HomeНаше життяПро те, що хвилюєОсвітяни Володимиреччини: "Задоволені теплом, але не ціною"

Освітяни Володимиреччини: "Задоволені теплом, але не ціною"

( 0 Votes )

От і закружляли у нас за вікном білі мухи. Упродовж ночі вони відбілили звичні оку краєвиди. Та гріх, на відміну від інших років, казати, що зима й цьогоріч прийшла несподівано. В освітніх закладах району до неї готувалися. Робилося все зосереджено й цілеспрямовано, тож і про наслідки спокійно можна прозвітувати перед своїми громадами. Це відчувалося з розповіді начальника райуправління освіти Анатолія Рижого. І по-іншому не могло бути: педагоги сумлінно потрудились у масштабах усієї області.

БУКВАЛЬНО тиждень тому на сайті «vse.rv.ua», з посиланням на прес-службу облуправління освіти, повідомлено, що всі 675 загальноосвітніх та 388 дошкільних навчальних закладів області готові до осінньо-зимового періоду. На середину листопада завершено поточні ремонти будівель, навчальних кабінетів, шкільних їдалень, спортивних залів та майданчиків. В окремих навчальних закладах відремонтовано системи опалення і дахи та частково замінено вікна на енергозберігаючі. Тож акцент нині робиться на переведенні шкільних котелень з газу на альтернативні види палива. Останнім часом надто дороге паливо замінили торфобрикетом і дровами у Масевицькій ЗОШ Рокитнівського району та Птицькій ЗОШ на Дубенщині, і споживання газу зменшили майже  на 40 відсотків. На черзі – заміна  газових котлів в інтернатних та профтехосвітніх закладах краю.

На цьому фоні Володимиреччина навіть вигідно виділяється: не отримавши свого часу газ, нині ми прощаємось і з вугіллям, і при цьому шкільні установи належно підготувалися до зими. За словами Анатолія Рижого, цього року у трьох школах, Собіщицькій, Полицькій і Новаківській, замінили паливні котли, ще у двох, Володимирецькому НВК і Собіщицькій ЗОШ, – насосне обладнання. У трьох школах, Хиноцькій, Рудківській і Володимирецькій, відремонтували покрівлі й у стількох же (Великожолудській, Біленській та Старорафалівській) почали заміну вікон. У Сваринівському НВК відремонтовано внутрішню систему опалення і тут же, та у Володимирецькому БШЮ, замінено димові труби. Ще у двох школах, Більськовільській та Рудківській, утеплили горищні перекриття, а в Хиноцькій і Володимирецькій ці роботи завершуватимуть у грудні. А щоб шкільний тепловий режим не потерпав від можливих відключень електроенергії, до кінця року на 15 котельнях заплановано бензогенератори як резервні джерела електроживлення, і на 14 листопада 12 із них уже встановлено.

Упевненою крапкою до переліку робіт, виконаних по підготовці шкіл до зимівлі, слугує той факт, що всі навчальні заклади району повністю забезпечені паливом: торфобрикетом, дровами і щепою. А в жовтні райуправління освіти спільно з Рівненським навчально-курсовим комбінатом провели навчання кочегарів, яких у нашій освіті до 60 чоловік.

МОЖНА тільки полегшено зітхнути, що омріяна газова труба свого часу обійшла Володимиреччину. Труд, над яким потіє решта області, для нас, так сталося, просто не пройдений етап. Бо газову трубу навіть до Городця і Ромейок з сусідньої Сарненщини не дотягнули. Газових благ в опаленні осель ми так і не зазнали. Та й вугілля, як паливо, для нас стає рідкістю. Школу, клуб, магазин виручають дрова і торф. Та ще незвичне слово «палети» усе тісніше входить у лексикон поліщуків.

Щоб сьогодні можна було так сказати, районна влада спільно з фахівцями-комунальниками не один рік трудилася над оптимальним робочим режимом місцевих котелень, зокрема шкільних. Рушій такого непростого пошуку – розуміння простого факту, що старий енергозатратний котел дешевого тепла не дасть. Не забезпечить він і належної зарплати кочегарові. Тож на зміну одним, як здавалося, рятівним рішенням кілька разів приходили інші. Інколи ті рішення були вкрай непопулярними. І світло у кінці тунелю зблиснуло аж тоді, коли важка багаторічна практика вдало поєдналася з живою наукою: із сучасними інноваціями та зорієнтованими на них інвестиціями.

Саме таким чином нове дихання відкрилося для нинішнього ТзОВ «Регіон Теплопостачання». Для тутешніх тепловиків золотим ключиком до вирішення уже пережитих колективом злигоднів і невдач стало слово «піроліз». Відмовившись від вугілля і навіть не мріючи про газ, тут звичайними, далеко не сухими дровами творять рукотворне диво – у добрий десяток закладів, включаючи й місцеву ЗОШ №1, подають тепло і належно їх обігрівають. З дров тут забирають максимум тепла, на яке вони здатні. Але зв’язавшись із керівником підприємства Василем Гладишем, довелося почути прикру для споживачів річ: діючі тарифи нещодавно переглянуто і подано на затвердження у Національну комісію, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг. За попередніми даними, вартість однієї гігакалорії з 546 гривень може зрости до 785. І таке різке, майже на третину, подорожчання, звісно, боляче вдарить по фінансах частини освітян (і не тільки їх).

