Історія Полицької виправної колонії

( 0 Votes )

На Рівненщині є шість установ для відбування покарань. Серед них - Полицька виправна колонія (Володимирецький район), у якій нині перебуває близько тисячі засуджених, що вперше скоїли тяжкий злочин. У Катеринівській виправній колонії (Сарненський район) мешкає більше тисячі осіб з категорії “тяжких”, які неодноразово судимі за тяжкі злочини (колонія характеризується, як “установа суворого режиму” ).

 Городоцький виправний центр (Рівненський район) передбачений для утримання чоловіків, засуджених за незначні злочини. Там режим значно “м’якший” у порівнянні з вищеназваними установами. У Дубенській виховній колонії нині утримується 220 неповнолітніх злочинців, а в Рівненському слідчому ізоляторі перебуває 450 осіб. І, нарешті, - Городищенська виправна колонія (Рівненський район) - установа максимального рівня безпеки. Тут відбувають покарання за особливо тяжкі злочини (серійні вбивці, насильники). Нині тут мешкає 700 ув’язнених, п’ятдесят із них - довічники.

Історія Полицької виправної колонії  розпочинається з 27 серпня 1962 р., коли утворено виправний заклад, але засуджені в установу прибули лише через рік - у серпні 1963 р.

Основна маса засуджених була зайнята на роботах в розташовано­му поруч кар'єрі по видобуванню базальтового каменю, який викорис­товувався для будівництва автомобільних доріг у Володимирецькому, Сарненському, Березнівському та Дубровицькому районах і Волинсь­кій області. Одночасно з цим проводились роботи по удосконаленню інженер­них засобів охорони, створенню виробничої інфраструктури та житло­во-комунальних об'єктів установи.

У часи свого існування установа поряд з видобуванням базальто­вого каменю мала розвинену матеріально-технічну базу в галузі транс­портного та сільськогосподарського машинобудування і мала широкі кооперативні зв'язки з Дарницьким вагоноремонтним, Грязенським (Ліпецька область Росії) заводом культиваторів, заводом "Ковельсільмаш". Крім того, в значних обсягах випускалась продукція масового по­питу.

До 1985 р. було завершено спорудження основних інженерних та житлово-комунальних об'єктів установи. Співробітники установи та засуджені приймали активну участь у ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС - було відвантажено значну кількість каменещебеневої продукції для зміцнення берегів річки Прип'ять в районі АЕС, спорудження захисних дамб, фундаментів.


У 1987 р. відбулася зміна режиму утримання з загального на поси­лений.

На підставі наказу Державного департаменту України з питань виконання покарань № 165 (нині Державна пенітенціарна служба України) установа в 1999 р. перейменова­на в Полицьку виправну колонію.

На теперішній час Полицька ВК є колонією з середнім рівнем без­пеки.

 

 

Марина АВРУКА

старший прокурор прокуратури району

                   

 

Схожі матеріали: 


 

 


 

 

 

У вас недостатньо прав для коментування.