Жінки у Великій Вітчизняній Війні

( 0 Votes )

Жіноча частина нашого народу разом з чоловіками, дітьми та людьми похилого віку винесла на своїх плечах всі тяготи Великої Вітчизняної війни. Жінки вписали в літопис війни чимало славних сторінок. Жінки були на лінії фронту: медиками, льотчицями, снайперами, в частинах ППО, зв'язковою, розвідницями, водіями, топографами, репортерами, навіть танкістами, артилеристами і служили в піхоті. А також активно брали участь у підпіллі, у партизанському русі.

Жінки взяли на себе безліч «чисто чоловічих» спеціальностей в тилу, так як чоловіки пішли на війну, і хтось повинен був стати за верстат, сісти за кермо трактора, стати обхідником залізниць, освоїти професію металурга та інше.

У тринадцятій статті Закону про загальний військовий обов'язок, прийнятому IV сесією Верховної Ради СРСР 1 вересня 1939 р. йдеться про те,  що Народному комісаріату оборони і Військово-Морського Флоту надається право брати в армію і флот жінок, які мають медичну, ветеринарну та спеціально-технічну підготовку, а також залучати їх на навчальні збори. У воєнний час жінки, що мають зазначену підготовку, можуть бути призвані в армію і флот для несення допоміжної та спеціальної служби.

Уже перші звістки про віроломний напад Німеччини на СРСР викликали у жінок безмежний гнів і пекучу ненависть до ворогів. На зборах і мітингах, які проходили по всій країні вони заявляли про свою готовність стати на захист своєї Батьківщини. Жінки і дівчата йшли в партійні і комсомольські організації, у військові комісаріати і там наполегливо домагалися відправки на фронт. Серед добровольців, які подали заяви про відправку в діючу армію, до 50 відсотків клопотань було від жінок.

 30 червня 1941 року був створений Державний комітет оборони (ДКО), який прийняв ряд постанов про мобілізацію жінок для несення служби у військах ППО, зв'язку, внутрішньої охорони, на військово-автомобільних дорогах ... Було проведено кілька комсомольських мобілізацій, зокрема мобілізації комсомолок у Військово-Морський Флот, у Військово-Повітряні Сили і війська зв'язку.

На фронті в різні періоди билося від 600 000 до 1 мільйона жінок, 80 тисяч з них були радянськими офіцерами. Центральна жіноча школа снайперської підготовки дала фронту 1061 снайпера і 407 інструкторів снайперської справи. Випускниці школи знищили у війну понад 11280 ворожих солдатів і офіцерів. Рязанському піхотному училищу в кінці 1942 року був даний наказ – підготувати з жінок-добровольців близько 1500 офіцерів. До січня 1943-го в училище прибуло понад 2 тисячі жінок.

Вперше в історії у роки Великої Вітчизняної війни в Збройних Силах нашої країни з'явилися жіночі бойові формування. З жінок-добровольців було сформовано 3 авіаційних полки: 46-й гвардійський нічний бомбардувальний, 125-й гвардійський бомбардувальний, 586-й винищувальний полк ППО; окрема жіноча добровольча стрілецька бригада, окремий жіночий запасний стрілецький полк, центральна жіноча школа снайперів, окрема жіноча рота моряків.

Перебуваючи під Москвою, 1-й окремий жіночий запасний полк також готував кадри автомобілістів і снайперів, кулеметників і молодших командирів стройових підрозділів. В особовому складі значилося 2899 жінок. Деякі жінки були й командирами. Можна назвати Героя Радянського Союзу Валентину Гризодубову, яка протягом всієї війни командувала 101-м авіаційним полком далекої дії, де служили чоловіки. Вона сама зробила близько двохсот бойових вильотів, доставляючи партизанам зброю, вибухівку, продовольство і вивозячи поранених.

У перший військовий 1941 рік сільськогосподарською працею, головним чином в колгоспах, було зайнято 19 мільйонів жінок. Це означає, що майже всі тяготи по забезпеченню харчуванням армії і країни падали на їхні плечі, на їх трудові руки.

У промисловості було зайнято 5 мільйонів жінок, причому багатьом з них були довірені і командні пости – директорів, начальників цехів, майстрів. Культура, освіта, охорона здоров'я стали теж предметом турботи жінок. Дев'яносто п'ять жінок в нашій країні мають високе звання Героїв Радянського Союзу.

Саме численне представництво учасниць Великої Вітчизняної війни серед інших спеціальностей складали жінки-медики. Із загальної кількості лікарів, яких у діючій армії налічувалося близько 700 000, жінок було 42 відсотки, а серед хірургів - 43,4. Середніх і молодших медичних працівників на фронтах служило більше 2 мільйонів чоловік. Жінки (фельдшери, сестри, санінструктори) становили більшість –  понад 80 відсотків.

У воєнні роки була створена жорстка система медико-санітарного обслуговування армії. Існувала так звана доктрина військово-польової медицини. На всіх етапах евакуації поранених – від роти (батальйону) до госпіталів глибокого тилу - самовіддано несли благородну місію милосердя медики-жінки.

Прекрасна половина людства служила у всіх родах військ – в авіації і морській піхоті, на бойових кораблях Чорноморського флоту, Північного флоту, Каспійської і Дніпровської флотилії, в плавучих військово-морських госпіталях і санітарних поїздах. Разом з кіннотниками вони йшли в глибокі рейди по тилах ворога, були в партизанських загонах. З піхотою дійшли до Берліна. І всюди медички надавали спеціалізовану допомогу постраждалим в боях. Підраховано, що дівчата-санінструктори стрілецьких рот, медсанбатів, артилерійських батарей допомогли сімдесяти відсоткам поранених бійців повернутися в лад. За особливу мужність і героїзм 15 жінок-медиків удостоєні звання Героя Радянського Союзу.

Про подвиг жінок – військових медиків нагадує скульптурний пам'ятник в Калузі. У сквері на вулиці Кірова на високому п'єдесталі підноситься на весь зріст фронтова медична сестра в плащ-наметі, з санітарною сумкою через плече. Місто Калуга в роки війни було осередком численних госпіталів, які вилікували і повернули в стрій десятки тисяч бійців і командирів. Тому-то й спорудили в святому місці монумент, у якого завжди квіти.

Історія ще не знала такої масової участі жінок у збройній боротьбі за Батьківщину, яку показали радянські жінки в роки Великої Вітчизняної війни. Домігшись зарахування в ряди воїнів Армії, жінки та дівчата оволоділи майже усіма військовими спеціальностями і разом зі своїми чоловіками, батьками і братами воювали заради миру на Землі. Низький уклін Вам усім!

 

Підготувала Леся ГАВРИЛЮК

 

 

У вас недостатньо прав для коментування.