HomeНаше життяПро те, що хвилюєМолодий лід – підступний!

Молодий лід – підступний!

( 0 Votes )

Перший лід, що з’явився на річках, ставках та озерах, надто тонкий, щоб ним скористатися для катання чи переправи. Це так званий молодий лід, і людини на собі він, як правило, не витримує. У місцях замерзання гілок чи будь-яких предметів лід ще слабший, а коли ці місця припорошені снігом, ковзаняр чи пішохід неодмінно потрапляє в біду.

Наприклад, ледь не трапилося біди 23 січня 2012 року на райцентрівському басейні, куди увечері пішли кататися на санчатах троє володимирецьких дітей. Вони провалилися під лід, але, на щастя, неподалік виявилися молоді хлопці-будівельники Володимир Іванчук та Микола Шило, які врятували дітей і крижаної купелі.

 

А от в Сарненському районі подібні дитячі пустощі закінчилися бідою…

Перш ніж вийти на кригу, треба уважно її оглянути. Чисте, не всипане снігом місце означає, що тут була ополонка або вимоїна. Темна пляма на рівному сніговому покриві теж вказує на незміцнілу кригу. Для одного пішохода  безпечним вважається лід зеленкуватого відтінку (він матиме товщину не менше 7 сантиметрів). Але для ковзанки слід вибирати лід завтовшки 10-12 сантиметрів, для масової пішої переправи – не менше 15 сантиметрів, а для масового катання – 25 сантиметрів. Риболови-аматори пробивають лунки на відстані 5-6 метрів одна від одної.

Пересуваючись по кризі, не можна перевіряти міцність льоду ударом ноги. Якщо лід почав тріщати, відходити з небезпечного місця слід повільно, не відриваючи ступні від льоду. Коли ж лід усе-таки провалився, треба утримуватися на поверхні, широко розставивши руки, і без різких рухів виповзати на міцну кригу. Рухатися слід у той бік, звідки прийшли, і повзти до берега, відштовхуючись ногами від льоду. Надто енергійні рухи у воді пришвидшують охолодження, тому у воді рухатися слід у повільному темпі.

Допомагаючи людині, що провалилася на льоду, не можна підходити впритул до ополонки. До потерпілого слід наближатися лежачи, з розкинутими в сторони руками і ногами. Якщо є підручні засоби (дошка, тичка), ними слід скористатися. Лежачи на одному з таких предметів, закріплених мотузкою на березі чи на твердому льоду, слід наблизитися до потерпілого і передати йому мотузку, пояс чи якусь іншу рятівну річ. Відтак слід відповзати назад, витягуючи людину з води.

Коли під рукою нічого не виявилося, двоє-троє людей лягають на лід і ланцюжком, тримаючись один за одного, наближаються до потерпілого. Перший подає йому шарф чи пояс – і людину витягують з води, так само ланцюжком відповзаючи назад.

Врятованому треба допомогти зігрітися. Його зразу ж укутують і швидко доставляють у тепле приміщення. Там мокрий одяг знімають, людину насухо витирають і добре розтирають тіло шматком вовняної або суконної матерії. Якщо людина може рухатися, їй пропонують біг на місці протягом 10-15 хвилин. В іншому випадку потерпілого обкладають грілками (у першу чергу відігрівають потилицю і шию) або кладуть у ванну з температурою +35 і поступово підвищують температуру до +42. Варто також дати гаряче питво.

У випадку, коли людина не дихає і серцебиття не прослуховується, ще до прибуття медпрацівників починають штучне дихання і закритий масаж серця.

 

Антон ГУСАР,

інженер з охорони праці відділу освіти та виховання Володимирецької РДА.


 

 

У вас недостатньо прав для коментування.