HomeНаше життяПро те, що хвилюєПо "гарячих" слідах вступної кампанії

По "гарячих" слідах вступної кампанії

( 0 Votes )

Липень – гаряча пора. Але не лишень на високу температуру повітря та пік відпусток, а й для вступників, які подають документи у вибрані навчальні заклади (хоча цьогоріч близько половини заявок на вступ, за даними провідних українських університетів, абітурієнти подають в електронному варіанті. Це швидше, зручніше і менш затратно).

Микола Зайцев, професор Національного університету «Острозька академія», доктор філософських наук, коментуючи електронний вступ до вузів, дивується такому швидкому технічному прогресу і пригадує, як він уже не один десяток років тому подавав документи до вишу через пошту, а потім за викликом з університету їздив складати іспити. Уже, мабуть, не за горами той час, коли відійдуть у небуття довжелезні черги під стінами університетів у будь-яку погоду. Крім того, що абітурієнти можуть подавати документи дистанційно, зявляється і дистанційне навчання. А тому прогнози про те, яких форм набуватиме вступна кампанія і навчання через років, скажімо, 40-50, робіть самі.

Втім, є і такі абітурієнти (краще згадати їхніх батьків), які подають документи в електронному варіанті, але через деякий час привозять і пакет паперових. Зазвичай пояснюють це словами: «Так надійніше. Не довіряємо комп’ютерним технологіям, тим паче вітчизняним».

Але час змінюється. Поповнюються знання. І в поданих заявках є високі бали і не надто високі. Найбільш популярними факультетами залишаються юридичний та іноземних мов.

У приймальній комісії помічають ще одну деталь цьогорічної вступної кампанії. Виявляється, середній бал атестату не часто співпадає з результатами ЗНО. Оцінки з предметів в атестаті і в ЗНО здебільшого контрастно відрізняються. Й опитані вчителі по-різному це коментують: «ставлять дитині за старання та наполегливість», «дитина дуже добре вчилась, але через хвилювання, неуважність набрала нижчі бали», «інколи підвищуємо бали, щоб у дитини було більше шансів вступити у навчальні заклади», «ЗНО, як і вчительська оцінка, не є 100-відсотково об’єктивною».

Траплялись і неординарні випадки під час подачі документів. Технічні секретарі приймальної комісії були вражені, коли до них принесли подавати документи... троє однакових дівчат. Виявилося, вони – трійнята, і звати їх Віра, Надія і Любов. Уявіть, яку треба було мати пильність, щоб нічого не наплутати з документами! Трапляються і веселі випадки з вступниками. Після оформлення документів в облікову книжку технічні секретарі записують номер мобільного телефону вступника і про всяк випадок – номери батьків. Один хлопчина на питання «Як звати батьків, номер телефону котрих ви зазначили?» – ще наївно, по-дитячому відповів: «Мама». Інша вступниця на це ж питання, відповіла, не задумуючись: «Вася». Якою ж була б реакція батьків, коли до них зателефонували б із приймальної комісії: «Доброго дня, Мамо, вас турбують з приймальної комісії...», «Добрий день, Васю...».

      Але трапляються і сумні випадки. У заяві однієї вступниці, де потрібно вказати відомості про батьків, були чисті незаповнені графи. На запитання (з ноткою докору у голосі) «Чому ви не заповнили у заяві всі необхідні пункти?» дівчина невпевнено відповіла: «Я сирота... Кругла сирота…». Секундний докір змінюється на клубок жалю і болю в горлі – і перед усіма, хто це чув, враз постають батьки, які на «крутих» і «не дуже» машинах привозять дітей до вишів, і мами, які заклопотано метушаться над документами дітей і уточнюють розклад маршрутних автобусів. Кожний про щось задумався. А на столі лежали документи: посвідчення про смерть батьків, витяги з обліково-статистичних карток дитини-сироти та дитини, позбавленої батьківського піклування. І ще нікому, мабуть, так щиро, від душі, не бажали працівники приймальної комісії не лише вступу на обрану спеціальність, а й подальшої прихильності долі.

     До кінця вступної кампанії ще два тижні (це лише до оголошення результатів та подачі оригіналів). І якщо ви, дорогі абітурієнти, ще не подали заяви до пяти навчальних закладів, то поспішайте. Разом із подачею документів ви отримаєте масу позитивних емоцій від подорожі, нових знайомств та неординарних ситуацій. Успіхів вам, удачі та Божого благословення!

Усе почула, розпитала та записала у приймальних комісіях Рівного та Рівненської області

Юлія НОВАК.

 

У вас недостатньо прав для коментування.