HomeНаше життяПро те, що хвилюєСитуація навколо закриття Рафалівської лікарні

Ситуація навколо закриття Рафалівської лікарні

( 0 Votes )

Депутатам Володимирецької районної ради

                Звернення 

Шановні депутати Володимирецької районної ради! 1 березня 2013 року відбудеться сесія Володимирецької районної ради, у порядку денному якої розглядатиметься питання реорганізації Рафалівської районної лікарні. Наголошуємо, що Рафалівська районна лікарня збудована на території, що постраждала від аварії на ЧАЕС, та у 30-кілометровій зоні спостереження РАЕС.

 Вона обслуговує населення 16 сіл району, а це 13 тисяч мешканців, значна частина яких має серйозні вади здоров’я, у тому числі спричинені наслідками Чорнобильської катастрофи. Наша лікарня будувалася 14 років, і за 10 років було придбано обладнання за рахунок благодійних внесків, сплачених мешканцями смт. Рафалівка та інших сіл, спонсорських коштів, а не за рахунок бюджету районної ради.

Ми вже маємо гіркий досвід скорочення 27 осіб медперсоналу в Рафалівській районній лікарні, що дало можливість зекономити 1 млн. грн., з яких, на жаль, жодної гривні не пішло на потреби нашого закладу.

На даний час лікарня і так не забезпечена усіма спеціалістами, зокрема відсутні лор, окуліст, хірург, а передбачена реорганізація перетворить її в амбулаторію з 2 сімейними лікарями на 3350 населення смт Рафалівка.

Обіцянкам влади про залишення функціонування терапевтичного відділення ми не віримо. На даний час терапевтичне відділення стаціонару на 50 ліжок Рафалівської лікарні переповнене. А реорганізація закладу позбавить нас і цього.

Тож, шановні депутати, просимо Вас, як представників інтересів громади, при розгляді питання про реорганізацію Рафалівської лікарні забути про особисті амбіції,  стати на сторону людей, які Вас обирали, та зберегти наш медичний заклад. 

Жителі Володимирецького району


Чутки навколо закриття Рафалівської лікарні. Правда чи вимисел 

Реформи, які відбуваються у медицині викликають багато запитань і вимагають чітких і конкретних відповідей. Районна газета неодноразово друкувала на своїх сторінках роз’яснення, інтерв’ю фахівців, думки читачів з даного питання. Проте часто через брак інформації, недостатньої оперативності, або ж з інших причин, час від часу серед населення розповсюджуються плітки, перекручені, або ж недостовірні факти.

З метою донесення до людей офіційної та об’єктивної інформації, у неділю, 24 лютого до рафалівського будинку культури на збори селищної громади приїхали Ярослав Березюк, заступник голови Володимирецької РДА, який курує питання медицини та Іван Караїмчук, головний лікар КЗ «Володимирецька ЦРЛ» (до структури якої і входить Рафалівська РЛ). На повістку дня громада поставила одне питання «Про закриття Рафалівської районної лікарні».

Передбачалось, що в ході спілкування мешканці селища будуть задавати питання щодо реформування медицини та отримуватимуть відповіді. Однак, конструктивного діалогу не вийшло, через надлишок емоцій громади, схід перетворився на мітинг.

                Хоча газету звинувачували у грі в одні ворота, все ж спробуємо без емоцій і суб’єктивних суджень змалювати картину конфліктної ситуації. Тема одна: закриття рафалівської лікарні. За словами доповідачів від громади селища, сьогодні лікарня обслуговує 13 тисяч жителів, має 13 лікарів і 48 медсестер (а всього – 120 працівників). Є стаціонар на 50 ліжок і денний стаціонар на 20 ліжок.

