HomeНаше життяПро те, що хвилюєВолодимирець-Берлін: як зберегти вузькоколійку?

Володимирець-Берлін: як зберегти вузькоколійку?

( 0 Votes )

Найдовша у Європі діюча вузькоколійна залізниця під загрозою закриття 

24 квітня відбулася спільна відеоконференція ініціативних груп по збереженню «поліського трамвая» – західноукраїнської вузькоколійної залізниці «кукушка». Український Кіноклуб у Берліні та ініціативна група PRAVO. Berlin Group for Human Rights in Ukraine через відео міст організували показ документального кінофільму "2033 кілометри від Ейфелевої Вежі" (34', Україна, 2009 р., режисери: Олександр Балабан, Олександра Хребтова) та дискусію.

Участь у ній взяли перший заступник голови райдержадміністрації, депутат обласної ради Петро Вакуліч, провідний спеціаліст відділу культури і туризму Олег Босик та методист ЦРБ Галина Швирид.

Мета заходу – привернення уваги до можливого закриття найдовшої діючої вузькоколійки в Європі, яка знаходиться на Поліссі, та можливих шляхів упередження її закриття. Вузькоколійка виконує важливу соціальну функцію, а також викликає інтерес потенційних туристів до регіону, зокрема з Німеччини, розповідала координатор відеомосту в Німеччині Олександра Бінерт.

Мартін Копечке та Петер Коллер, власники спеціальної туристичної агенції Bahnagentur Schöneberg в Берліні, яке спеціалізується на залізничному туризмі, переконані, що вузькоколійка має величезне значення для розвитку туризму і її не можна закривати в жодному разі.

Уже тепер вузькоколійка, з її історичними, випущеними більш ніж 50 років том,у вагонами, є важливою туристичною ціллю прихильників залізниць з усієї Європи. Перешкодою зростання її популярності наразі виступає, зокрема, недостатня туристична інфраструктура в регіоні. Есперти пропонують терміново зв‘язуватися з міжнародними партнерами в Польші та Румунії, яким вже вдалося не тільки врятувати подібні вузькоколійки, але й зробити їх інтегральною частиною регіональної туристичної інфраструктури. У разі закриття вузькоколійки цей регіон, за словами берлінців, «відрізав би власний життєвоважливий нерв», тому що таким чином навіть поновлення транспорту деревини пізніше зробилося б практично неможливим.

 PRAVO. Berlin Group for Human Rights in Ukraine закликає об'єднаними силами зупинити заплановане закриття вузькоколійки, а засоби масової інформації просить звернути увагу на цю проблему. Ваші ідеї та підтримка  важливі. У більш довготривалій перспективі потрібен план перетворення вузькоколійки на привабливий туристичний об’єкт, який зможе принести прибуток. За подальшою інформацією звертатися до Петера Коллера (kollerspeter at gmx.de), або пишіть на kontakt at humanrightsinua.de.

Додаткова інформація. Вузькоколійна залізниця «Антонівка-Зарічне» – одна з трьох діючих в Україні вузькоколійних залізниць з пасажирським рухом довжиною 106 кілометрів. Її ще називають «Кукушка» або «Поліський трамвай». Залізницю було побудовано у 1895 році – спершу для вивозу деревини. Згодом вона почала використовуватися для пасажирських перевезень. Потяг курсує 1 раз на день в обох напрямках і проходить через 16 населених пунктів. Для мешканців віддалених поліських сіл вузькоколійка – чи не єдине сполучення, через відсутність автомобільних доріг у болотистій місцевості. Це практично єдина можливість добратися до Сарн, Рівного чи столиці.

Залізниця є власністю Укрзалізниці, але оскільки вона є винятково збитковою – нею користуються переважно «пільговики», – Укрзалізниця хоче її закрити (на врегулювання цієї проблеми маємо рік часу). Закриття вузькоколійки матиме негативні наслідки для місцевого населення, яке фактично опиниться ізольованим від світу. Тим не менше вузькоколійка поступово стає відомою. Зокрема у Німеччині кілька туристичних бюро анонсують цікавий туристичний об’єкт; інформацію про вузькоколійку можна знайти у кількох путівниках про Україну німецькою мовою.

 

Вікторія Гарбариніна,

начальник управління будівництва, надзвичайних ситуацій

та житлово-комунального господарства райдержадміністрації 

 


 

 

У вас недостатньо прав для коментування.