HomeНаше життяПро те, що хвилюєСтепангород: іще раз про школу (+фото)

Степангород: іще раз про школу (+фото)

( 0 Votes )

«Підбита плитами стеля місцями провисає. Шви між плитами загрозливо щиряться шпарами, а в одному місці стелю у коридорі тримають  підпори: обвалившись, вона могла наробити біди…»

«Необачно ступивши ногою, я буквально провалився в порохно. Замість перших двох балок… – жалюгідні їх залишки. А напівтрухлі крокви підперті дерев’яними стояками. Йти горищем небезпечно. І степангородці стверджували, що  гниль і цвіль там не тільки над старою частиною приміщення, а й над добудованою пізніше…»

Це лише кілька фрагментів із побаченого мною два роки тому. Саме тоді, 5 лютого 2013 року, відбувся перший масовий спалах людського невдоволення у цьому північному селі. І приємно, що людей «дістали» не бездоріжжя та безробіття, не проблеми транспортного сполучення і придбання ліків, а майже аварійний стан сільської школи.

Пригадую, що все, побачене й описане у бунтівному Степангороді, районному керівництву не сподобалося. Ходили чутки, що готується гнівне спростування згаданого репортажу з місця події як такого, що згущує фарби. Але від грізних оргвисновків автора порятував… губернатор області Василь Берташ. За його вказівкою відбулася повторна експертиза шкільної будівлі, і будівництву Степангородської ЗОШ, як кажуть, дали зелене світло. Тоді ж почалася підготовка проектно-кошторисної документації вартістю 530 тисяч гривень. І можна не сумніватися: якби губернаторство В. Берташа продовжилося, на шкільному будмайданчику у Степангороді вже порядкували б не проектанти, а будівельники. На жаль, владні переміни в області (та й у районі) проходили, як картинки в калейдоскопі, тож навіть розпочате проектування на якомусь етапі завмерло.

Завмерло, хоча сама ситуація не стояла на місці.

Ініціатори шкільного будівництва і в області, і в районі час від часу нагадували про себе. Тож бодай побіжно спинімося на їхньому листуванні. Особливо характерним вважаємо лист, що 26 червня минулого року надійшов від тодішнього заступника голови ОДА Т. Пустовіта.

«На виконання доручення голови облдержадміністрації спеціалістами департаменту з питань будівництва та архітектури облдержадміністрації було проведено візуальне обстеження існуючого приміщення школи в с. Степангород Володимирецького району, яким встановлено, що будівля школи не знаходиться у аварійному  стані, –  говориться в листі. – В 2013 році за рахунок коштів місцевого бюджету Володимирецькою райдержадміністрацією було організовано виконання ремонтних робіт існуючої будівлі школи, в ході яких було здійснено підсилення конструкцій горищного перекриття. На даний час на об’єкті необхідно виконати ряд робіт з ремонту покрівлі, стель, підлог та стін. Будівля може експлуатуватися, але потребує постійно контролю за станом несучих та огороджуючих конструкцій.

Разом з тим повідомляємо, що першочерговою умовою виділення бюджетних коштів на будівництво об’єкту є наявність проектно-кошторисної документації, затвердженої у встановленому порядку.

Департаментом з питань будівництва та архітектури в 2013 році було укладено угоду з ПП фірма «Аркада» на виготовлення проектно-кошторисної документації на об’єкт «ЗОШ І-ІІІ ступенів в с. Степангород Володимирецького району – будівництво». На даний час виготовлення проекту не завершене. Для завершення проектних робіт необхідно виділити у 2014 році 231 тис. гривень. Орієнтовна вартість будівництва загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів в с. Степангород становитиме 67 млн. гривень.

 Враховуючи викладене, питання виділення коштів на будівництво даної школи буде розглянуте при формуванні будівельної програми на 2015 рік за наявності проектно-кошторисної документації, затвердженої у встановленому порядку, та позитивного висновку комплексної державної експертизи проекту».

