HomeНаше життяЗустрічі для васВолодимирецька ОДПІ: головне завдання - наповнення бюджету

Володимирецька ОДПІ: головне завдання - наповнення бюджету

( 0 Votes )

Життя платників податків та податкової служби останнім часом істотно змінилось. Тому причиною стали і лютневе запровадження Рівненською облрадою мораторію на перевірку роботи підприємців, і квітнева відміна його, і введення «антикризового» закону, і навіть чергова реорганізація самої системи оподаткування в Україні.

«Володимирецький вісник» звернувся до начальника Володимирецького відділення Кузнецовського ОДПІ Наталіі Десятник, аби прояснити «податкову» ситуацію в районі зокрема.

- Наталю Павлівно, поясніть, будь ласка, читачам: чи проходить реорганізація податкової служби в Україні? Адже з приходом нового керівництва до влади першим його кроком було роз’єднання Міністерства зборів та доходів. Але й досі невідомо: одне це відомство чи вже два?

- Реорганізація йде, але поки що нічого не змінилось. Ми працюємо у звичному режимі, функції – ті самі. Поки що головне наше завдання – наповнення бюджету за рахунок добровільної сплати платежів до бюджету. На це спрямована політика Міндоходів, яка реалізується шляхом проведення масово-роз’яснювальної роботи, проведенням семінарів, наданням консультацій як усно, так і по телефону. Створено офіційний сайт Міністерства доходів і зборів України, який пропонує різні сервіси, як то подання звітності в електронному вигляді, узагальнені податкові консультації тощо.

- То як же здійснюється перевірка підприємців після зняття мораторію на перевірку їхньої діяльності?

- Якщо мораторій (він діяв трохи більше місяця) відмінили, то це не означає, що ми одразу почали масові «облави» на підприємців. І раніше мали обмеження в перевірках їхньої роботи, але завжди керувались і керуємось планом перевірки діяльності підприємців. Окрім того, працівники податкової служби входять до складу робочих груп при РДА, які контролюють легалізацію доходів та інші економічні питання. З початку року проведено 28 перевірок, з них у 13 встановлено порушення вимог податкового законодавства на суму 31,0 тис. грн. На даний час донараховані суми повністю сплачено до відповідних бюджетів.

Крім того, є категорія платників податків – боржників по платежах до бюджету. Станом на 1 квітня 2014 року в районі рахується 26 юридичних підприємств-боржників та 49 фізичних осіб-підприємців, які мають загальну суму боргу 11,3 млн. грн. У кожного з них різна історія несплати платежів до бюджету: несвоєчасна сплата поточних платежів, несплата донарахованих сум за актами перевірок тощо.

Податковою вживаються відповідні заходи щодо погашення та недопущення росту боргів. У результаті вжитих заходів за І квартал поточного року до бюджету надійшло 431,2 тис. грн. Ми постійно проводимо профілактичні роботи з боржниками, щомісяця направляємо перелік злісних боржників до прокуратури, яка, в свою чергу, подає позови на стягнення цього боргу в інтересах держави.

- Скорочення штатів найближчим часом планується?

начальник Володимирецького відділення Кузнецовського ОДПІ Наталія Десятник- У нас кожен рік іде певна реорганізація податкової служби. То нас об’єднують, то роз’єднують, то скорочують. Хотілося б вірити, що цього разу скорочень не буде. Але, враховуючи режим економії в державі, думаю, зміни нас таки чекають. Хоча ми часто потерпаємо від несправедливості. Так, у кінці минулого року податковій було передано адміністрування єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування з компетенції Управління Пенсійного фонду (де цим займалось 6 працівників), то штат податкової не розширили ні на одну одиницю. Тобто у нас як було 4 працівники, які займались підприємцями, так і залишилось. Якщо прийде вказівка про скорочення штату, нам по факту навіть немає кого скорочувати, бо просто не залишиться працюючих.

- А як впроваджуються інші тези «антикризового» закону в районі? Чи вже зіткнулись з першими проблемами через нього?

- Відчутних змін поки що не сталося. На період з 1 квітня до 1 липня 2014 року відтерміновано оподаткування відсотків на поточний або депозитний (вкладний) банківський рахунок, депозитний вклад до небанківських фінансових установ або на депозитний (ощадний) сертифікат. Крім того, норми щодо оподаткування дивідендів наберуть чинності лише з 1 січня 2015 року.

