HomeНаше життяПро те, що хвилюєЩо посієш, те й пожнеш

Що посієш, те й пожнеш

( 0 Votes )

Другий рік поспіль 8 липня в Україні святкується День родини. Наш народ, як і будь-який інший, глибоко шанує поняття родини. Проте ніхто не застрахований від нещастя. І часто трапляється, що людина опиняється наодинці з життєвими проблемами.

Що робить сьогодні держава для виховання сімейної культури серед тих, для кого це питання через певні причини є болючим? Давайте розберемося разом.

З ініціативи Президента Віктора Януковича в Україні діє низка державних та регіональних програм, націлених на популяризацію та зміцнення сімейних цінностей, підвищення якості життя для сімей з дітьми. Це і збільшення держдопомоги малозабезпеченим сім’ям до кінця 2013 р. на 619 грн., у 2014 р. – на 976 грн. у порівнянні з 2012-м, збільшення надбавки на догляд за дитиною-інвалідом (до 25%), покращення стану громадян, що потрапили в складні життєві обставини та потребують допомоги.

Згідно ст.1 ЗУ «Про соціальні послуги» складними життєвими обставинами називаються такі обставини, що спричинені інвалідністю, віком, станом здоров'я, соціальним  становищем, життєвими звичками і способом життя, внаслідок яких особа частково або повністю не має (не набула або втратила) здатності чи можливості самостійно піклуватися про особисте (сімейне) життя та брати участь у суспільному житті.

Сьогодні найбільш соціально вразливими є саме сім'ї з дітьми, які опинилися у складних життєвих обставинах. Це насамперед сім'ї, де батьки з певних причин (через тривалу хворобу, інвалідність, безробіття тощо) не можуть забезпечити належного утримання та догляду за дитиною; де батьки ухиляються від виконання батьківських обов'язків; де дитина відібрана за рішенням суду від батьків без позбавлення їх батьківських прав.

За статистикою районної служби у справах дітей, станом на 8 липня 2013 року на обліку Володимирецької РДА перебуває 92 дитини. З них 23 – дитини-сироти та 69 дітей, позбавлених батьківського піклування. Із загальної кількості дітей 81 дитина перебуває під опікою/піклуванням, 8 дітей виховуються у прийомних сім’ях, 1 дитина - у дитячому будинку сімейного типу, 2 дитини виховуються в спеціалізованих інтернатних закладах. На території району створено 6 прийомних сімей, в які влаштовано 11 дітей.

Службою у справах дітей розроблена загальнодержавна програма «Національний план дій щодо реалізації Конвенції ООН про права дитини до 2016 року», метою якої є забезпечення соціально-правового захисту дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування» та районна програма забезпечення житлом дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, на 2013-2015 роки. Ведеться облік дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, які мають право на отримання соціального житла, розглядається можливість реконструкції нежилих будинків у жилі. Адже сьогодні на квартирному обліку перебуває 18 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

Задля запобігання, профілактики та вирішення насильства над з дітьми функціонує Єдина інформаційно-аналітична система «ДІТИ», в базу якої вносяться  постраждалі від насильства в сім’ї діти. Проводяться перевірки місць масового відпочинку дітей, обстеження умов проживання сімей, в яких вчинено насильство відносно дітей, профілактичні бесіди з батьками, що вчинили насильство, на тему недопущення повторного його вчинення. Інформація про такі сім’ї надсилається до органів опіки та піклування на місцях з метою постійного моніторингу таких сімей, до районного центру СССДМ для взяття таких сімей під соціальний супровід та надання визначених законодавством соціальних послуг та до Кузнецовського МВ УМВС України в Рівненській області (з обслуговування міста Кузнецовськ та Володимирецького району) задля притягнення винних у вчиненні насильства в сім’ї відносно дітей до передбаченої законодавством України відповідальності та обліку.

На фоні реалізації державою захисту дитини неможливо пропустити питання і належних матеріальних умов для тих, хто виховує дитину.

Так, за І півріччя 2013 року фахівцями  районного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді виявлено 47 сімей, що опинилися в складних життєвих обставинах, в яких виховується 104 неповнолітні дитини. Спеціалісти районного центру СССДМ здійснюють соціальний супровід сімей вказаної категорії. До речі, 8 липня з нагоди Дня родини РЦСССДМ провів святковий захід серед прийомних сімей району з подарунками та подяками на адресу сімей.

У 2014 році при Володимирецькому РЦСССДМ планується створити центр соціально-психологічної допомоги як стаціонарне відділення для тимчасового перебування осіб (вагітних жінок) та сімей з дітьми, що опинилися в складних життєвих обставинах та денного перебування дітей з функціональними обмеженнями для відновлення та підтримки фізичного та психологічного стану осіб, дітей з функціональними обмеженнями, адаптації та інтеграції їх у суспільство, надання комплексної невідкладної допомоги (психологічних, соціально-медичних, інформаційних, юридичних послуг тощо), що сприяють якнайшвидшому їх поверненню до нормальних умов життєдіяльності.

У районному центрі СССДМ функціонують Телефон Довіри, Школа волонтерів, Служба соціальної підтримки сімей, мобільний консультаційний пункт соціальної роботи та консультаційний пункт при пологовому відділені задля своєчасної, індивідуальної роботи з молодими матерями, які після народження дитини потребують психологічної допомоги та роботи з жінками, які мають намір відмовитися від новонародженої дитини. Позитивним показником є те, що в 2012 та 2013 роках не зафіксовано намірів відмовитись від новонародженої дитини (на відміну від 2011 р., коли один такий випадок був, хоча завдяки кваліфікованій роботі психолога районного центру СССДМ дитина залишилась в сім’ї).

Держава сприяє забезпеченню житлом сімей, що опинились в складних життєвих ситуаціях. Прикладом цього є випадок в с.Городець кілька років тому, коли в багатодітної матері Н.Кукли згорів будинок та в пожежі загинув чоловік. Районна влада зробила неможливе в короткі строки: за 3 місяці постраждалій було відбудовано новий будинок.

– Ми склали графік, по якому люди йшли на будівництво. Допомогла і обласна держадміністрація, виділивши частину коштів на нове помешкання, а районний центр зайнятості направив нам на допомогу працівників. Заступник голови РДА Петро Вакуліч постійно контролював процес будівництва. Жінка дотепер усім щиро вдячна за таку допомогу від всього району, – говорить голова Городецької сільської ради Ліда Кузьміч…

У районі також діє молодіжна громадська організація «Школа відповідального батьківства», що включає в себе «Школу мам», консультативний кабінет (надання медичних та юридичних консультацій), допомогу онкохворим дітям. За роки діяльності ГО залучила кошти від благодійного Фонду Допомоги та Розвитку Дітям Чорнобиля; планується створити повноцінний громадський консультативно-методичний центр з питань охорони материнства та дитинства.

В одному із інтерв’ю В.Янукович наголосив: «Ми стратегічно інвестуємо в тих, хто будуватиме і розвиватиме Україну до кінця ХХІ століття». Тому позитивне реформування системи соціального захисту населення є важливою запорукою розвитку культури і достатку українців. Людина не одинока в проблемі, якщо обізнана в тому, до кого звертатись по допомогу.

Олена ВАСИЛЬЄВА

 

 

У вас недостатньо прав для коментування.