HomeНаше життяПро те, що хвилюєНехтування технікою безпеки закінчується трагічно

Нехтування технікою безпеки закінчується трагічно

( 0 Votes )


Всі чули про випадок, коли молодий мужчина (до тридцяти років від роду) пішов працювати на сільську пилораму. Десь обірвався електричний дріт. Його попросили полізти на стовп і ліквідувати недоліки. Все закінчилося для молодої людини трагічно.

                  І таких випадків по хронології років у нашому районі чимало. Усі вони, як кажуть, непередбачувані. Про них пам’ятають люди у рідному селі та районі. Там в льоноагрегат бригадир руку всунув. Там дружина водія СВК попала у картоплезбиральний комбайн. Все це – негативні наслідки. А причини – нехтування технікою безпеки та елементарна необережність і самовпевненість.

При будь якому часі і владі охорона праці завжди зводилася до одного: з робочого місця працівник має дійти додому живим і неушкодженим. Тому складаються правила поведінки на робочому місці і чітко регламентується право допуску людини до її робочого місця. А той, хто наймає робітника на роботу, виробляє інструкції з безпеки праці та контролює їх виконання. Керівник підприємства, організації, фермерського господарства, агроструктури має забезпечити належні умови роботи кожному працівнику. 

Охорона праці — охорона життя

З 12 березня по 20 березня 2013 року на базі районного управління сільського господарства відбувся семінар-навчання керівників та спеціалістів АПК з питань охорони праці.

Раз на три роки фахівці агропромислового комплексу почергово виїжджають до державного навчального закладу «Рівненський обласний навчальний центр АПК». Там проходять навчання. Цьогоріч перепідготовка та навчання-семінар пройшли в нашому райцентрі. 

Найновіше в «Законі про працю». І не тільки…

Спеціалісти з обласних і районних структур, місцеві пожежники і хірурги-травматологи, санітарні лікарі і лікарі «швидкої допомоги», представники держтехнагляду, ДАІ та інших структур прочитали 35 лекцій та провели практичні заняття.

По гігієні і санітарії кожного робочого місця велася серйозна розмова із кожним слухачем, включаючи щоденний медогляд працівників перед виїздом техніки на роботу, ознайомлення із правилами техніки безпеки та підпис працівника і механіка.

Не другорядну роль у сільському господарстві, зокрема, грає робота з хімікатами, пестицидами і гербіцидами. Де також вимагається дотримання ряду законодавчих актів і вимог. 

Настанови – обов’язкові

Слухачів ознайомили із порядком дотримання «Закону про працю» (з доповненнями), веденням відповідної документації, журналів реєстрації і проведення інструктажів по безпеці праці. Перевірку знань проводили начальник інспекції Держтехнагляду ОДА Володимир Самсонюк, директор Державного навчального центру «Рівненський обласний навчальний центр АПК» Дмитро Юрчук, начальник відділу ОДН Територіального управління Держгірпромнагляду у Рівненській області Олександр Сказко.

Чи не найбільше запитань від присутніх отримали начальник відділу організації профілактики нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань, головний страховий експерт з охорони праці управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві у Рівненській області Іванна Карманюк, головний спеціаліст відділу організації виробництва продукції рослинництва, ринків, агротехнічних послуг та безпеки праці головного управління агропромислового розвитку ОДА Руслан Баранець, голова обласної профспілки працівників АПК Віктор Грибок, заступник начальника територіального управління Держгірпромнагляду у Рівненській області Іван Оніщук та інші спеціалісти.

З місцевих лекторів взяли участь у семінарі начальник управління АПК РДА Світлана Ситник, головний спеціаліст відділу управління технічного нагляду Держсільгоспінспекції в Рівненській області Сергій Котович, санітарний фельдшер Володимирецького відділення Кузнецовського міськрайонного відділу лабораторних досліджень у Рівненській області Леся Смулка, лікар-хірург Володимирецької ЦРЛ Сергій Ромасюк, заступник начальника 16-тої державної пожежно-рятувальної частини територіального управління МНС України у Рівненській області Андрій Муравинець 

Одержали посвідчення і зекономили кошти

 Проїзд та навчання у Володимирці, а не в обласному центрі, кожному слухачеві зекономили до 2000? гривень сімейного бюджету. За це щиро дякуємо організаторам заходу.

У Володимирецькому районі протокол семінару-наради щодо дотримання вимог безпеки праці у сільгоспвиробництві та проведення весняно-польових робіт підписав перший заступник голови РДА Петро Вакуліч.

Два десятки керівників підприємств АПК, головних інженерів господарств одержали після здачі екзаменів відповідні посвідчення. Цей документ дає право і змогу його власнику впродовж трьох років самостійно організовувати і вести технічно-виробничу діяльність, роботу і нагляд по охороні праці у сільськогосподарських виробничих структурах на рівні району.

Галина ТЄТЄНЄВА.

 

 

У вас недостатньо прав для коментування.