HomeНаше життяПро те, що хвилюєА вам на скільки пенсію підняли?

А вам на скільки пенсію підняли?

( 0 Votes )

Таке питання після прийняття пенсійної реформи найчастіше стало звучати у розмовах людей пенсійного віку. Тривожно перемовляються між собою у магазинах, банківських чергах при сплаті за комунальні послуги, просто при зустрічах на вулиці.

Так багато мови про пенсійну реформу було всюди до реформи – і не менше розчарування нині. Люди очікували підняття рівня пенсійних виплат хоча б на рівень інфляції – то перше. І якщо в когось пенсія таки відчутно зросла, то комусь додали… аж 11 копійок!

 Чому все так і які ще є нюанси у пенсійній реформі конкретно для пенсіонерів нашого регіону, ми розпитали в очільниці Володимирецького об’єднаного управління Пенсійного фонду України Ірини Бови.

Справді, для нашого району у пенсійній реформі є багато різних нюансів, тому так просто, кількома словами про це і не розкажеш, – розповідає Ірина Бова. – Позитивним є те, що зниження пенсійного віку відповідно до Чорнобильського Закону залишилось. Та разом з тим пропорційно зниженню віку зменшується і стаж, який необхідний буде для призначення пенсії. Оскільки наш район в основному сільськогосподарський і більшість людей працювали у сільському господарстві, то відповідно і  зарплати були невисокі. Пенсійні ж виплати напряму залежать від заробітної плати і страхового стажу особи. Страховий стаж – період, упродовж якого особа підлягає загальнообов’язковому державному пенсійному страхуванню та за який щомісячно були сплачені страхові внески (самостійно або роботодавцем) в сумі, не меншій, ніж мінімальний страховий внесок. Сплатили – є стаж, не сплатили – стажу немає.

 

Що робити у випадку, коли страхового стажу не вистачає?

Якщо раптом виникає така ситуація, то законодавством передбачено, що його можна… «купити». У прямому значенні цього слова. Вам все прорахують і видадуть на-гора суму до оплати, після якої ви матимете право на пенсію.

– Так, така опція є. Кожна людина може «купити» собі стаж, – продовжує пані Ірина. – Тому, хто звернеться до нас з таким питанням, ми прорахуємо все. За законодавством, до 1 січня 2018 року кожен може згідно договору про добровільну участь, можна сказати, «купити», собі страховий стаж, якщо його не вистачає для призначення пенсії, сплативши за нього не менше 22% від розміру мінімальної зарплати. Якщо сплачено менше мінімального розміру, страховий стаж зараховується пропорційно. Тоді як з 1 січня 2018 року для одноразової сплати за попередні періоди згідно договору про добровільну участь необхідно буде сплатити за кожен місяць подвійну суму, а саме 1638,12 грн. за один місяць.

 

На що ж спрямована та реформа?

До слова, у Пенсійному фонді є спеціальна база, на основі якої кожному можуть зробити відповідні розрахунки. Якщо ж у людини не вистачає страхового стажу, а коштів для того, щоб його «купити», теж немає, вихід один – чекати своїх 63 років і звертатися до управління праці за призначенням соціальної допомоги. Таку людину навіть не ставлять на облік у Пенсійному фонді. Таким чином реформа трохи наближається до європейської системи, проте зі своїми нюансами.

– У нашому районі дуже тяжко з роботою, – ділиться власними судженнями Ірина Бова. – Тому нам і зараз тяжко приймати пенсії, люди не мають відповідного стажу. Цей же закон спочатку для легалізації зарплат – аби їх не платили в конвертах. Бо тепер люди вимагатимуть від роботодавця легалізації та сплати до Пенсійного фонду, в інакшому випадку залишаться ні з чим. Просто необхідно буде показувати усю зарплату, аби людина була захищена в майбутньому, на пенсійне забезпечення, а не на соціальну допомогу, розмір якої досить невеликий.

 

Як розібратися у нюансах

За термінологією тих, хто щодня працює з нарахуванням пенсій, то зветься осучасненням пенсій. За словами очільниці районного Пенсійного фонду, воно відбулося для кожного індивідуально за спеціальною формулою.

– Осучаснення пенсій відбулося шляхом перерахунку з 1 жовтня 2017 року  з використанням єдиного показника середньої зарплати по Україні (3764.40грн) з коефіцієнтом вартості року страхового стажу в розмірі 1 (до жовтня він складав 1.35).

Розмір пенсії обчислюється наступним чином. Середня заробітна плата по Україні за  останні три роки  (це 3764.40 грн.) множиться на індивідуальний коефіцієнт заробітної плати та множиться на індивідуальний коефіцієнт страхового стажу. Відповідно, і розмір пенсії для кожної людини індивідуальний.

 

Скільки ж і кому додали?

– Осучаснення пенсії відбулося для кожного індивідуально, – говорить Ірина Бова. – І частими для нашого району є випадки, коли за розрахунковою формулою коефіцієнт зарплати «з’їв» коефіцієнт стажу. Тому так вийшло, що тим, у кого була маленька зарплата, додали копійки до пенсії. Якщо рахувати в середньому, то пенсія піднялася у нас в районі приблизно на 231 гривню. Осучаснення пенсій зроблено для 15602 осіб із загальної кількості пенсіонерів – 15802. Ті, яким осучаснення не відбулося, – це новопризначені, яким і так нараховувалась пенсія за новими розрахунками. Звісно, люди загалом розчаровані. Кажу ж, що північні райони Рівненщини в основному сільськогосподарські; якби ж тут було виробництво, то й пенсії були б великими. А так у всіх були малі зарплати, або не вироблено норму трудоднів (чи їх не всі обліковці писали у колгоспах), оце вам і причина малих пенсій.  

