Обережно! Кір!

( 0 Votes )

Як грім серед ясного неба несподівано в Україні спалахнула кір. Це одна з небезпечних заразних інфекційних захворювань в історії людства, яка підкосила і покалічила не один мільйон дітей і дорослих.

Спалахи мають циклічний характер і проявляються раз в 5-6 років (за даними МОЗ, попередній спалах був у 2012 році – більше 12тис хворих на кір в Україні).

Листівки і плакати соціального значення, розклеєні по коридорах будь-яких медичних установ, говорять, що панацеї від кору немає, а врятуватись від захворювання можна лише завдяки вакцинації.

За даними МОЗ, у 2017 році в Україні зафіксовано 4782 випадки захворювання на кір; найбільше випадків кору простежується в Івано-Франківській і Одеській областях (тут 6 людей померло, з них 4 дітей).

 Експерти та медики (а разом з ними і в.о. міністра охорони здоров’я Уляна Супрун) зауважують, що це ще не рахується епідемією, а скоріше є середнім рівнем захворюваності, який можна і треба подолати єдиним шляхом – вакцинування.

За останні років 20, не враховуючи Україну, випадки захворювання на кір фіксувалися в кількох країнах Європи. Пояснювалось це саме низьким рівнем вакцинації (коли відсоток вакцинованого населення складає нижче 80%).

У Рівненській області впродовж перших двох тижнів 2018 року зафіксовано 1 випадок кору. Тим не менш, наприклад, в Костополі в рамках профілактики закривають окремі школи та садки на карантин.

Що відбувається у нас в районі, дізнавався «ВВ» у лікарів загальної практики сімейної медицини.

Поки що в районі спокійно. Але, скоріше за все, це питання часу, бо люди їздять областю і країною. Вочевидь, скоро хтось десь кір підхопить і завезе в район. Згідно з календарем щеплень, вакцинація дітей проти кору відбувається у рік і в шість років (ревакцинація). У 2017 році було заплановано щепити від кору 5909 дітей району від 1 року до 18 років. З них були щеплені лише 4201 дітей, тобто охоплено вакцинацією лише трохи більше 70% запланованих до щеплення дітей. Батьки нещеплених дітей відмовляються від процедури з релігійних, етичних чи інших міркувань.

Щоб мати міцний колективний імунітет проти небезпечного інфекційного захворювання, суспільство мінімум на 80% має бути провакциноване. Ми маємо, на жаль, лише трохи більше 60% щеплених від кору людей, – зазначає сімейний лікар Катерина Дука. – Батьків лякають, що до нового навчального року в садки і школи новоприйняті діти не допускаються без довідки про всі щеплення, проте це можливо лише у випадку офіційно оголошеного карантину в закладі чи загалом по району. Якщо серед навчального року діти більше 21 дня не відвідували заклад, вони мають взяти довідку про стан здоров’я в лікарні. Уже під час огляду дитини ми у батьків питаємо, чи не контактувала та з хворими на інфекційні захворювання. Віримо на слово, бо інакше перевірити неможливо. В разі якщо батьки підтверджують інформацію, дитину до навчання не допускаємо.

Хто найбільш уразливий до кору?

– Це будь-хто, хто не має щеплення проти кору; діти, які відвідують організовані колективні заклади; ті, в кого ослаблений імунітет (в тому числі й через нездорове харчування і нездоровий спосіб життя, часті хвороби, що призводить до постійного вживання лікарських препаратів, зокрема антибіотиків). Щеплення від кору дає максимально напружений імунітет; у щепленої людини ймовірність заразитися кором практично нульова. Проте навіть якщо вона й заразиться, перебіг хвороби буде набагато м’якшим і без ускладнень, ніж у того, хто щеплення не має.

Як розпізнати кір на ранніх його стадіях?

Інкубаційний період захворювання – від 7 до 20 днів. Спочатку хвороба протікає як звичайна простуда, через що люди не б’ють на сполох, бо не вбачають небезпеки (зі звичайною нежиттю ніхто до лікарні ж не біжить).  На 3-5 день по тілу поступово з’являються червоні плями, які з часом укрупнюються; саме вони і є характерними ознаками кору. Хвороба лікується симптоматично: температура збивається, ніс промивається, горло ополіскується. Кір страшний не сам по собі, а ускладненнями з боку дихальної, опорно-рухової чи нервової системи. Саме тому важливо вчасно і якомога раніше виявити хворобу, негайно звертатись до лікаря по допомогу. Це дозволить уникнути небезпечних ускладнень, врятує не лише здоров’я, а часом і життя.

