HomeНаше життяПро те, що хвилюєЯк не захворіти влітку

Як не захворіти влітку

( 0 Votes )

НЕ купувати продукти харчування на стихійних ринках або з рук у приватних осіб.

НЕ використовувати для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з незнайомих джерел водопостачання (ріки, озера, підземні джерела, поверхневі води тощо). Для пиття і приготування їжі можна використовувати воду питну бутильовану або з централізованих джерел водопостачання. НЕ допускати споживання продуктів та напоїв з простроченим терміном зберігання.

НЕ вживати харчові продукти та напої при найменшій підозрі щодо їх недоброякісності.

НЕ вживати в їжу незнайомі гриби, ягоди, трави та інші рослини.

При неорганізованому відпочинку (туристичні мандрівки, екстремальний туризм тощо) для миття посуду і рук вода має бути профільтрована і проварена, для пиття та приготування їжі треба мати з собою запас питної води.

При купівлі харчових продуктів та напоїв слід обов'язково звертати увагу на терміни та умови зберігання продуктів харчування. Зберігати продукти харчування тільки у спосіб, зазначений на упаковці, та на встановлений термін.

При купівлі будь-якого харчового продукту у торговельній мережі споживач має право вимагати у продавця документи, що підтверджують якість та безпеку реалізованої продукції.

У подорож не рекомендовано брати у дорогу продукти, які швидко псуються (ковбасні, молочні, кулінарні, кондитерські вироби або інші продукти, що потребують охолодження при зберіганні).

На відпочинку без організованого харчування слід виключати приготування багатокомпонентних страв, що не мають достатньої термічної обробки (паштети, м'ясні салати тощо). Не готуйте продукти із запасом. Приготовлені страви бажано споживати відразу, а у випадку їх повторного споживання вони мають бути піддані повторній термічній обробці. Зберігання виготовленої страви без холоду не має перевищувати 2 години

При споживанні овочів, фруктів та ягід їх необхідно добре промити питною водою. При споживанні дітьми їх слід обдати окропом.

При харчуванні у непристосованих умовах (ліс, пляж тощо) виключайте контакт продуктів з ґрунтом та піском.

Перед приготуванням їжі та перед її вживанням треба обов'язково мити руки з милом.

Обов'язково мити руки після відвідування туалетів.

На відпочинку з дітьми батьки повинні ознайомити дітей з правилами харчування та правилами дотримання особистої гігієни. За дітьми молодшої вікової групи необхідно ретельно слідкувати, щоб вони не споживали незнайомі ягоди та інші продукти невизначеного походження.

Для купання та відпочинку користуйтеся лише офіційно відкритими пляжами. У випадку виявлення перших ознак кишкових захворювань терміново звертайтеся до найближчої лікувальної установи і не займайтеся самолікуванням. При груповому відпочинку хворого бажано до прибуття лікаря ізолювати від решти колективу. А при тяжкому стані негайно викликайте швидку!

Микола ЛОГВІНОВ,

завідувач Володимирецьким відділенням Кузнецовського міськрайонного відділу ДЦ «рівненський обласний лабораторний центр Держсанепідемслужби України».

 

У вас недостатньо прав для коментування.