Україна – це Європа?

( 0 Votes )

 

У перервах між новинами з АТО ми ще вловлюємо інформацію про напрям у Європу, про європейське майбутнє і європейські цінності. На Майдані у свій час лунали вигуки «Україна – це Європа». Та чи насправді це так?

Будь-яку країну можна оцінити за станом її доріг (тут промах), за цінами (і тут промах) та за чистотою. А ось таке слово як «чистота» взагалі, напевно, невідоме нашим українцям. Хто бачив таку картину: ліс, дорога, табличка «Дякуємо за чисті узбіччя» і за декілька кроків від неї валяється сміття? Згадалося таке? А хто бачив перевернуті смітники у своєму місті чи селищі? Теж бувало. Проте цю всю «чистоту» ми творимо самі. Це ми забруднюємо ліси. Це ми не прибираємо сміття після пікніків. Це ми кидаємо папірці просто посеред вулиці. Це така Європа?

А як ми поводимось у громадському транспорті! Невже, ступивши на підніжку маршрутки, всі автоматично розпочинають  гру «Хто прудкіший?». Ми забули про етикет! Де в Європі бабуся стоятиме у громадському транспорті?

І взагалі, де і коли ми, щирі українці, загубили привітність? Чому стали менше ходити один до одного в гості? Чому нам тяжко спитати, як справи, в тієї дівчини, що при вїзді на Біле озеро похмуро каже: «Добрий день, 20 гривень». Невже нашу прихильність до Європи показує лише прапорець Євросоюзу в автівці?

Насправді про ці всі речі ми знаємо й без зв’язків із ЄС, без агітацій чи прямих пропаганд. Бо та чистота закладена в нашу ментальність: українці здавна славилися працелюбністю, ошатністю і гостинністю. Прибрана розмальована хата… Висаджені мальви… (Згадайте хоча б ілюстрації у казках). Та й привітності зі щирістю нам не треба позичати. Варто згадати хоча б забави на свята, стрибки через вогнище, народні пісні і перекази.

Часи змінилися. Зараз не розмальовують будинки. Але ж «щось» завжди замінюється «чимось» подібним. Ось зараз ви замінили перегляд безглуздого серіалу на прочитання цієї статі – і вже на крок стали ближче до Європи (там теж люблять читати). Завтра ви радісно привітаєтеся до сусіда, а післязавтра кинете папірець до смітника. А коли так почне робити переважна більшість, тоді і слова «Україна – це Європа» стануть правдою.

 

Валентина МЕЛЬНИК.
 

У вас недостатньо прав для коментування.