Що треба знати про поліомієліт

( 0 Votes )

Поліомієлі́т – гостре інфекційне захворювання, яке зумовлене поліовірусом та здатне перебігати з ураженням ЦНС, з виникненням парезів і паралічів.

Вірус поліомієліту поширюється від людини до людини через фекалії та слину, особливо через заражену їжу та воду. Найбільш вразливими до поліомієліту є діти віком до п'яти років. Поліомієліт може призводити до тяжких наслідків, інвалідності,  але його поширенню можна запобігти шляхом вакцинації. Вакцина від поліомієліту вводиться декілька разів і захищає дитину на все життя.

Джерело інфекції — людина (хвора або носій, що переносить зараження безсимптомно); збудник виділяється через рот (декілька діб), а потім із випорожненнями (декілька тижнів, а іноді й місяців). Зараження може відбутися повітряно-крапельним шляхом, але частіше — при потраплянні до рота активного вірусу (через забруднені руки, їжу). Механічним переносчиком вірусу можуть бути мухи.

Захворюваність поліомієлітом переважає у літньо-осінні місяці. Частіше хворіють діти від 6 місяців до 5 років.

При інкубаційному періоді ніякі симптоми не з'являються.

Після інкубаційного стадії видно вся клінічна картина захворювання, яка поділяється на:• препаралітичний період;

• паралітичний період;

• відновний період;

• період залишкових явищ.

При препаралітичному періоді  піднімається температура, з'являються кашель, нежить - ознаки ГРВІ. У хворого може бути блювота, рідкий стілець, запори. Так само можлива постійний ниючий біль у животі. У цей період можуть спостерігатися перші симптоми змін до нервової системи, такі як: малорухливість, млявість, чутливість шкіри, болі в суглобах. Болі при згинання кінцівок, повороту тулуба посилюються перед паралітичним періодом. До кінця препаралітичного періоду температура тіла приходить в норму.

У паралітичному періоді знову піднімається температура. Основним симптомом у цьому періоді - це поява млявих паралічів, частіше в ногах. Як правило, паралічі з'являються вранці. У кінцівках розвивається атрофія м'язів. Вони стають холодними, блідими або синюшними. У тих рідкісних випадках, коли вірус проникає в головний мозок, з'являється парез лицьового нерва. Часто це виражається відсутністю міміки на частини обличчя. Смертельно небезпечним є порушення дихання або ковтання.

У легких формах всі перераховані симптоми проходять повністю. У важких випадках залишаються паралічі і парези, які приводять до інвалідності.

У маленьких дітей симптоми захворювання можуть відрізнятися. Хвороба може протікати з підвищеною температурою, інтоксикацією організму, пітливістю, але при цьому немає ні яких ознак зміни нервової системи.

Хворі підлягають обов'язковій госпіталізації.

У сучасному світі завдяки вакцинації поліомієліт у важких формах зустрічається тільки у людей, які відмовилися від щеплення.

Вакцинація на сьогоднішній день є самим надійним захистом проти багатьох серйозних захворювань.

 

Юлія Коваль,

лікар-невролог КЗ «Володимирецька ЦРЛ»
 

У вас недостатньо прав для коментування.