Лист надто важливий, щоб не процитувати його майже повністю. І з нього випливає кілька принципових висновків.

По-перше, й оновлена обласна влада залишила Степангородську ЗОШ у списку пріоритетних будівельних об’єктів.

По-друге, школу визнано такою, що попри критичний загальний стан певний час ще може служити за призначенням (щоправда, автор оговорюється: за умови «постійного контролю за станом несучих та огороджуючи конструкцій», тобто, визнається, що вчителі й учні, приходячи сюди, наражаються на небезпеку).

По-третє, фірма «Аркада» займається виготовленням проектно-кошторисної документації, однак роботи з фінансових причин загальмувалися.

І четверте: внесення школи до обласної будівельної програми на 2015 рік залежатиме від наявності проектно-кошторисної документації – тієї самої, роботу над якою призупинено.

Отут і звернімося до слів, мовлених степангородцям на зустрічі з високопоставленими гостями: директором департаменту з питань будівництва та архітектури облдержадміністрації Володимиром Дмитруком, начальником управління капітального будівництва цього ж департаменту Ярославом Мазарчуком і в.о. голови Володимирецької райдержадміністрації Світланою Римарчук.

Насамперед хочеться відмітити, що ситуація з проектно-кошторисною документаціє, як запевнялося, на внесення Степангородської ЗОШ до згаданої будівельної програми не вплине. Навпаки: внесення у програму і подальше її фінансування прискорить роботу над проектом і приведе до його завершення. Біда, як можна було почути, в іншому: на будівництво і ремонт в області поки що немає жодної копійки. А ще обласні гості бідкалися, що гроші коли й знайдуться, то яка серйозна будівельна фірма візьметься за будівництво? Важко навіть уявити, як такою розбитою дорогою доставлятимуться у Степангород будматеріали! І техніка, і вантажі потерпатимуть однаковою мірою. Але степангородці на це пояснили, з яким важким серцем відправляють дітей у струхлявілі класи. А ще пообіцяли: коли районна й обласна влада їх не почує, вони будуть змушені на невизначений термін перервати шкільне навчання своїх чад.

Десь у кінці лютого вноситимуться уточнення у держбюджет-2015. Можливо, ці зміни стосуватимуться і субвенцій для регіонів. Отоді й постане питання, як цими субвенціями скористатися. А поки є час, степангородцям радили відправити звернення на ім’я народного депутата Василя Яніцького і попросити його у столичних владних кабінетах поклопотатися про свою школу. Таке звернення готуватиметься. Тим паче, що в селі переконані: війни в Україні немає, а антитерористична операція, що проводиться, не звільняє державу від усіх інших обов’язків, включаючи й будівництво Степаногородської ЗОШ. Як заявлялося, військові мають займатися в АТО, влада на місцях – організовувати місцеве життя, а управління освіти – керувати освітою.

Розмова, треба сказати, була гарячою, але досить дружелюбною. Сторони намагалися почути один одного. І можна було подумати: «Навіщо городили цей город, коли і так все зрозуміло? Адже не надавши регіонам субсидій, держава тим самим заблокує соціальні програми в країні. То чи виправданий цей новий спалах сільського невдоволення?». Але на це відповіли самі степангородці, розповівши, як спробували потрапити на прийом до голови ОДА, а їм відмовили навіть у реєстрації. Звісно, у стосунках з людьми можна керуватися й горезвісним «Я сказав, а ти слухайся». Однак такий  чиновницький етикет, як бачимо, на прикладі наших земляків не спрацював. Мабуть, так і повинно бути. Бо як не верти, не люди створені для влади, а влада наймається людьми, щоб вирішувати їхні злободенні питання. Тобто, саме вона має збудувати школу у поліському селі Степангороді, багатому не тільки трудолюбивими людьми, а й багатодітними сім’ями.

 


 

 

 

Олексій ГОРОДНИЙ.

На знімках: у таких ось умовах навчаються юні степангородці.

 

У вас недостатньо прав для коментування.