Одразу розставимо акценти: Рафалівська районна лікарня була й залишається структурним підрозділом комунального закладу «Володимирецька ЦРЛ», що підтверджується статутом закладу, затвердженим райрадою в новій редакції ще в 2011 році. Відповідно до напрямків медичної реформи відбувається розмежування первинного і вторинного рівнів меддопомоги. Відтак лікарня розмежовує свою діяльність на надання послуг амбулаторією загальної практики сімейної медицини (поліклініка) та терапевтичним відділенням (стаціонар 50 ліжок). При цьому, за словами головного лікаря району Івана Караїмчука, в амбулаторії будуть працювати всі лікарі, які працюють на даний час. Терапевтичне відділення залишається функціонувати і обслуговувати хворих як і раніше. Виписка лікарняних листків лишається на місці. А лікарняні листки особам, які проживають, або працюють за межами району, відповідно до чинного законодавства, завірятимуться у головного лікаря КЗ «Володимирецька ЦРЛ», виписка лікарняних по вагітності проводиться лікарською консультативною комісією. Скорочень, як запевняє керівництво району, не буде.

Розмежування на первинну та вторинну медичну допомогу пов’язано з послідуючим розмежуванням фінансових потоків.

Перший рівень (ФАПи, амбулаторії) фінансується з районного (місцевого) бюджету, а другий рівень (стаціонари) перейде з 2014 року на утримання обласної казни.

Відмовившись від реорганізації районна лікарня, залишаючись в невизначеному стані матиме проблеми з фінансуванням.

Однак всі вищезгадані роз’яснення наштовхувались на однозначну позицію учасників сходу – це не реорганізація, а закриття закладу. Жителька Рафалівки, одна з ініціаторів заходу Тетяна Савенко окреслила проблему з точки зору учасників зібрання. Зокрема, вона розповіла, що у Рафалівці колись була і хірургія, і терапія, і дитяче відділення, і травматологія, своя лабораторія, рентген-кабінет. Тепер і половини цього нема. Доповідачка наголосила, що, на її погляд, внаслідок реорганізації лікарні в амбулаторію громада втратить і те, що має зараз, лишиться одна терапія, а з часом і ту закриють через зміни до статуту чи бажання головного лікаря. Отже, треба не допустити цього, поки не пізно. Вона звинуватила владу у бажанні знищити лікарню в Рафалівці, оскільки людям не розповіли про можливі зміни і наслідки. 

 
 
 

Коли ж на ці звинувачення заступник РДА Ярослав Березюк і головний лікар Іван Караїмчук спробували аргументовано відповісти і фахово розказати про причини та очікувані наслідки перемін в охороні здоров’я, зал і слухати не хотів. «Не дамо закрити нашу лікарню!» – кричали люди. В запалі навіть не зважали, що мова насправді йде не про закриття, а про реорганізацію медзакладу.

 Спроби налагодити конструктивний діалог з аудиторією раз по раз зривалися на особистісні образи, звинувачення і погрози вдатися до акцій громадської непокори. Присутні висловили думки, що по даному питанню йде тиск влади на громаду, оскільки сімейна медицина ще надто недосконала: і сімейний лікар, і медсестри часто не проживають на території обслуговування свої амбулаторії, а відтак і не можуть надавати вчасну допомогу. 

Люди висували вимоги: надати рафалівській лікарні, збудованій за чорнобильські кошти, статус районної, віддати печатку, відновити хірургію і взяти на роботу офтальмолога. А ще – не скорочувати персонал. Словом, як сказав один із районних депутатів, «Борітеся – поборете!» Ініціатори акції готують звернення до депутатів районної ради і обіцяють приїхати пікетувати РДА в день сесії районної ради, 1 березня.

На жаль, компромісу в Рафалівці не склалося. Чи не на всі спроби чиновників відповісти зал обурено шумів, і чулося: «Віддайте нам печатку і поверніть головного лікаря, інакше підемо пікетувати адміністрацію та райраду». Складалось враження, що народу більше до вподоби ті керівники держави, які нічого не роблять (тобто «не заважають жити»). Громада інертна, поки не зачеплені її інтереси. Подібні процеси йдуть по всіх районах Рівненщини, по всій державі. Та якби там не було, у Рафалівці саме через відсутність бажання до якісного діалогу незадоволених із владою сформувалась негативна громадська думка про реформи в медицині. Влада ніколи не буде зацікавлена у конфронтації з громадою, і на її вимогу готова зняти дане питання з порядку денного сесії райради. От тільки чи виграють від цього «революціонери»?