У подібній ситуації опинилися ще кілька навчальних закладів, які на обслуговуванні у ТОВ «Західтеплосервіс» (колишня фірма «Енерго-Еко-Консалтинг»). Зокрема це районний колегіум та Антонівська і Лозківська ЗОШ. Керівники всіх трьох шкіл відзначають, що тепловики знають свою справу й обходяться виключно місцевим паливом – дровами і торфом. У класах тепло, стверджують у Лозках. Тепла стільки, що в окремі дні відчувався його надлишок, відмітили у колегіумі.

Сумлінно трудяться кочегари і в Антонівці (на фото), але педагоги в оцінці теплового режиму дещо стримані. Довелося чути, що з підготовкою котельні сталася заминка. Тепло у школу подали лише з 4 листопада. До того ж, є кілька проблемних класів, в які, особливо у морозні дні, зазиратиме холод. А ще і тут, і в колегіумі побоюються, що на випадок серйозної поломки невідомо, чи запрацює резервний котел (за деякими даними, частково розукомплектований), щоб поновити подачу тепла. (Відразу зауважу: керівник «Західтеплосервісу» Оксана Тарнагурська рішуче це відкидає. За її словами, така легковажність обернеться серйозними втратами для фірми, тому справжній підприємець цього не допустить).

З прикрістю мушу відзначити, що на відверту розмову Оксана Ярославівна не пішла. Вважає, що журналіст спробував надто глибоко вникнути у їхню підприємницьку діяльність. Тож обмежилася загальним твердженням, що тариф формувався на закладених у бухгалтерські дані видах палива. Наскільки він економічно обґрунтований і яке паливо (дрова? торф? вугілля? газ?) бралося при його визначенні, окутано таємницею. При цьому очільниця фірми нагадала, що вартість їхнього тепла з 2009 року (за винятком 2011-го, коли вносилися корективи по статті «паливо») не мінялася. Відступаються від цього правила через високі виробничі витрати. Однак склалося враження, що з національною комісією, зайнятою державним регулюванням у сферах енергетики та комунальних послуг, новий тариф не погоджувався, – у самому «Західтеплосервісі» вважають, що таке погодження має зробити районна рада (або селрада).

Словом, зав’язався «гордіїв вузол». І кимось одним, швидше всього, він не розв’яжеться. Селищна і сільські ради від погодження різко зрослих тарифів (у колегіумі повідомили, що тариф зростає з 441 до 735 грн. за одну гігакалорію) сховалися за президентський указ, який це їм забороняє. Отож інцидент, що виник між тими, хто гріє, і тими, хто гріється, завис у повітрі. Але хто б що не робив, попереду, як вихід із ситуації, серйозні, з аргументами на руках, переговори. Тільки у них – доля багаторічної співпраці з фірмою, яка, в принципі, не підводила клієнтів і які, по великому рахунку, зацікавлені у збереженні співпраці. Перешкода цьому якщо і з’явиться, то нею стане не впертість місцевих педагогів і депутатів, а вже згадана таємничість у формуванні тарифів на тепло та… відповідні статті згаданого указу, якими формування теплових тарифів покладається на НКРЕКП. Тільки взаємне врахування інтересів обслуговуючою фірмою і її клієнтами виведе з нинішнього тупика, пов’язаного з відмовою місцевих рад у погодженні оновлених тарифів. «МИ задоволені теплом, але не задоволені його ціною», – за нинішньої ситуації ці слова однаково може сказати і той, хто гріє, і той, кого гріють.

 

НИНІШНЯ зима «обдарує» українців не лише дефіцитом газу й електроенергії, а й тим, що населення вперше почне платити економічно обґрунтовані тарифи на опалення та гаряче водопостачання. Виконуючи рішення Кабміну, Національна комісія регулювання комунальних послуг (НКРКУ) ще у квітні-травні підвищила тарифи для населення у середньому на 40 відсотків (Кабмін, не рахуючись з можливостями тих же бюджетників, включаючи освітян, слухняно виконав вимогу МВФ). Тож єдине, що в цьому радує, – плата за опалення тепер здійснюватиметься лише впродовж шести місяців, тобто за фактом надання відповідних послуг, повідомляє «ЛІГАБізнесІнформ» (раніше платилося впродовж усього календарного року, навіть у теплу пору, коли опаленням не користувалися)

А не так давно на сайті «domik.ua» зявилася інформація, що новий парламент хоче ввести норми енергоефективності будинків. Для цього треба затвердити механізм сертифікації енергоефективності будинків, визначити варіанти державної підтримки заходів по підвищенню енергоефективності і створити можливості для будівництва будинків з майже нульовим рівнем споживання енергії. При цьому фінансова підтримка вказаних заходів включатиме і так званий «револьверний» механізм, коли на підвищення енергоефективності направлятимуться кошти держбюджету, зекономлені з допомогою скорочення споживання енергоресурсів за рахунок інвестицій у підвищення енергоефективності.

Таку новацію заплановано на 2015 рік. А ще парламентська коаліція збирається зайнятися залученням інвестицій у підвищення енергоефективності комунальних і державних об’єктів та розробкою правових аспектів для розвитку енергосервісного підряду у бюджетній галузі. Планується також надання органам місцевого самоврядування повноважень по установці цін на тепло, вироблене з допомогою альтернативних або поновлюваних джерел енергії (дрова, торф, але до певного обсягу виробництва). Крім цього, місцевим держадміністраціям збираються передати право на ліцензування суб’єктів виробництва теплової енергії з альтернативних джерел.

 

Олексій ГОРОДНИЙ.

 

У вас недостатньо прав для коментування.