Хто вкрав весну?

( 0 Votes )

Ви звернули увагу, як біжить час? Фахівці стверджують, що нині доба немає колишніх 24 години, а лише 16,8. Релігійні дослідники підтверджують цей факт, пояснюючи тим, що час крадуть темні сили. В домі кожної конфесії мають бути атрибути їх релігії, писання апостолів, пророків, визначних.

Не було б так боляче, як свідчить незаперечний фактаж — людина безсила перед часом і циклами. Людина повинна підлаштовуватися під природні періоди часу, а не воювати з ними.

Візьмемо з цих циклів і періодів ПОГОДУ. Раніше було аж 36 пір року. До нас дійшли Провесінь,Літепло, Бабине літо, Передзим’я, Зимобор. Вони тривали по тижню-два, а деякі три, дивлячись по роках. До наших днів дійшли сталих 12 погод. Це – 12 місяців, які календарно об’єднані в чотири пори року. Насправді, їх є 13. І цей 13-й невизнаний місяць реально існує на небі, і носить ім»я сузір»я, яке йому дали на сході більш 7000 років тому китайці – Змієносець, Змієлов.

В ті часи погода чітко відповідала своїм періодам і назві. Якщо січень, то сік морозом. Серпень – дарував спеку. Нині зміни в погоді відбуваються в критично стислі строки. Вчені пояснюють це негативним впливом людини на природу, потепління в атмосфері, і ,відповідно, зміною клімату.

Вислів, що проти погоди «не попреш» уже застарів, але актуальний досі.

Минулий 2012 рік показав тенденцію до зміщення сезонів: зима стала стрімко переходити в літо. Російські синоптики забили тривогу. Через таку зміну в кліматі пішли зміщення сезонів: зима почала переходити в літо, а весна при цьому плавно скорочується і… «зникає».

– У 2012 році довго було холодно, весь березень і половина квітня. В травні раптово підвищилася плюсова температура і він був по-літньому спекотним. Тобто, ми фактично втратили один період року – весну, – заявив глава Росгідромета Олександр Фролов.

За його словами, під загрозою «зникнення» – вже осінь 2013 року. Цей сезон в 2012 році став четвертим найтеплішим в метеорологічній історії Росії, а зразу за ними вдарили сильні грудневі морози, яких не було 12 років.

Треба сказати, що літо 2012 року стало другим найспекотнішим літом у Північній півкулі, за 122 роки спостережень за погодою, побивши рекорд навіть літа 2010 року. Ці переміни в кліматі потягнули за собою низку небезпечних природних явищ – дощів, граду, шквалів, паводків.

Вчені, синоптики, екологи сходяться на одному: причина змін і катаклізмів у природі – потепління, через безглузду діяльність людини, її бездуховність,стремління до збагачення будь-якою ціною, забруднення атмосфери.

Треба сказати, що Україна і Білорусь теж в погоді невід’ємні від Росії. Яка погода у Москві, через три дні така погода у Володимирці. Це – погода. Вона не підпорядковується політичним, соціальним чи релігійним смакам. То ж варто відзначити, від погодних перемін потерпає й Україна. Синоптики сходяться на думці, що літо -2013 року в Україні буде дуже спекотним. За прогнозами кліматологів варто чекати періоди засухи та аномально високої температури, які будуть чергуватися з сильними проливними дощами і зливами.

Нагадуємо, що на погоду Північної півкулі працює гідрологічний пост Гідрометеослужби України в селі Сварині нашого району. Родина Морозів уже в третьому поколінні щоденно збирає фенологічні дані і відправляє їх на Сарни,Рівне,Луцьк, Львів, Київ, Варшаву, Москву, і навіть в Новосибірськ. (До слова, в Москві та в Сибірі в гідрометі працюють дослідниками троє наших земляків. Тож дякуємо їм за інформацію).

А щодо погоди на Рівненщині, будемо сподіватися на милість Небес, думати позитивно, менше смітити і руйнувати землю, насадити більше зелених насаджень, бо вони легені планети. Надіємося і на допомогу нашого вірного зеленого друга – лісу.

Галина ТЄТЄНЄВА

 

У вас недостатньо прав для коментування.