HomeНаше життяПро те, що хвилює«Повір у себе, і в тебе повірять інші»

«Повір у себе, і в тебе повірять інші»

( 0 Votes )

В Україні спостерігається тенденція до зростання чисельності дітей з функціональними обмеженнями унаслідок росту наркоманії та алкоголізму, підвищення екологічної небезпеки. Тільки в нашому районі проживає понад 400 дітей вказаної категорії.

Організація соціальної допомоги дітям, які позбавлені можливості вести повноцінне життя внаслідок вад фізичного або психологічного розвитку, насамперед потребує зміни ставлення суспільства до дітей з особливими потребами та проблеми інвалідності в Україні взагалі.

 Внаслідок обмежень у спілкуванні, самообслуговуванні, пересуванні, контролі за своєю поведінкою розвиток цих дітей залежить від задоволення їх потреб іншими людьми, а перш за все батьками. Проте важко знайти слова, якими можна описати на що схоже життя батьків, які виховують дітей з вадами здоров’я. Що може відчувати людина, яка щоранку, прокидаючись і дивлячись в очі доньки чи сина, знає,  що життя і радість проходить повз них, і «сьогодні» буде схоже на «вчора»: сірість, одноманітність і приреченість? Де взяти силу, щоб вирвати свою дитину з цього замкнутого кола, подарувати їй надію і навчити використовувати свій, можливо, невеликий арсенал вмінь і навичок?..

Звичайно, є такі захворювання, які повністю виключають будь-яку діяльність зі сторони дитини. Але є й такі діти, які можуть і хотіли б займатися творчістю: вишивати, малювати, писати вірші та ін. Та на це, як і на все інше (ліки, продукти харчування, одяг, взуття) потрібні гроші. І найчастіше, коли стоїть вибір: купити в сім’ю хліба чи фарби для малювання, перевага надається першому.

Але, шановні батьки, уважніше придивіться до своїх дітей, коли вони займаються улюбленою справою: як сяють їх очі, як на папір чи вишиванку виплескуються всі несказані  і вистраждані думки, як світлішають обличчя і розслабляються м’язи, зведені болем і тяжкими роздумами. Тільки в ці хвилини вони забувають про свою неповноцінність і неспроможність нарівні з іншими дітьми радіти життю. Адже здатність виражати себе через творчість, розкривати свій внутрішній світ через мистецтво притаманне всім дітям без винятку. Яким би тяжким та радісним не було життя дитини, в душі її живе надія та казка. Тож не позбавляйте своїх дітей можливості поділитись красою свого внутрішнього світу з іншими.

Діти з функціональними обмеженнями, які перебувають в загальноосвітніх та  інтернатних  навчальних закладах, мають більше шансів брати участь у суспільному житті. А як залучити до участі в різноманітних конкурсах, фестивалях, які проводяться  для дітей з функціональними обмеженнями, тих, хто прикутий до ліжка і не володіє інформацією про ці заходи?

Саме тому, шановні батьки, звертаємось до вас із пропозицією відгукнутися на наше запрошення щоквартально брати участь у конкурсах і фестивалях, які проводяться обласним та районним центрами соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді. Участь у них дасть можливість вашим дітям повірити в себе та свій талант. Можливо, саме це стане для них поштовхом в розвитку здібностей. А творча діяльність завжди пов'язана зі створенням чого-небудь нового, відкриттям для себе нового знання, виявленням в собі нових можливостей. Вона стає сильним і дійовим стимулом до самоосвіти, вчить долати труднощі. Така діяльність зміцнює позитивну самооцінку, породжує впевненість у собі і почуття задоволеності від досягнутих успіхів. До того ж, переможці конкурсів завжди нагороджуються цінними подарунками.

Так, упродовж 2012 року 17 дітей та 7 молодих осіб з функціональними обмеженнями взяли участь у районних і обласних конкурсах творчих робіт «Як живемо і вчимося – наші мрії» й отримали свої подарунки. У 2013 році в рамках фестивалю творчості «Повір у себе, і в тебе повірять інші» конкурси творчих робіт для дітей-сиріт, дітей з функціональними обмеженнями та молодих людей з вадами здоров'я «Як живемо і вчимося – наші мрії» будуть проводитись в такі строки:

- конкурс на кращий прозовий твір «Творчість у моєму житті», присвячений Року дитячої творчості – березень;

- конкурс на кращий виріб із солоного тіста на Пасхальну тематику – травень;

- конкурс на кращий мистецький малюнок «Мої канікули» – вересень;

- конкурс на кращу аплікацію з ниток на тему «Земля – наш рідний дім» – листопад.

       

За додатковою інформацією звертайтесь до нас, у районний центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді за адресою: смт Володимирець, вул. Єврейська, 5, тел. 2-52-59. Або ж до фахівця із соціальної роботи при вашій сільській чи селищній раді.

 

Юлія КЛІМУК,

начальник відділу соціальної роботи РЦСССДМ.

 

У вас недостатньо прав для коментування.