HomeНаше життяПро те, що хвилюєКожна дитина чекає на сім’ю

Кожна дитина чекає на сім’ю

( 0 Votes )

Цікаве життя людини. Хтось народжується щасливим, комусь доводиться пережити складні обставини долі, але буває і так, коли не можеш щось сам змінити. Дитячі долі –в руках дорослих, і тому важко переживати за дітей, чиє життя понівечене та з самого початку зруйноване. Відсутність батьківського тепла, маминої колискової на ніч, іграшок та подарунків на свята від рідних, все це – життя дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

 Ці діти живуть в інтернатах, мають одяг та їжу, влітку вони відпочивають в оздоровчих таборах. Але їх ніхто не чекає додому, і нікому поскаржитись на забитий синець чи успіх у спортивних змаганнях. 

Саме тому наша держава підтримує створення сімейних форм виховання дітей-сиріт. Це прийомні сім’ї та дитячі будинки сімейного типу.

Часто люди, які не мають власних дітей, або які виростили своїх власних дітей та мають ще достатньо сили та виховного потенціалу, задумуються про те, щоб взяти на виховання «чужу» дитину. З нашого досвіду відомо, що населення мало знає про те, куди звернутися, які вимоги до прийомних батьків та взагалі що для цього треба зробити. Отже, ця стаття саме про те, як реалізувати свою благородну справу – допомогти дітям, які позбавлені батьківського тепла.

 Метою утворення прийомної сім'ї є забезпечення належних умов для зростання в сімейному оточенні дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, шляхом влаштування їх у сім'ї на виховання та спільне проживання.

 Прийомна сім'я сім'я, яка добровільно взяла із закладів для дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, від 1 до 4 дітей на виховання та спільне проживання. Прийомні батьки особи, які перебувають у шлюбі і взяли на виховання та спільне проживання дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування.

 Прийомні діти виховуються у прийомній сім'ї до досягнення 18-річного віку, а в разі продовження навчання у професійно-технічних, вищих навчальних закладах I-IV рівня акредитації до його закінчення.

 У разі утворення прийомної сім'ї прийомні батьки беруть прийомних дітей на власну житлову площу за наявності відповідних санітарно-гігієнічних та побутових умов.

 За прийомними дітьми зберігаються пільги і державні гарантії, передбачені законодавством для дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування.

 Особи, які виявили бажання стати прийомними батьками, в обов'язковому порядку мають пройти спеціальне навчання.

 Прийомній сім'ї щомісяця виділяються кошти на харчування прийомних дітей, придбання для них одягу, взуття, м'якого інвентарю, лікарських засобів, предметів особистої гігієни, іграшок, книжок тощо відповідно до норм, визначених законодавством для дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування.

 Контроль за належним використанням бюджетних коштів прийомною сім'єю здійснюється в порядку, встановленому законодавством.

Станом на 1 березня 2013 року у Володимирецькому районі створено та функціонує 6 прийомних сімей, в які на виховання та спільне проживання влаштовано 11 дітей, позбавлених батьківського піклування, з них у 2012 році створено 2 сім’ї.

Прийомні батьки, ділячись власним досвідом, наголошують, що у нашій державі є багато дітей, які потребують материнської ласки. Ви можете витратити певний час на оформлення документів, та врятуєте дитину. Тому не марнуйте час на роздуми, дійте: потрібно забирати дітей у сім'ю!

 Якщо вас хвилює доля дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, якщо ви не байдужі і маєте бажання взяти на виховання дитину, звертайтеся в службу у справах дітей (тел. 2-31-17) та у Володимирецький районний центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді (тел. 2-49-42)

Чекаємо на вас!

 

Леся Льода,

заступник начальника служби у справах дітей

Володимирецької райдержадміністрації

 

У вас недостатньо прав для коментування.