Бджоли – діти сонця

( 0 Votes )

19 серпня відзначали професійне свято бджолярів – День пасічника. Їх здавна вважали особливими людьми, навіть чарівниками, адже не кожному вдавалося «приручити» «комаху божу». До пасічників зверталися за допомогою при різноманітних хворобах, адже  ще наші предки відкрили цілющі властивості меду.

У сучасному житті все інакше – для того, щоб мати цей цілющий квітковий трунок, власна пасіка уже не потрібна, адже на полицях магазинів можна знайти будь-який різновид меду. Проте бджільництво нині ще популярне.

 

Про Володимира Івановича МОРОЗА та його пасіку можна почути багато хороших відгуків. Бджоляр живає у с. Сопачів, куди я й завітала, аби побачити славнозвісну пасіку та познайомитися із власником «медового царства».

На жаль, господаря не було вдома, але екскурсію влаштувала його дружина – Людмила Василівна. Одягнувши на мене захисну маску, Людмила Василівна веде показувати пасіку і розповідає про захоплення Володимира Івановича.

– Після смерті батька чоловікові дісталася пасіка. Оскільки він уже був пенсіонером то й вирішив зайнятися цікавою справою. Потроху захопився, і тепер не уявляє свого життя без пасіки. Прочитав купу літератури про пасічництво, обладнав вулики, а згодом вирішив збудувати лікувальну хатинку.

Людмила Василівна показує невеличкий будиночок посеред пасіки, навколо якого рояться бджоли. «Що ж у тій хатці? – думаю. – Невже теж бджоли?» Жінка посміхається і заспокоює:

– Ні, там бджіл немає, лише дві лави, під кожною з яких по два великих вулики. Немає чого боятися!

У хатинці й справді затишно та спокійно. Заходиш і відчуваєш, ніби повернувся на декілька століть назад, так добре тут і спокійно. У куточку невеличкий засклений вулик, в якому рояться бджілки, а на лавах полотняні простирадла та вишивані подушечки. Відчуття незабутні, ніби у музеї опиняєшся. Господиня пригощає медом і розповідає про його цілющі властивості.

 

 

 

– До нас часто приїжджають по мед знайомі та друзі, кажуть, що він у нас найсмачніший та дійсно цілющий. Принаймні, настрій покращується у разів 20! А от нещодавно куштували маточне молочко (секрет медових бджіл, який використовується ними для годування личинок). На смак терпке і навіть гірке, але дуже корисне, допомагає при  гіпертонії, розладах травлення, стресах.

 


 

Навколо пасіки літають рої бджіл, у хатинці чути їхній гул. А на душі так спокійно і тепло! Людмила Василівна каже, що так і має бути, і додає, що це все бджолина енергетика – заряджає й заспокоює одночасно.

Проводжаючи мене до воріт, жінка по древній традиції дарує збанок поліського  чудодійного меду. А й справді: пасіка – місце особливе та цілюще. Недарма кажуть, що бджоли – то діти сонця.

Анна ЛОГВИНЕНКО.

 

У вас недостатньо прав для коментування.