HomeНаше життяЗустрічі для васБлагодійні акції районного осередку Товариства Червоного Хреста

Благодійні акції районного осередку Товариства Червоного Хреста

( 0 Votes )

Як часто (і не завжди щиро) люди козиряють словами «доброта», «справедливість», «милосердя»! Показовий цьому приклад – хоч би чергові вибори до якоїсь із рад. Минає момент особистої вигоди – і солодкі слова про доброту втрачають сенс. Обіцяльники забувають їх у житейській круговерті. І все ж, є в районі представники не вдаваної, а цілком реальної доброчинності. І в їх числі – районна організація Товариства Червоного Хреста України. У неї немає іншого призначення, крім того, щоб бути поруч із нужденними. І доля веде її єдино можливою стежкою – стежкою людяності. Враховуючи це, ми запросили до розмови голову районного осередку ТЧХУ Галину ДАВИДЮК. 

 

– Діяльність наша різнопланова, – говорить Галина Іванівна. – Лише торік провели 23 благодійні акції, під час яких зібрали одягу та взуття на 36600 гривень, овочів (під час акції «5 картоплин») – на суму 8900 гривень, а завдяки акції «Милосердя» батьки онкохворих дітей отримали подарунки від фонду «Волинь-Європейська». У Володимирецькій музичній школі в урочистій обстановці відзначено День людей похилого віку та День ветерана, де наших старійшин привітали голова обласної організації ТЧХУ Володимир Соколенко та голова райдержадміністрації Володимир Ткачук. А співорганізатори зустрічі – райуправління соцзахисту, відділ культури і музична школа.

– Уже з цього видно, що ви тісно співпрацюєте з різними районними структурами…

– Так, і в їх числі – райдержадміністрація та районна рада, їх управління і відділи, ветеранська організація, центр зайнятості, релігійні конфесії, центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, центральна районна лікарня, територіальний центр соціального обслуговування пенсіонерів та одиноких непрацездатних громадян. Керівникам місцевих організацій і підприємств направлялися листи за підписом заступника голови райдержадміністрації з гуманітарних питань Ярослава Березюка про надання допомоги у фонд товариства.

– Якщо не помиляюся, продовжує діяти і спеціальна програма «Милосердя»…

– То правда. Вона діє з 2008 року, і працюючи над її виконанням, наша організація надавала медико-санітарну допомогу непрацездатним громадянам, особам похилого віку та інвалідам. Коштів у районному бюджеті, на жаль, не вистачило, і торік нам у допомозі відмовили. На сьогодні програма себе вичерпала, тож на сесії райради прозвучало звернення щодо її продовження на наступні 2013-2017 роки. До речі, всі заходи, проведені протягом року, розроблялись і погоджувалися з районною адміністрацією.

– Очевидно, діяли й інші канали зв’язку з місцевою владою?

– Восени представники Червоного Хреста попросили депутатів райради надати допомогу у фонд товариства. Було реалізовано членських марок на суму 600 гривень, а всіх присутніх депутатів ми прийняли у товариство. Роздавалися спеціальні пам’ятки для народних обранців та працівників органів виконавчої влади. До Дня інваліда та напередодні різдвяних свят районна організація Червоного Хреста сформувала списки найменш захищених осіб району для вручення їм продуктових наборів.

– Адреси дієвої співпраці цим, звичайно, не вичерпуються?

– Тісно співпрацюємо з ветеранською організацією району. Голова районної ради ветеранів Іларіон Дяк – член правління нашої організації. Нині чисельність ветеранів перевищує 10 тисяч чоловік, і приємно, що більшість із них – члени ТЧХУ. Плідна спільна робота склалася у нас з первинними ветеранськими організаціями селища Рафалівка, сіл Довговоля, Лозки, Озеро, Володимирецького ВПУ-29. В училищі, де ветеранський осередок очолює Володимир Верешко, проводиться найбільше різноманітних масових заходів.

Гуманітарну допомогу торік ми одержували навіть з Німеччини, й інвалідні візки отримали жителі Острівців, Новаків, Довговолі, Більської Волі, Степангорода і Любахів. А ще спільно з ветеранами, активістами і волонтерами Червоного Хреста вживаємо заходів по увічненню пам’яті захисників Вітчизни. Відбулося обговорення Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», який гарантує державну підтримку ветеранів війни і праці, дітей війни, інвалідів та всіх людей похилого віку. Триває робота і з релігійними конфесіями. МБФ «Глорія» надав нам допомогу більш як на 3000 гривень. А на Великдень 20 своїм підопічним роздали крашанки і паски,  зібрані під час свята.

– Ваша патронажна служба займається збиранням благодійних внесків від членів ТЧХУ. Як би ви оцінили результати цієї роботи?

– Зрозуміло, ми постійно займаємося агітаційно-пропагандистською діяльністю, тож маємо і певний здобуток. Торік патронажною службою зібрано 29800 гривень. І, погодьмося, це вже певна основа для благодійності.

– А чи є щось таке, за чим шкодуєте?

– Є. У зв’язку з  відсутністю коштів у 2011 році обірвалася наша співпраця з центром зайнятості. Тут є за чим шкодувати, адже суттєво обмежилилися наші можливості.

– Ви кілька разів згадували про волонтерів…

– Дійсно, уже шість років у нас працюють 70 волонтерів з числа старших людей. А всього їх – 168, і цю роботу координує волонтерська рада у кількості 15 чоловік. Волонтери-інструктори, серед яких найактивніші Анатолій Ошурко, Людмила Воробей, Наталія Лашта, Людмила Сорока, Валерій Лобач, займаються профілактикою ВІЛ/СНІДу, туберкульозу, наркоманії, токсикоманії та інших можливих бід. Щороку беремо участь у конкурсі «Волонтер року» та молодіжній акції «Веселка добрих справ». Під час благодійної акції «Чобіток» зібрали одягу і взуття на 6600 гривень. А на торішній зустрічі волонтерів затвердили план основних заходів районної ради волонтерів, у вересні – молодіжну програму на 2012-2016 роки.

– А ще одним важливим своїм обов’язком вважаєте…

– …звичайно, санітарно-просвітницьку роботу. Молодь не стоїть осторонь червонохрестівського руху. На шкільних уроках здоровۥя активісти ТЧХУ пояснюють завдання нашої організації. Проводяться також уроки милосердя, випускаються буклети, санбюлетені і брошури про шкідливість паління, алкоголю і наркотиків. Протягом року підготовлено шість рефератів на медичні теми, а в травні пройшли районні змагання санпостівців і спільний конкурс юних інспекторів руху. На всіх п’яти етапах конкурсу, в яких взяла участь 21 школа, найкращих результатів досягли учні Рафалівської, Більськовільської і Володимирецької ЗОШ №3. Більшість школярів не байдужі до червонохрестівської роботи і свого здоровۥя, і ці чудові риси спонукають їх до добрих справ.

 

Записав Олексій ГОРОДНИЙ

 

У вас недостатньо прав для коментування.