Як повстанці Володимирець від німців визволяли (+фото, відео)

( 0 Votes )

Уперше про бій Української повстанської армії (УПА) у Володимирці, що відбувся в лютому 1943 року, прочитала у канадській українській газеті, яку привезли з-за кордону як історичний «презент». Це було в 1992 році. Почуття обурення викликав той факт, що цю історію від нас не тільки замовчували, але й вкрали. Викреслили з посібників. Єдиний, хто не боявся про це говорити, був Юрій Якимович Гузей (Жорж Лиска), вчитель трудового навчання Володимирецької десятирічки. Він показав місця, де був бій, де стояла комендатура (нині там ЗОШ №1), де розміщалася жандармерія (за колишнім будинком побуту).

Згодом на приміщенні селищної ради і районного музею з’явилися перші пам’ятні дошки, що історично засвідчували цю подію.

…7 лютого 2016 року, 12 година дня. У Володимирці біля Будинку культури і музею збирається люд. Палатка ВО «Свобода» із державним прапором України. Дівчинка Катя розносить між людьми однойменну газету «Свобода». Під відкритим небом чоловіки у двох казанах на вогні багаття варять повстанський куліш. Ось і печена картопля з салом підоспіла. Житній хліб на столах.

«Господар» музею Валерій Коцар запрошує у царину минувшини, оглянути експозицію з історії визвольної боротьби ОУН-УПА на території Володимиреччини.

Народу прибуває. І ось, як на замовлення, засвітило ясне сонце. Заступник голови райради (він же голова районної організації ВО «Свобода») Володимир Савонік відкриває мітинг, присвячений першому бою військового відділу УПА у Володимирці.

Подається історична довідка. В грудні 1942 року ОУН заявила про створення Української Повстанської армії, яка розпочинає визвольну боротьбу за незалежність України.

Часопис "Вісті з фронту УПА" (ч. 1. - 1943 р.) повідомляв: "7 лютого цього року відбувся наступ першої сотні УПА на м. Володимирець (тепер Рівненська обл.). Найкраще відзначився особистим прикладом одчайдушності командир сотні – "Довбешка-Коробка". Здобуто 20 крісів, 65 коців, амуніції й ін. Зі сторони ворога впало 7 людей, включно з командиром жандармерії. З нашої-1 вбитий, 2 поранених». Цей бій у фаховому Висновку робочої групи істориків Урядової комісії з вивчення діяльності ОУН і УПА відзначений як одна із перших масштабних збройних антинімецьких акцій. Військова сотня для спеціальних завдань, яка під командуванням Григорія Перегіняка на псевдо "Коробка" 73-роки тому рано-вранці ввійшла з боку Антонівки у містечко Володимирець, розбила у селищі німецький гарнізон, вивісивши на жандармерії жовто-блакитний стяг.

Начальник районного відділу культури і туризму РДА та голова районної організації «Просвіта» Людмила Босик наголосила на патріотичному значенні першого бою для нинішнього покоління і його звитяжне місце в історії рідного краю. Виступаючі поклали голубі квіти, переперезані жовтою стрічкою до Пам’ятної дошки на музеї.

Далі всі присутні, а це добрих дві сотні патріотично налаштованих людей, зайшли в районний будинок культури. Всі кинулися роздивлятися книжково-ілюстративну виставку «Перший бій сотні УПА з німецькими окупантами 7 лютого 1943 року у селищі Володимирець». Центральна бібліотека започаткувала пошуковий проект матеріалів, фотографій, спогадів народних месників, «Зеленої армії» бандерівців, мельниківців, всіх хто боровся за визволення краю. Більше півсотні примірників, буклетів, включаючи і вирізки з газет, журналів про УПА, стали в центрі уваги не лише володимирчан.

З Дубровиці прибула делегація на чолі із заступником голови районної ради Олександром Задорожнім. В їх делегації – учасник тих буремних подій, стрілець першої сотні УПА ОУН(б), уродженець села Тинне Сарненського району Степан Сидорович Бакунець (Олександр Шмалюк), 1925 року народження (учасник першого бою). Це у них вдома проходив вишкіл вояків ОУН в 1942 році, які склали кістяк округу «Заграва» УПА.

Ось на сцені учасники і виконавці повстанських пісень – народний аматорський вокальний чоловічий ансамбль "Заграва" з міста Кузнецовська, які розпочали зустріч Державним Гімном України. Більше трьохсот чоловік підхопили крилаті слова Першої пісні Держави.

 На сцену зарошують легенду, учасника першого бою УПА у Володимирці Степана Сидоровича Бакунця. З паличкою дідусь піднімається до мікрофона. І хоча завбачливі організатори поставили для нього стілець, він, як справжній воїн, з честю вистояв. Ветеран УПА розповідав подробиці, як зненацька застали близько 50-ти чоловік сплячими у приміщенні жандармерії (вона складалася переважно із власівців). У залі сидів ще один ветеран УПА – Мирон Васильович Грицук, з Дубровиці родом. Нині проживає у Кузнецовську. Під час війни його вся родина пішла у добровольну «зелену армію» – визволяти рідний край від німецьких і червоних окупантів.

Герою дня Степану Бакунцю та всім присутнім дарували повстанські пісні барди Олександр Лавор та Олександр Задорожній з Дубровиці. Щирими оплесками глядачі подякували аматорському дуету "Січ" у складі Сергія Сергійчука та Валерія Снітка із села Великий Жолудськ.

 Присутніх вітали настоятель Свято-Миколаївського храму УПЦ КП отець Михайло, який розповів про настрої місцевого населення на Сході. Він служив в АТО і після служби возив допомогу дітям з-під Волновахи. Майже звіт передав з трибуни представник патріотичних сил, голова районної організації УНП Олександр Бобрик. Дійти до серця кожного, посіяти зерно любові до рідної землі, отої краплиночки на карті, своєї малої батьківщини закликала голова районної організації ВУТ "Просвіта" Людмила Босик.

Відеофільм по місцях бойової слави ВО «Заграва» доповнив інформаційне поле зустрічі-свята.

Після офіційної частини усім присутнім хлопці-кухарі та кухарки запропонували повстанську їжу: більше 40 літрів смачного кулешу та запечену картоплю з салом, за що всі їм були надзвичайно вдячні.

Серед присутніх була пані Лариса зі своєю внучкою із Оренбурга, Росії. Вона у захваті від заходу, від концерту і доброзичливості.

Організатори, в свою чергу, подякували учасникам і спонсорам (Віктору М'ялику та Валерію Безушку, депутату райради від ВО"Свобода"). Також пообіцяли: від цього дня відзначати у районі всі патріотичні події, щоб наступні покоління не забували, якою ціною нам дісталась Незалежність і Воля, та чого нам коштує її захист сьогодні.

 

історичний екскурс

 

Степан Бакунець

 

 

Гості з Дубровиці в музеї
 
пам’ятна дошка
 
куштування повстанської кухні

 

Галина Симчук.

Фото автора, Валерія Коцара, Володимира Савоніка, Людмили Босик та інших.

 

У вас недостатньо прав для коментування.