Пані Ірина розповідає, що нині до Пенсійного фонду надходить багато звернень з проханням роз’яснити ситуацію з розміром пенсії, часто люди приносять довідки про зарплати ще 60-70-80 років.

– Усі зарплати до 2000 року обов’язково підлягають перевірці. Інформація про виплати з 2000 року є у нас в базі даних, кожен може звернутись із запитом та отримати таку. Також можна зареєструватися на порталі Пенсійного фонду – і тоді все можна робити самостійно. Це може зробити не лише пенсіонер, а будь-яка застрахована особа (найманий працівник). Там можна побачити свою зарплату, страховий та трудовий стаж з 2000 року, а також перевірити, чи все правильно вносив роботодавець, до букви.  

Для працівників Пенсійного фонду роботи теж додалося, бо збільшилась кількість звернень. Адже кожному потрібно приділити увагу, проглянути заробітну плату, стаж, майже всю пенсійну справу наново. Тут кажуть, що не варто порівнювати пенсію свою та сусіда чи кума, бо все розраховується дуже індивідуально.

 

 

Ми розпитали у жителів нашого району за їхні враження від впровадження пенсійної реформи. І ось що думають про це мешканці Володимиреччини.

Іван, 57 років: «Хіба можна назвати це реформою? Коли тому, хто має більше 30 років стажу, додали 40 гривень, а тому, хто жодного року не робив, додали 400-500 гривень до мінімальної. То для кого тоді ця реформа?».

Ніна, 55 років: «Реформу зробили неграмотно, не думаючи, принизили нею мільйони трудяг. Як можна було за три дні зробити перерахування, тоді коли оформлення на пенсію триває 2 місяці? Чому людям з однаковим стажем роботи встановили різні суми надбавки: одним 600,а іншим – 60? Словом, ніхто нічого не розуміє. Виходить, тим хто мав велику пенсію, то додали багато, а тим, хто малу, то мало».

Тамара, 45 років: «Частково зміни пройшли. І більше негативу, ніж позитиву. Пенсіонерам-інвалідам ІІ групи пенсія аж 1450! Скажіть, як така людина може прожити, і, головне, пролікуватися на таку пенсію? А ціни на ринку для всіх однакові. І це все-таки пенсійна реформа, яка передбачає покращення життя, значить, має включати всі категорії».

Юрій, 52 роки: «В основному у нашому районі пенсіонери, які працювали у сільському господарстві та бюджетними, тому і пенсії у них збільшилися в межах 100-1000 гривень. Є винятки, де люди не побачили збільшення взагалі. А зі слів колишніх працівників РАЕС, у них збільшення пенсій відбулося навіть на декілька тисяч. Тобто збільшення загалом відбулось. Правда, не усіх воно задовольняє».

Зоя, 56 років: «Мені трохи додали, близько 500 гривень, тож тепер моя пенсія трохи більша 2000 гривень. У мене більше 30 років вчительського стажу, а й загального іще більше. Раніше пенсія була неважненька. Багатодітні без стажу мали більше мене. А тут вже враховується головне: і праця, і зарплата. Тож у мене зарплата була велика, то й відрахування були нормальні. А людям теж попіднімали, як кому. Он свекрусі та свекру взагалі ні копійки не додали. І то теж недобре. Але тут береться те, що людина реально заробила, то я хоч морально задоволена».

Любов, 64 роки: «Особисто для мене нічого не змінилося: державних службовців-пенсіонерів ця реформа не торкнулася. І не важить, якого розміру така пенсія, бо всі вважають, що велика. А якщо мала, то такий ти і службовець був. Отак загнали нас в резервацію, як індіанців, ще у 2008 році (з того часу наші пенсії не підвищувались і навіть не переглядались). Чекають, поки повимираємо? А нема людини нема проблеми? Так держава "віддячила" нам за державну службу».

Підготувала Вікторія Черпак.

Фото ілюстративне.

 

Розмір пенсії = Сз × Ікз × Кс

Сз – розмір середньої заробітної плати в Україні за три роки перед зверненням за призначенням пенсії (при перерахунку з 1 жовтня — 3 764,40 гривні – середня зарплата за 2014, 2015 і 2016 роки).

Ікз – індивідуальний коефіцієнт заробітної плати (співвідношення розміру отримуваної зарплати по відношенню до середньої зарплати по країні – цю інформацію кожен може отримати у будь-якому відділенні Пенсійного фонду).

Кс – коефіцієнт страхового стажу, який визначається як множник тривалості років стажу роботи особи на величину оцінки одного року страхового стажу. Величина оцінки одного року страхового стажу дорівнює 1,35, а з 1 січня 2018 року і при осучасненні пенсій з 1 жовтня - становить 1.

В середньому пенсія піднялася у нас в районі близько на 231 гривню.

 

У вас недостатньо прав для коментування.