.

Унаслідок наїзду пані Валентина отримала закриту черепно-мозкову травму, струс мозку, забій правої сторони та інші ушкодження. Наразі вона перебуває в травматологічному відділенні Володимирецької ЦРЛ.

Зловмисники поспішно залишили місце пригоди, і на повороті, що буквально в 150 метрах від школи, спричиняють аварію за участі мотоцикліста. За словами очевидця пані Марії (вона бачила зіткнення з вікон свого будинку), дізнаємося: «Машина підрізала мотоцикл і той врізався прямо в машину. Я в чому була, в тому і вибігла на вулицю. Коли побачила водія мотоцикла, то вже подумала про найгірше. Ті, що на мотоциклі, в нормальному стані були, не п’яні. Там був ще один мотоцикл, він їхав позаду, за кермом був один хлопець. Так він, коли побачив, що трапилось, хотів розвернутись, напевно, щоб номери побачити, а потім почав втікати. Кажуть, що він в кінці села теж мало не потрапив під колеса. Але слава Богу, обійшлося».

Мотоциклом Lifan, який потрапив в аварію, керував 23-річний Богдан, житель Володимирецького району, а поряд з ним сидів 15-річний Дмитро. Водій отримав забійну рвану рану верхньої третини гомілки, він госпіталізований в травматологічне відділення Володимирецької ЦРЛ. Стан хлопця задовільний, зараз він уже самостійно пересувається. «Але додому не пускають» – сміється хлопець. Дмитро отримав забій лівої стопи, після ДТП його також було госпіталізовано, але наразі хлопець лікується вже вдома.

Друге зіткнення Fordа також не зупинило молодиків. Затримали водія вже геть під ранок, коли той спокійно спав удома. Наразі ведеться слідство і говорити про якісь конкретні результати – зарано.

І все було б добре. Постраждалі потроху відходять. Як фізично, так і морально. Лікарі говорять, що стан постраждалих задовільний, щоправда, скільки їм лежати в лікарні, сказати не можуть. У Богдана наразі пішло ускладнення – у нього під коліном збирається кров. Який курс лікування буде далі призначений для хлопця – поки не відомо. Кожен із них лікується на власні кошти, але чеки збирають, в надії, що ці гроші вдасться відшкодувати.

Але виникає декілька нагальних запитань. Перше: оперативна міліцейська група на місце пригоди приїхала аж через годину. Хоча мала би їхати із Володимирця, звідки до Красносілля цілих 7 кілометрів, максимум півгодини. Автобус із пасажирами таку відстань долає за 10-15 хвилин, я на велосипеді доїжджаю за 20. Чому ж оперативна група на машині їхала аж через цілу годину – не зрозуміло. І чому у такому проблемному регіоні (а це декілька ближніх сіл, де такі сутички мало не норма) працює лише одна група, яка не справляється із своєю роботою?

Експертна група прибула на місце пригоди вже близько третьої години ночі, це через дві з половиною години. То як у нас зі спокоєм в регіоні? Може, тут і не стріляють (слава Богу!). Але за цю годину могло відбутися будь що. Дякувати Богу, швидка і ДАІ зреагували набагато оперативніше.

Друге питання: чому офіційна інформація аж надто різниться від тієї, що оповідають очевидці? Чому прес-служба УДАІ Рівненщини повідомляє, що водій «не обрав безпечної швидкості руху, не врахував дорожньої обстановки та допустив наїзд на пішохода – 46-річну жительку Володимирецького району. Жінка йшла правою частиною дороги по ходу руху автомобіля».

Зачекайте, адже жінка не просто йшла – вона тікала від автомобіля! Це не просто ДТП, це умисний наїзд на пішохода. Та й трапилось це зовсім не на дорозі, а під самісіньким шкільним парканом, на узбіччі. Чому прес-служба не повідомила, що хлопці були в нетверезому стані, чому не повідомляє про сутичку, чому замовчує про інших постраждалих, у яких менші ушкодження? І чому мовчить про те, що цей «горе-водій» вже не вперше іде проти закону? Тут навіть мова не про українське законодавство (від нього можна і відкупитись), а про загальнолюдські норми, від яких так легко не відбрешешся.

