HomeНаше життяПро те, що хвилюєЧи буде газ у жителів Володимиреччини?

Чи буде газ у жителів Володимиреччини?

( 0 Votes )

Газова дільниця селища Володимирець вписала свою сторінку в історію розвитку соціального зростання району. Скраплений газ відірвав жінок від плит із дровами і підніс цивілізацію та економію часу. Плюс в будь-яку годину дня і ночі, господиня мала змогу скористатися голубим вогником – нагріти маленькій дитині молоко, зварити свіжу їжу, підігріти обід. Газова плита і чисті, не закопчені каструлі сподобалися жінкам. І газ із міста попрямував освоювати село.

 

Створений у 1969 році як філія Сарненської газдільниці, газовий пункт до 1983 року обслуговував тільки жителів Володимирця. Розповідає колишній начальник газової дільниці Аркадій Серховець:

З нового 1983 року газова дільниця почала обслуговувати села району. Ми мали 7 автомобілів: 5 вантажних і 2 автоклітки. Вантажні автомобілі нам передали колгоспи; ними возили балони скрапленого газу по селах. За тиждень ми реалізовували до 80 тонн скрапленого газу. По багатоповерхівках встановили «газгольдери». Реалізація «голубого палива» дійшла в нас в рік до 800 тисяч тонн. Балон газу тоді коштував 2,90 карбованця. І тут «підскочила» ціна. Люди почали шукати альтернативу електрику.

Минав час, але старше покоління залишилося вірним своєму голубому вогнику. Офіційно в районній газовій дільниці смт Володимирець було зареєстровано 21 731 споживач. Потім відійшов Кузнецовськ та приміські села, які замість газових плит придбали більш сучасні електричні.

У 2011 року газова дільниця перебралася на «квартиру» в ПМК-173, а її база була здана в оренду. Із Сарненської газдільниці забрали назад всі транспортні засоби, «все своє». Диспетчером став Олександр Тимофійович Данильченко. Перед Новим 2013 роком його скоротили і відправили «на біржу». А газовій дільниці «приказали» довго жити…

Перед Новим 2013 роком володимирецький диспетчер зібрав до тисячі заявок на газ. Але його вже ніхто людям не доставив.

Люди почали масово звертатися в сільські та селищні ради. За словами заступника голови РДА Раїси Одиноцької, схема поставки скрапленого газу напрацьовується. Люди можуть подавати заявки у свої сільські чи селищні ради, ті формують замовлення на Сарненську газову дільницю, а вже звідти їх переадресовують на «Волиньгаз», який з нового року займатиметься обслуговуванням споживачів Рівненщини і нашого району зокрема.

Прокоментувати ситуацію ми попросили начальника філії Волинського ОГНП ПАТ «Волиньгаз» Ігоря КОЗАЧКА:

Так, з нового року справді об’єднано зону обслуговування споживачів скрапленого газу Волині і Рівненщини та проведено певну оптимізацію газових дільниць. У січні вже почали централізовано збирати замовлення на поставку скрапленого газу дільниці «Волиньгазу». Їх формують сільські ради, а поставляють з найближчої газової дільниці.

З лютого уже почалася поставка скрапленого газу споживачам.

 

За словами заступника начальника філії «ВОГНП» ПАТ «Волиньгаз» Петра Вакулка, скраплений газ надходитиме на Сарненський газонаповнювальний пункт, де його закачуватимуть у балони для споживачів згідно поданих заявок. На території Володимирецького району замовленнями на скраплений газ займається офіційний представник філії «ВОГНП» ПАТ «Волиньгаз» – Віталій Миколайович Лісовий, контактний телефон для проведення замовлення – моб. 050-738-93-77.

Вартість одного балону скрапленого газу – 121 грн. Споживачі Володимирця отримають газ уже 20 лютого, а жителі Рафалівки та інших сіл – до кінця тижня.


Г. Штерн

 

У вас недостатньо прав для коментування.