Відповідно до внесених змін, на період з 1 квітня до 1 червня 2014 року відтерміновано і вимоги до платників ПДВ за ставкою ПДВ 7% щодо зазначення в касових чеках наступних відомостей:

                - коду ставки ПДВ за одиницею товару;

                - загальної суми ПДВ за кожною позицією (групою товарів);

                - загальної суми коштів, що підлягає сплаті покупцем, з урахуванням ПДВ.

Базою оподаткування податком на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, визначено загальну площу об’єкта нерухомості замість житлової.

Щодо оподаткування пенсій, які складають більше 10 тис грн., то таких в районі взагалі майже немає – їх отримують всього 2-3 особи.

Поки що всі жителі району суттєво на собі відчули лише ставку 7% на лікарські засоби і значне подорожчання медикаментів.

Питання цінової політики ще врегульовується, адже в момент невизначеності трактування закону багато хто скористався тим та безпідставно підвищив ціни на товари. Тепер цими питаннями зайнявся Антимонопольний комітет. Наша ж служба не має змоги втручатись у регулювання цін, що встановлюються підприємцями. У складі робочої групи при РДА ми можемо фіксувати ціни на товари різних виробників, а потім вираховувати законність таких цін та вживати певні заходи щодо цього. Ситуація з подорожчанням пального аналогічна. У більшості випадків підприємці просто користуються нестабільністю курсу долара. До того ж зареєстрованих на території району підприємців, які реалізують пальне, немає. Вони зареєстровані по області та країні і податки платять за місцем реєстрації.

- Чи були в цьому році випадки нарахування штрафних санкцій підприємцям?

- Так, з початку року за результатами проведених 12 планових перевірок юридичним особам було донараховано 490,0 тис грн. штрафних санкцій, з яких вже сплачено 316,0 тис. грн.

- Які проблемні питання зараз є в районі? Як вони вирішуються вашою установою?

- На даний час призупинено проведення перевірок ринків у районі, що дає можливість зловживати даною ситуацією нечесним «підприємцям». Руки міндоходівців сьогодні зв’язані при тому, що Міндоходів має наповнювати бюджет, в тому числі й місцевий, з якого формуються соціальні виплати громадянам.

Сьогодні ми перебуваємо в тій ситуації, коли фактично бачимо порушення закону, та юридично не маємо змоги це порушення довести. У нас є безліч таких підприємців-декларантів, які, відповідно до поданих декларацій про доходи, роками працюють собі на збиток. Це підприємці, які здійснюють торгівлю тютюновими виробами та алкогольними напоями, перебуваючи на спрощеній системі оподаткування. Очевидно, що свої чисті прибутки вони приховують від оподаткування.

Особлива проблема з тими, хто не має касового апарату. Визначити їхній чистий прибуток в умовах заборони перевірок майже неможливо. Люди приховують свої кошти від держави. От такі щирі українці є. Краще б ви сплатили податок на користь своєї держави. Коли ж закликаємо до совісті тих, хто працює навіть без ліцензії, вони видумують гасла про тиск на бізнес. Влада помінялась, а ці люди як не платили податки, так і не платять.

Ось така свідомість наших людей. Всі нововведення в системі оподаткування стосовно підприємців, обмеження перевірок їх передбачені для свідомих людей, які й без контролю над їхньою головою будуть сумлінно сплачувати податки на користь державі. Деяких з наших громадян це чомусь не стосується.

- Чи користується попитом серед наших громадян можливість внесення на сторінку паспорта коду платника податків?

- Це вже давно доступна послуга. Проте попитом вона не користується. Упродовж року нею скористалось не більше 10 чоловік. Краще, якщо ідентифікаційний код платника податків все ж таки є окремим документом. Часто трапляється, що треба знімати його ксерокопію. І коли він вписаний в паспорт – це вже є певна небезпека, тому що кількість махінацій з паспортами зараз збільшується. А так, копіюючи код платника податків, копія відображає і номер паспорта. Разом з цим, більшість фінансових установ вимагають у громадян пред’явлення окремого документа  довідки про ідентифікаційний номер.

 - Дякую за бесіду.

Спілкувалась

Олена СТЕЛЬМАЩУК

 

У вас недостатньо прав для коментування.