Чи буде «кінець»? Аналіз Петра Комнацького

( 0 Votes )

У пам’яті більшості з нас ще живі спогади про те, що нинішнє тисячоліття починалося із всесвітньої афери: міленіум зустрічався двічі – 1 січня 2000 року (що неправильно), і 1 січня 2001 року, з якого й розпочиналося ІІІ тисячоліття.

І ось нова афера вселенського масштабу – так званий «кінець світу», пов’язаний з календарем майя. І знову безліч виробників, продавців їхньої продукції і писателів, які роздувають небилиці про календар, отримають свої додаткові прибутки за рахунок довірливих споживачів. Адже попит на окремі групи товарів, «прив’язаних» до дат міленіуму чи «кінця світу», не просто підвищений, а ажіотажний.

 Заради цікавості я переглядаю в пресі та в Інтернеті нові повідомлення про «кінець», що має настати 21 грудня, вишукуючи в цих журналістських «качках» спеца, котрий найсильніше налякає людей своїми вигадками. Ось так мені впало в око щось неймовірне, а за кольором жовте аж до несподіваності.

Виявляється, що група вчених (жодного прізвища не названо) з одного із всесвітньовідомих університетів США (якого саме – не сказано), глибоко дослідила календар майя  та дійшла наукового висновку: про кінець світу у майя немає жодного слова. А дата 21 грудня 2012 року – це день закінчення однієї з ер у календарі  (Ери П’ятого Сонця), за якою почнеться наступна ( Ера Шостого Сонця).

Таким ось чином хтось інкогніто нагнітає ажіотаж довкола теми «кінця світу», щоб люди сперечалися – буде ця подія чи не буде – і купували, купували усе необхідне для виживання. Але ж будь-хто, зайшовши в Інтернет на сайт «Календар майя», може прочитати у Вікіпедії інформацію про зміну ер в цьому календарі: після 21 грудня 2012 року «почнеться нова Ера», яка відома ученим ще з минулого століття і тисячоліття. Ось так нас дурять.

«А чи готуються кузнецовці до «кінця світу?» – таке запитання виникло минулого тижня в магазині «Вопак», куди я зайшов за кілограмом мандаринів. Бо там був справжній ажіотаж: люди скуповували продукти торбами, мішками, мало не тоннами. Поговорив зі знайомою пенсіонеркою, якій на велосипед прямо в магазині допомагали вантажити мішок муки і дві чималі торби з харчами. Виявилося, що вона готується таки до «кінця». Але не того, який пов’язаний з планетою Набіру чи іншою чортівнею, що ось-ось впаде на Землю, а того, що очікується в Україні у зв’язку з різким підвищенням цін на все і вся. Адже уряду і гривню треба утримати, і якось підлатати величезну бюджетну діру, викликану непомірними видатками (правильніше – «відкатами») на будівництво спортивних об’єктів «Євро-2012» та на парламентські вибори.

А тут ще й нове «покращення» добробуту українців у вигляді 10% мита на імпорт у рамках перегляду наших домовленостей зі Світовою Організацією Торгівлі (СОТ). Гривню, можливо, втримають від падіння, але ціни, навпаки, відпустять. Бо що в нас не імпортне? Хіба що вода і повітря. Ось і очікують люди українського «кінця» не від народу майя, а від доморощених владців.

 

Петро Комнацький


 

 

У вас недостатньо прав для коментування.