Куди пливе ескадра

( 0 Votes )

Сергій Степанович Скібчик, житель селища Рафалівка, на зорі незалежності нашої держави, у 1992-1994 роках служив на великому протичовновому кораблі (ПЧК) «Азов» (спущений на воду у 1973 році). Старшина 1 статті Сергій Скібчик був командиром відділення БІП (радіолокаційне стеження), ходив у бойовий похід у Сірію в рамках міжнародних навчань Чорноморського флоту. На кораблі на той час служили моряки 16 національностей, і з розпадом Союзу всі вони складали присягу на вірність своїм країнам.

 Але корабельні традиції значно різняться від інших армійських, тож ніяких міжетнічних суперечок та «дідівщини» на судні не було. До речі, до кінця служби нашого земляка ПЧК «Азов» ходив під російським прапором, а платню матроси отримували в українських купонах.

У 1977 році на кораблі був встановлений дослідний зразок ракетного комплексу С-300Ф, в результаті чого він став єдиним кораблем в світі, що мав на озброєнні ЗРК трьох різних типів.

А потім великий Союз розвалився. Розділ Чорноморського флоту тільки на папері проходив на умовах «50 на 50». Фактично Україна отримала 18,3% кораблів, а 31,7% плавскладу пішло на погашення українського боргу Росії (після розпаду СРСР нам дісталося у спадок 16% зовнішнього боргу наддержави).

Розділ флоту закінчився переходом до складу ВМС України 175 кораблів: 43 бойових і 132 допоміжних. Крім того, Україні дісталися 12 літаків, 30 вертольотів, 227 берегових об'єктів, а також чимала кількість техніки, боєприпасів, озброєння та іншого майна.

І що ж з усім цим надбанням республіки відбулося? Більшість з тих кораблів ВМС України сьогодні списані, продані або прийшли в непридатність. Станом на 2012 рік військово-морський флот України нараховує 63 кораблі. Хоча віце-адмірал Володимир Безкоровайний у книзі «Сторінки Історії флоту України» нагадує, що ще в X столітті дві тисячі кораблів київського князя Олега ходили на Константинополь. Кожен корабель мав на борту по 40 воїнів. Разом 80 тисяч чоловік занадто значна цифра, щоб її не помічати і соромитися назвати першим українським флотом. Сьогодні чисельність ВМС України складає майже 15 тисяч військовослужбовців…

У книзі-памфлеті «Куди пливе ескадра?» відомий письменник і публіцист Степан Колесник ще 1993 року зробив невтішний для держави висновок: через недолугу й зрадницьку політику її керівництва Україна практично втратила флот. Хоча майже 70% флоту колишнього СРСР будувала Україна. Це наше вугілля, наш метал, наші електроенергія і людська праця.

А протичовновий корабель «Азов» у 2000 році був виведений зі складу флоту і порізаний на металолом.

Скібчик Сергій Степанович на ПЧК


Сергій СКІБЧИК


 



 

 

У вас недостатньо прав для коментування.