Тепер слово за депутатами районної ради.

Сергій СКІБЧИК


Коментар голови Володимирецької РДА Володимира ТКАЧУКА 

Ми постійно пишемо і розповідаємо про реформи в державі, у тому числі й у районній газеті; стараємося роз’яснити їх суть, донести до кожного розуміння того з якою метою і що ми робимо. Перемін не уникнути, але діяльність влади нічого спільного з тими звинуваченнями, які нам висувають люди щодо ситуації по Рафалівці, не має.

Реформи почалися давно, це необхідність, якщо ми хочемо жити в цивілізованому суспільстві. І цей процес реформування буде продовжуватися. Тож краще першими пройти цей процес, інколи непростий, а в чомусь і болючий. Така державна політика, спрямована на покращення життя наших людей. Ми йдемо попереду всіх в області, і наша районна медицина визнана кращою на Рівненщині, а це означає, що курс обрано правильний.

Інша справа, що суть перемін треба донести до людей якомога зрозумілішою мовою. Адже у реалізації і відповідно, результативності цих реформ чи не найбільша роль саме громад. Я вже неодноразово наголошував, що проти волі громади ніхто нічого робити не буде. Значить, ми ще не готові до перемін морально, значить, треба наочний приклад перемін на краще, треба час, щоб люди повірили ініціативі і були готові щось змінювати у своїй громаді.

                Щодо стану справ по так званому «закриттю Рафалівської лікарні», то ситуація є наскільки абсурдною, що й не варта додаткових коментарів. Ми стільки разів зустрічалися з людьми, розповідали і населенню, і персоналу лікарні, що в їхньому випадку все залишиться на своїх місцях, нікого не скоротять і нічого не заберуть із селища. Повторюся: процес реорганізації почався далеко не сьогодні, і якби стояло питання закриття, то це було б зроблено ще кілька років тому. Оптимізація і скорочення частини технічного персоналу там уже пройшло (на той час працювало 26 санітарок на 13 кабінетів у поліклініці – хіба це нормально?). У даному ж випадку мова йде лише про реорганізацію, а не закриття медзакладу, про розмежування і рівнів фінансування, і надання медичної допомоги. Це, фактично, технічна зміна вивіски, впорядкування діяльності закладу і аж ніяк не скорочення штатів. Проте, зважаючи на бажання учасників сходу селища, їх пропозиції доводяться до відома депутатів райради, які й приймуть, або ж ні відповідне рішення.

Але ж якщо громада настоїть на своєму, то через рік (тобто вже у 2014 році) ми не зможемо ФІНАНСУВАТИ її ні з районної, ні з обласної казни, бо у переліку Кабміну медзакладів, які утримуються з державного та інших бюджетів, подібних закладів просто нема. Чи готова громада навколишніх сіл власними коштами утримувати такий заклад? Ось поле для роздумів тим протестувальникам, які сьогодні підбурюють народ. Це державна програма реформування медицини, і змінити її на районному рівні ми не в силі. А рафалівське терапевтичне відділення все одно залишається в структурі Володимирецької ЦРЛ, і з наступного року фінансуватиметься з обласного бюджету.

                Сьогодні ми не ведемо мову про скорочення. Навпаки: в охороні здоров’я береться курс на розширення. Якщо ми кажемо, що в районі створено центр первинної медико-санітарної допомоги (ЦПМСД), то його складовими є медичні заклади, як Володимирця так і Рафалівки.

З часом люди будуть лікуватися по профілю у Володимирці, Рафалівці
та Кузнецовську. Уже сьогодні інфекційне відділення міста Кузнецовська приймає хворих із нашого району, жителі міста атомників їдуть народжувати у Володимирець; а на УЗД-діагностику їдуть в Рафалівку. Тож Рафалівська лікарня – це майданчик для розширення і зони обслуговування, і спектру надання якісних медичних послуг за територіальним принципом, в межах госпітального округу.

