HomeНаше життяПро те, що хвилюєПроблемна молодь: маємо те, що маємо

Проблемна молодь: маємо те, що маємо

( 0 Votes )

Останнім часом наша молодь дуже розбещена. На мою думку, це тому, що в кожному селі з’явилися бари і кафе. У цих “забігайлівках” зазвичай і проводить вільний час теперішня молодь. Під градусом і накурені приходять у клуб – і починають розбірки з тими, хто не хоче їм скоритися. Доходить до того, що завклубом змушена припиняти дискотеку.

Мене цікавить: чому дискотека проводиться опівночі, а не о 21-й годині? Хто дозволив у таку пізню пору бродити підліткам і молоді? І чи варто дивуватися, що збільшилася смертність, люди калічать один одного і навіть доходить до вбивств.

У наше село приїздить молодь з усіх навколишніх сіл, бо там або немає клубів, або вони на замку. Багатьом доводиться долати 5-10 кілометрів, переважно трасою Київ-Ковель. Тому молодь часто потрапляє у ДТП. Багато хто спочатку відвідує бар, а вже напідпитку далі облаштовує своє «дозвілля».

Пам’ятаю, як ми, колишні учні, збиралися в Будинку культури для того, щоб переглянути передачі з предметів, які транслювалися по єдиному в той час телевізору. Наші батьки не мали таких статків, як тепер, і не могли доставити нам таке задоволення, як купівля телевізора. Але з часом долучаючись до телевізійної цивілізації, ми збагачувалися знаннями, міцніли інтелектуально й духовно. А ще у вільний від уроків час проводили культпоходи в кіно, вирушали на екскурсії, де нас супроводжували вчителі. У школі проводилися конференції, конкурси віршів, КВК, спортивні змагання, тематичні вечори, але найбільше часу приділялося навчанню і читанню художньої літератури.

Що маємо тепер? Вільний час діти здебільшого проводять за комп’ютером або біля телевізора, граються мобільними телефонами. Щоб не ламати собі голову, школярі списують потрібну інформацію з комп’ютера, з Інтернету. А старша молодь сидить у барі. Зароблені на так званих “шабашках” гроші швидко прокурюють і пропивають.

Я думаю, що багато в чому винні батьки. Вони усунулися від виховання дітей, не контролюють їх, дозволяють у ранньому віці відвідувати клуб і бродити без потреби по селу. Багато хто бере дітей на весілля, хрестини. А будучи в такому оточенні, діти в ранньому віці починають пити, курити, вживати нецензурні слова. Передачі, що транслюються по телевізору, лише підсилюють цей негатив. Бо ж там – суцільні вбивства, наруги, кримінальні «подвиги», проституція, оголені тіла і безцеремонні, цинічні коментарі. Телепередачі без кінця перериваються рекламою, як це і прийнято в дикому капіталістичному світі з основним його принципом: купи-продай. Як казав один високопосадовець, «маємо те, що маємо”. А може, те, що заслужили своєю бездумністю і байдужістю?..

 

Стефанія ГАФТКО.

с. Сварині

 

У вас недостатньо прав для коментування.