HomeНаше життяПро те, що хвилюєМама вела в перший клас, а тато ніс із випускного...

Мама вела в перший клас, а тато ніс із випускного...

( 0 Votes )

Віддзвеніли останні дзвоники в школах, складені останні шкільні іспити, активно вчиться матеріал до ЗНО, а паралельно кипить підготовка до випускного балу – найяскравішої події в житті новоспеченої дорослої людини. При такому тісному графіку подій в житті випускника, коли немає часу і вгору глянути, звісно, організація самого свята лягає на плечі батьків

В яку ж копієчку увіллється сьогодні святкування випускного вечора? Така визначна подія буває один раз у житті, тому батьки на своїх чадах не економлять. 

Статистика показує, що цього року випускний бал подорожчав відсотків на 20. Нині зібрати дитину до випускного буде коштувати в середньому від 3000 гривень.

Сьогоднішній індустрія моди пропонує широкий асортимент випускного вбрання для дівчат. В ході польових досліджень було виявлено, що ціни різні – від 180 гривень і до безконечності. Все залежить від примх випускників та гаманця їхніх батьків. Сьогодні, як відзначила продавчиня випускних платтів, з якою я спілкувалася, попитом користуються вечірні та коктейльні плаття.

Дівчатка зараз більш прагматичні, купують плаття з розрахунком, що воно стане в нагоді ще не раз. Середня ціна нарядів, що купуються до випускних вечорів – 600-800 гривень. Це і у Володимирці, і в Рівному, констатує реалізатор.

Дівчата дуже рідко купують собі вбрання тут, на місці. Майже всі їздять до Луцька. Там вибір значно цікавіший. Загалом вбрання обходиться десь близько 1000-1500 гривень. Бувають випадки, коли дівчата запасаються кільками нарядами – на урочисту частину і на святкування. А ще ж і на наступний день треба щось зручне та святкове, каже випускниця колегіуму Діана Вознюк.

До плаття слід підібрати красиве клубне (вечірнє) взуття, ціни на яке теж різні – від 300 гривень і вище (теж десь у межах 500 гривень).

Далі – зачіска, макіяж, манікюр... Салон краси приблизно обійдеться у 250-300 гривень із сімейного гаманця.

Зібрати до урочистого святкування юнака-випускника теж недешево: костюми – від 700 гривень; туди ж сорочка (від 120 гривень), взуття, краватка... От і рахуйте.

І це лише витрати на самого випускника. А ще ж би й самим батькам пірячко прибарахлити...

Замовлення віньєтки (від 280 гривень), оператора (від 130 гривень з випускника), плюс символічні подарунки вчителям, класному керівнику, першій вчительці… Тут залежно від закладу, але суми надто не відрізняються в середньому 200 гривень з випускника. А ще – оренда приміщення, в якому буде проходити святкування випускного балу. Це від 350 грн. з самого винуватця свята та від 250 грн. з кожного члена родини, що буде запрошений до столу. А запрошують обох батьків, та сестру-брата-хлопця-дівчину-хресного-хресну….

До речі, стосовно столу. Відомо, що останніми роками випускники святкують свої шкільні бали не в школі, а в кафе-барах. Тому є пояснення – школа не повинна нести відповідальність за дітей, яких вже випустила (без імен, але таку думку розповсюджують самі вчителі поміж своїх випускників); та й стан шкільних їдалень чомусь саме на момент випускного вечора не відповідає санітарним нормам, через що по всій Україні заборонено святкування в навчальних закладах.

Цю ситуацію начальник Кузнецовського міжрайонного управління ГУ ДСЕС у Рівненській області Василь Степанчук прокоментував так:

– Відомі випадки виникнення групових захворювань під час святкування випускних вечорів у навчальних закладах. Зокрема, 21.06.2008 року у школі с.Озеро Володимирецького району під час святкування випускного вечора захворіли 20 осіб (у тому числі 2 дитини у віці до 15 років). Страви готувались у шкільній їдальні, продукти закуповували батьки. При бакобстеженні осіб, що готували страви, в однієї з матерів знайшли сальмонелу ентерітідіс, яка і стала джерелом інфекції та через продукти викликала захворювання. Основною причиною спалаху було порушення технології приготування їжі та санітарних правил для даного закладу. Сприяли виникненню групового захворювання і недотримання правил особистої гігієни та зберігання продуктів при високій температурі.

Тому на підставі п. 5 ст. 63 Закону України “Про освіту” від 23.05.1991 року № 1060-ХІІ (де зазначено, що «об'єкти освіти і науки, що фінансуються з бюджету, а також підрозділи, технологічно пов'язані з навчальним та науковим процесом, не підлягають використанню не за призначенням»), та п. 3.19. ДСанПіН, здача в оренду території, будівель, приміщень, обладнання, підприємствам, установам, організаціям іншим юридичним та фізичним особам для використання, що не пов'язано з навчально-виховним процесом, не дозволяється.

Отак-то. Взагалі трохи дивакувато виглядає святкування випуску зі школи, але не в школі. Вважається, що саме кафешки, бари та ресторани (в яких туалети нерідко розташовані по принципу «роздягалка – через дорогу лазня») мають з радістю прийняти в своїх стінах всіх бажаючих. А чи відповідають ці розважальні заклади санітарним нормам і чи є в них умови для приготування продуктів – це нікого не цікавить.

Але, як зазначає випускниця Софія Рикун, «випускники нашої школи кожного року випускний святкують в кафешці, тому ні мої батьки, ні я не засмутились з цього приводу». А деякі школи в районі взагалі відмовилися від другої частини випускних балів (застілля).

З алкоголем на святі теж свої нюанси. Забагато, замало, треба, не треба... Завжди так було, є і буде – як випускник відчув подих свободи та дорослого життя, йому враз хочеться це відсвяткувати, а «що за свято без алкоголю, – обурюється випускник без імені. – Я розумію переживання батьків, але ж можна якось дати нам вже трохи самостійності. Попереду іспити ЗНО, немає часу напиватись. Просто дайте нормально відсвяткувати! Як-не-як, випускний у кожного лише один в житті. Хочеться розслабитись на всі 100%».

Та знаємо ми і той ковток свободи, коли, трапляється, дівчата напиваються в елегантні дрова, а хлопці підтримують один одного, коли йдуть додому. Про подібну поведінку випускників вже навіть анекдоти ходять: «Так, крок, ще крок, давай, давай... люба, поглянь! Наш синок повернувся з випускного!»

Очевидець (не побажав назватися) каже: «Встав уранці, бо не спалось. Виходжу покурити, а там ідуть ці ось… випускниці… випускна стрічка тримається чи не лікті, плаття обірване, взуття в руках… У нас такого не було». Отже, керуємось принципом «все добре в міру». Хорошого вам святкування!

Зі святом вас, випускники! Будьте гордістю своїх батьків!

Олена Васильєва,

спеціально для «Володимирецького вісника».

 

У вас недостатньо прав для коментування.