Це не домисли автора, а свідчення очевидців: бармена, жінки, яка викликала «швидку», і власне потерпілої. Невже їх пояснення не бралися до уваги при розслідуванні? Хотілося б почути офіційні пояснення посадових осіб.

Постраждалі відмовилися забирати свої заяви попри те, що батьки цього водія звертались до них. Богдан неохоче про це розповідає, а пані Валентина ховає очі, бо ж і в самої три сини.

А на селі тим часом пошепки говорять, що водій зможе уникнути покарання, бо все вирішують гроші. Що і на цей раз він відкупиться і буде гасати дорогами й надалі.

Та хочеться вірити, що часи трохи змінились. Хочеться вірити, що корупція у лавах прокуратури і міліції викорінюється. Хочеться вірити, що в таких водіїв, як мінімум, будуть вилучати права. Хочеться вірити, що сьогодні така резонансна справа не завершиться лише одним відшкодуванням лікування.

Адже рано чи пізно це має закінчитись. Бо спокій і мир в наших містах і селах залежить в першу чергу від нас самих. І якщо винуватців залишити непокараними, то вони знову візьмуться за своє. А так хочеться повертатись до дому, до рідної оселі, знаючи напевно, що тут безпечно…

Олена БУЛАН,

журналіст.

Матеріал підготовлено за сприяння ТРК «Бурштиновий шлях».

Коментар начальника СВ Кузнецовського МВ Долюка О.С. -  

Відповідно до Журналу єдиного обліку заяв і повідомлень про вчинення кримінальних правопорушень та іншіх подій Кузнецовського МВ УМВС області повідомлення за вказаним фактом ДТП до чергової частини надійшло о 00.35, після чого слідчо-оперативна група міськвідділу виїхала на місце події протягом 5 хвилин, а саме о 00.40. По прибуттю слідчо-оперативної групи на місце події співробітниками міліції було проведено комплекс заходів по встановленню обставин правопорушення, за результатами яких встановлено, що невстановлений на той момент водій автомобілю марки «Форд-транзит» білого кольору здійснив наїзд на пішохода та допустив зіткнення із мотоциклом, після чого зник, залишивши місце події. Для документування зазначених обставин слідчим СОГ Кузнецовського МВ, слідчим було проведено огляд місця події, в ході якого зафіксовано обстановку на місці. Крім того, було встановлено свідків та очевидців події, від яких негайно отримано показання. На підставі зібраних даних слідчим було прийнято рішення про внесення відомостей про вчинене кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань та визначено попередню правову кваліфікацію правопорушення за ознаками ч.1 ст.286 Кримінального кодексу України (порушення правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особами, які керують транспортними засобами). Вжитими в ході досудового розслідування заходами було встановлено особу водія зазначеного транспортного засобу, від якого отримано пояснення за обставинами події. Наразі ведеться слідство, у кримінальному провадженні призначені та тривають судові експертизи. Особливості розслідування справ зазначеної категорії це можливість повідомити про підозру тільки після проведення всіх авто-технічних експертиз. У зв’язку з резонансом цих подій кримінальне провадження знаходиться на контролі у керівництва Кузнецовського МВ, що унеможливлює уникнення від відповідності правопорушника. За результатами досудового розслідування буде вирішено питання щодо повідомлення винної особи про підозру у вчиненні кримінального правопорушення, остаточної кваліфікації та обрання відносно правопорушника запобіжного заходу.

Територію міста Кузнецовськ та Володимерецького району обслуговують дві слідчо-оперативні групи, одна базується у Володимерецькому відділенні міліції друга у місті Кузнецовськ. З метою запобігання подібних фактів організовуються патрулювання силами дільничних та працівників кримінального блока за рахунок особистого часу, але кількості особового складу не вистачає для перекриття всього району.

 

У вас недостатньо прав для коментування.