Їсти свинину? Не таке уже й свинство!

( 0 Votes )

Важко уявити  собі українську національну кухню без сала, ковбасок, відбивних, кров'янок та холодців. Уміння українців побенкетувати ефектно описали Іван Котляревський, Микола Гоголь, Іван Нечуй-Левицький. Але час від часу лунають грізні застереження, що свинина не стільки корисна, скільки небезпечна для любителя м’ясного делікатесу. Де тут правда, а де вигадка?

Уже й наш земляк Сергій Богдан вдарив у тривожний дзвін у статті «Сало їм, на салі сплю…», вміщеній у попередньому номері газети. Автор вдався до аргументації, яка справляє значне враження. І все ж, існує й інша точка зору, яку, вважаємо, варто розглянути. Тож наскільки страви зі свинини корисні (або шкідливі) для людського організму? І чи всім можна їх вживати та у яких кількостях?

Не будь безпечним, саломане!

Хто першим оголосив свинину найбільш шкідливим з усіх видів м’яса, уже не розбереш. Нечистою твариною проголошує свиню мусульманство. Такою ж вважає її християнство. Та й від факту куди подітися? Є багато білкових дієт, згідно з якими у їжу годиться будь-яке м'ясо, тільки не свиняче.

У деяких общинах забій тварин регламентується релігійними законами, такими як халяль у мусульман і кашрут у юдеїв. В обох випадках вимагається, щоб до моменту забою тварина не зазнала стресу і щоб зустріла смерть при свідомості. І в Україні (очевидно, з подібних міркувань та щоб м'ясо максимально очистилося від крові) свиней не колють, а ріжуть. У багатьох людей це викликає відразу. Лунають протести. Однак свинарство залишається потужною галуззю тваринництва.

Ставлення мусульман і юдеїв до свинини дехто пояснює тим, що за складом крові, травної системи і клітинної структури живих тканин свиня дуже подібна до людини. Свинячий організм ближчий до людського, ніж організм інших тварин (за винятком мавп). До того ж, свині схильні до «людських» недуг, а деякі шкідливі мікроорганізми, які паразитують на цих тваринах, не гинуть при термообробці.

У свині вищий вміст гормону росту, холестерину і ліпідів порівняно з іншими тваринами і людиною. А тим часом антитіла, гормони, холестерин і ліпіди, накопичуючись у свинині, становлять серйозну загрозу людському здоров’ю. Словом, «картина» вимальовується цілком по Гіппократу: «Я є те, що я їм»!

На думку засновника гомотоксикології німецького вченого Реккевега, свинина містить токсичні елементи, небезпечні гістаміни і гормони росту, які можуть призводити до онкозахворювань. А ще медичні дослідження підтвердили, що структура захворювань любителів свинини змінюється і такі люди частіше хворіють.

Споживаючи свинину, застерігають медики, можна заразитися трихінельозом (цю серйозну недугу викликають паразити, які живуть в організмі тварини і передаються людині з їжею). Будучи важкою і підступною, хвороба заявляє про себе лише через 2-3 тижні підвищенням температури, головним і м’язовим болем, серцево-судинною недостатністю, нудотою і блюванням. Але небезпека пояснюється ще й тим, що її збудники дуже стійкі і виживають в екстремальних умовах: при заморожуванні, варінні, солінні та копченні м'яса.

А чи така вже й велика небезпека?

Хоча більшість учених переконані, що свинина непридатна для їжі, це м'ясо найпоширеніше серед продуктів харчування. Річ у тім, що у ньому найбільше білка, необхідного для нашого організму. До того ж, свинина – джерело легко засвоюваного заліза і вітамінів B1, B2, B6, B12, PP. Деякі з цих вітамінів містяться хіба що в морських водоростях. А від нестачі заліза і вітаміну B12 в організмі розвивається анемія. Крім цього, свинина корисна ще й тим, що містить дуже потрібний нашому організмові міжклітинний жир.

А ось ще деякі аргументи, якими оперують  прихильники свинини.

Жоден інший продукт не містить у таких кількостях полі-ненасичені жирні кислоти, які найкраще засвоюються та є необхідними для людського організму. Так, у салі виявлено арахідонову кислоту, якої не знайдеш у рослинних жирах і яка стимулює роботу серцевого м’яза та імунні реакції. Також із полі-ненасичених кислот сало містить лінолеву, ліноленову, пальмітинову та олеїнову – незамінні жирні кислоти, які регулюють роботу печінки й очищають судини. Інакше кажучи, вживання цього продукту слугує своєрідною профілактикою атеросклерозу.

У структурі сала важливі жирні кислоти займають не менше десяти відсотків. За цим показником сало випереджає всі інші харчові жири. А за рівнем біологічної активності воно у п’ять разів потужніше від яловичого жиру і вершкового масла.

Учені довели, що свинина, як натуральне джерело вітаміну B6, взагалі не має собі рівних. А ще в салі є жиророзчинні вітаміни A, D, E й каротин, які підвищують життєвий тонус і зміцнюють імунітет. Особливо корисний цей продукт взимку, коли організму потрібні допомога і підтримка.

Крім того, свинина надзвичайно багата магнієм, залізом і фосфором. Стограмовий шматочок свинячого м’яса здатний дати організму майже 36 відсотків добової норми цинку. А без нього неможливе нормальне функціонування імунної системи. Він же, цинк, забезпечує ріст кісток у дітей та їх міцність у дорослих.

Чимало людей не їдять сала, побоюючись наявного у ньому холестерину. 100 грамів свинини справді містять 60 міліграмів холестерину. Але ж у 100 грамах яловичини його 67! А в такій же кількості телятини – 87, птиці – більше 100, маргарину – майже 190, вершкового масла – 244, білків курячого яйця – 1560, а риб'ячого жиру – 5700! До того ж, грамотно підібрана свиняча вирізка, на думку багатьох дослідників, мало чим відрізняється від дієтичного курячого м’яса. Та й тваринний жир, якого дехто остерігається, у певних кількостях необхідний людині. Коли його не вистачає, шкіра стає тьмяною і шорсткою.

Сало широко застосовується у народній медицині як зовнішній засіб. Нерідко воно виявляється більш дієвим, ніж патентована мазь. І зі сказаного випливає, що сало – не такий уже й небезпечний продукт. Швидше навпаки: навіть дуже корисний. Споживати його жінкам по 45-50, а чоловікам – по 65-70 грамів на день не тільки можна, а й потрібно. Коли ж сало смакується у поєднанні з овочами, – жодний атеросклероз людині не загрожує.

І все-таки – розумне обмеження!

Справжнім любителям свинини, усе ж, слід пам’ятати про певні обмеження. Так, медики рекомендують не більше 60 грамів свинини на день (а більш ліберально настроєні – до 200 грамів). Тут, зокрема, діє неписане правило долоні, яке стверджує, що людині не зашкодить тонкий шматок м'яса на день, який за розмірами дорівнює діаметру людської долоні.

А от дітям, на думку лікарів, страви зі свинини не бажані, особливо холодці. Будь-які навари, насамперед холодцеві, дуже важкі для органів травлення. А у відварі з трубчастих кісток шкідливих елементів особливо багато. Звісно, це серйозна підстава, щоб замислитись. Але якщо ви, все-таки, вирішили частувати дитину свининою, – хай це будуть виключно пісні шматочки м'яса. Весь наявний жир перед приготуванням варто видалити.

За матеріалами інтернет-сайтів

Матеріали по темі:

 

 

У вас недостатньо прав для коментування.