Отже, сама постановка питання про закриття Рафалівської лікарні – абсурдна. Без Рафалівки подальший розвиток охорони здоров’я району взагалі не розглядається.

Але найбільше хвилює те, що власне діалогу між громадою і владою не склалося. Погано, якщо одна сторона не хочу чути іншої; як же тоді донести свою позицію? Останнім часом громади в районі значно активізувалися, самі підштовхують владу до вирішення тих питань, за які роками ніхто не брався.

З одного боку це добре, бо тут громадяни, засоби масової інформації виступають партнерами для влади, лакмусовим папірцем потреб суспільства. З іншого – якщо цей процес не буде йти за певними правилами, то неодмінно стане фактором дестабілізації політичної і суспільної обстановки.

На прийом до райдержадміністрації приходять десятки людей, і все частіше – ініціативні групи. Я запитую: «А чи є серед вас депутати? Нема. Члени виконкому? Нема. Чи всі у селі або селищі такої ж думки, як ви? Не всі? То чому ж ви говорите від імені усієї громади».

Відтак є громада (або ініціативна група), яка бачить проблему, обговорює її, і через сільську або селищну раду подає свої зауваження та пропозиції до району. Ось така схема співпраці громади із владою, інакше – неодмінний параліч влади, політичний і виконавчий через багатовладдя. Ми вже це проходили не так давно. Але думка громади враховується, це однозначно.

Що стосується Рафалівки, то, як казали древні римляни, «шукай, кому це вигідно». Владі не вигідно закривати лікарню і створювати соціальну напругу. Значить, це або надумана проблема, яка виникла з ініціативи окремих осіб керованих особистими безпринципними політичними амбіціями, або ж особистий інтерес певних медиків, які планують відкрити на базі «врятованої» лікарні свою приватну практику. Думаю, жоден із цих варіантів не вигідний, як владі так і громаді.

Разом з тим, серед проблемних питань озвучених рафалівчанами є такі, які потребують обов’язкового вирішення. Це стосується питання кадрів, забезпеченості медичних закладів лікарями. Ми працюємо над вирішенням цієї дійсно болючої проблеми. З цього приводу зазначу, що 38 інтернів – з них 19 майбутніх сімейних лікарів, вихідців з нашого краю – прийдуть у район протягом наступних двох років. Так ми за два роки впорядкуємо і налагодимо систему сімейної медицини, закриємо питання перебування сімейних лікарів на їхніх територіальних дільницях цілодобово. За рахунок зекономлених коштів (нагадаю: вторинний, спеціалізований рівень медицини фінансуватиметься з обласного бюджету) забезпечимо їх достойною зарплатнею, усіма доплатами та, по можливості, житлом. Але молоді фахівці мають прийти на підготовлену базу, укомплектовану необхідною медичною апаратурою і всіма медикаментами.

Оце те, що ми робимо сьогодні: готуємо плацдарм для змін на краще завтра, бо все за один рік не зробиш. Треба створити умови, а тоді брати людей на роботу і вже вимагати від них результату. Так робиться в країні, так робиться в області. Сьогодні мова йде про надання Рівненському онкоцентру статусу національного, де зібрано найкраще обладнання і найкращі фахівці країни; обласна лікарня теж буде перепрофільована на спеціалізовані відділення. Перинатальний центр у Рівному, який відкрили вчора, 26 лютого, теж один із кращих у країні. Це пріоритети держави, це наша регіональна політика.

Тому звертаюся до рафалівчан, мудрих і розважливих. Рафалівка – це містечко інтелігентів, яке завжди славилося своїм економічним та культурним потенціалом. Сподіваюся, авторитет і роль у громаді розсудливих людей, молодих, амбітних і далекоглядних, має більший вплив на громадську думку. Нам потрібні партнери, розуміння і співпраця. Адже рішення приймається за одну годину, але на роки. Я вірю у вашу розважливість і здоровий глузд, поважаю вашу позицію і бажаю вам тільки правильних рішень у житті.

Не варто боятися майбутнього – воно все одно прийде. Просто будьмо готові його достойно зустріти.

 

У вас недостатньо прав для коментування.