Яка вакцина нині надається дітям у лікарні?

Це надійна, перевірена часом і досвідом бельгійська вакцина «Пріорікс», вона пройшла державну реєстрацію і допущена до використання на території України. Останні кілька років ринок лише її і пропонує. Практика показує, що ускладнень вона не дає, дитячі організми сприймають препарат дуже добре. Вакцина комплексна (КПК – кір, паротит, краснуха), захищає дітей від безпліддя у дорослому житті. Це жива вакцина, в якій застосовуються ослаблені штами хвороботворних мікроорганізмів. Батьки мають змогу ознайомитись з інструкцією і сертифікатом якості вакцини перед щепленням своїх дітей.

Як бути дітям з алергічною реакцією на складові вакцини?

За кілька днів до і кілька днів після факту щеплення радимо батькам давати протиалергічні засоби. Це єдиний вихід з ситуації. До щеплення допускаються соматично здорові діти.

Чи є потреба на сьогодні у закупівлі вакцин?

Кілька останніх років були перебої в отриманні медичними закладами вакцин. Через це певний відсоток батьків відмовлялись від щеплення взагалі. Останній рік маємо більш-менш стабільну картину забезпеченості вакцинами. Наприкінці грудня отримали партію «Пріоріксу» – 1800 доз, на сьогодні використано більше половини. Важливо, що люди почали виявляти бажання самі вакцинуватись від кору. З початку року щеплено вже 72 особи, з них навіть 10 дорослих.

Із власної практики скажу, що у порівнянні навіть з 2013 роком, коли востаннє в районі було зафіксовано випадок кору, зараз люди стають більш свідомими, і кількість бажаючих провакцинувати себе чи своїх дітей збільшується, що вже є хорошою тенденцією. Та все одно залишається проблема з вакцинуванням саме дорослих: своїх дітей на щеплення ведуть, а отримати для себе першу чи другу дозу препарату не хочуть, думають, виважують. Часто в дитячому віці хтось не отримав ревакцинацію, такі люди більш уразливі до кору, ніж ті, хто має два щеплення від нього. Тому навіть якщо ви не знаєте або не пам’ятаєте, чи отримали ревакцинацію, краще перестрахуватися і провакцинуватись зараз (тим більше по країні відбуваються спалахи захворювання). Якщо ви контактували з хворим на кір, то упродовж перших днів є сенс негайного щеплення. Це дійсно може убезпечити від хвороби і її наслідків.

Ті батьки, які відмовляються від щеплення своїх дітей, чим пояснюють свою відмову?

– Найчастіше це роблять через релігійні переконання, побоювання захворювання на аутизм (що, до речі, досі не доведено і не підтверджено). Пояснюють тим, що краще подають дітям американські вітаміни, які їм пересилаються церквами сюди. Проте з України таку дитину не випускають без наявних обов’язкових щеплень. Часто ці батьки виїжджають на постійне проживання в Америку, то все-таки мусять зробити всі щеплення, бо і тут не випустять, і там не впустять, адже щеплюються проти кору й інших інфекційних захворювань і в Європі, і в Америці. От і виходить, що Америка надсилає свої вітаміни нашим віруючим, проте сама їх не вживає, а обирає все-таки щеплення…

 

А тим часом на сайті відомства Центру контролю та запобігання хвороб США  інформують своїх громадян про спалах кору в Україні і закликають захищати себе, перевіряючи наявність щеплення у себе та надають короткі рекомендації щодо вакцинування, зазначаючи, що без нього виїхати за межі країни не вийде (wwwnc.cdc.gov).

У свою чергу в Одесі, де кір забрала життя 5 людей за минулий рік і ще однієї – у новому році, в поліклініках відбувається справжній ажіотаж. Розповідає місцева жителька Ірина, мати двох дошкільнят:

Старшому сину 6 років, якогось дня просто не пустили в садок через відсутність планової у цьому віці ревакцинації від кору. Прийшли у 8:30 до лікаря на щеплення, були вже 70ті в черзі. Чекали чотири години, нарешті зробили щеплення, вийшли від лікаря, а в людей на талончиках відвідування зазначались числа, більші за 250. Страшно за дітей і за себе, особливо враховуючи 6 смертей…

 Олена Стельмащук

ілюстрація з мережі Internet

 

У вас недостатньо прав для коментування.