HomeНаше життяПро те, що хвилюєЗавідуючий неврологічним відділенням Роман Іжевський: профілактика інсультів

Завідуючий неврологічним відділенням Роман Іжевський: профілактика інсультів

( 0 Votes )

Інсульт – гостре порушення мозкового кровообігу з ушкодженням тканини мозку. Відмерлі клітини мозку стають нездатними контролювати частину функцій тих чи інших органів (найчастіше появляється параліч кінцівок). Інсульт – одна з основних причин смерті та інвалідизації в світі. В Європі щороку виникає до 1 млн. нових випадків гострих порушень мозкового кровообігу, з них 75% виникають  вперше.

Якщо в 2011 році у Володимирецькому районі зареєстровано 124 випадки інсультів, то у 2012 році вже 157. Інсульти виникають у 12 разів частіше, ніж інфаркти міокарду. До кінця першого року помирають 35-50% хворих. 85% осіб, які перенесли інсульт, стають інвалідами. Тому профілактика є надзвичайно важливою. Фактори ризику як для ішемічного (інфаркт мозку), так і для геморагічного (крововилив у мозок)  інсультів практично однакові.

Як же завадити катастрофі в мозку?

Найбільше значення у виникненні інсульту мають такі фактори ризику, як гіпертонічна хвороба, атеросклероз, цукровий діабет (або їх поєднання), нерегулярність їх лікування. Часті перехідні порушення мозкового кровообігу з віком наростають і можуть призвести до завершеного інсульту.

Дуже важливе значення мають психотравми проблеми на роботі або в сім'ї, тривалі конфліктні ситуації з важкими хвилюваннями, проблеми рідних та близьких, сімейне неблагополуччя. Украй негативно впливає  зловживання алкоголем, паління (в курців інсульти, як й ішемічна хвороба серця, виникають удвічі частіше), порушення режиму праці та відпочинку, скорочення часу нічного сну.

 У молодому віці головну роль відіграє тип вищої нервової діяльності, фізичне та психічне напруження, травми черепа, спадкові фактори, особливості обміну речовин (вміст у крові холестерину тощо), інтенсивне паління і його ранній початок, відсутність спортивних тренувань.

 У середньому віці поряд з названими факторами ризику важливе значення мають зниження рухової активності, переїдання, стресові ситуації, супутні захворювання, що прискорюють розвиток гіпертонічної хвороби і призводять до підвищення частоти судинних порушень.

 У старших вікових групах декомпенсацію посилюють гіпертонічна хвороба, атеросклероз, цукровий діабет, серцево-судинні захворювання, хронічні психотравмуючі ситуації, зміна місця роботи, професії, сімейної ситуації, конфлікти в сім'ї, порушення дієти, зниження рухової активності, порушення режиму сну, супутні захворювання.

 Не слід забувати про велику залежність нервової системи (особливо у хворих на гіпертонію) від зміни погодних факторів (вітер, підвищення чи спад барометричного тиску, магнітні збурення). У такі дні хворі повинні бути особливо обережними, регулярно вживати заспокійливі та гіпотензивні препарати, які знижують тиск та впливають на судини, більше лежати, остерігатися стресів. Саме ці метеоперепади можуть призвести до зриву пристосовних механізмів, значного підвищення артеріального тиску та розвитку кризових мозкових кризів.

Як свідчить практика, ті, хто ведуть здоровий спосіб життя, можуть зменшити ризик першого інсульту на 80% порівняно з тими, хто не дотримується цих рекомендацій.

 

Будьте здорові!

 

Роман Іжевський,

лікар вищої категорії,

завідуючий неврологічним відділенням КЗ «Володимирецька ЦРЛ»

 

 

У вас недостатньо прав для коментування.